Πορεία πραγματοποίησαν διάφορες συλλογικότητες,  αντιεξουσιαστές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για την 11η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ads

Η πορεία ξεκίνησε με πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου από τα Προπύλαια, όπως είχε προγραμματιστεί, και ολοκληρώθηκε στα Εξάρχεια στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου τότε μαθητή από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ένα άλλο μέρος των διαδηλωτών κινήθηκε προς την Ομόνοια. Επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας στα Εξάρχεια

Χιλιάδες άνθρωποι, παρά το κλίμα καταστολής υπό το κυβερνητικό δόγμα της «μηδενικής ανοχής», συμμετείχαν από το πρωί στις εκδηλώσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Σημειώνεται πως υπήρξαν καταγγελίες και για προληπτικές προσαγωγές πριν από την έναρξη της πορείας στην Αθήνα, ενώ βίντεο και φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν προσαγωγές στο σωρό στην περιοχή των Εξαρχείων και άγριο ξύλο στους προσαχθέντες. 

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούσαν «όλο το λαό να είναι στο δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας «στρατοπέδου», δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στο δρόμο στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Ads

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

image

image

image

image

image

Από νωρίς το πρωί το κέντρο της πόλης είχε μετατραπεί σε μια «νεκρή ζώνη» με διακοπή κυκλοφορίας και απαγόρευση στάθμευσης σε πολλά σημεία. Δρακόντεια είναι τα μέτρα της αστυνομίας, με χιλιάδες άνδρες των ΜΑΤ να βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας, ενώ κλειστό είναι και το μετρό Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές, καθώς και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.