Σε πεδίο μάχης θα μετατραπεί, ως φαίνεται η Βουλή, κατά την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για το μεγαλύτερο κομμάτι της αντιπολίτευσης αφού «ξηλώνει» εργασιακά δικαιώματα, φέρνει ιδιωτικοποιήσεις από πόρτες και παράθυρα και ευνοεί μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και τους καναλάρχες, οι οποίοι παίρνουν για «δωράκι» την εξαίρεση από την υποχρέωση «πόθεν έσχες».
Οι διαξιφισμοί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή ξεκίνησαν από χθες, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψήφισή του. Μέχρι χθες βράδυ είχαν προστεθεί πάνω από 20 άρθρα, που αυξάνουν το κόστος του «επιτελικού κράτους» της ΝΔ και προωθούν διάφορες εξυπηρετήσεις προς «ημετέρους».
Παράλληλα εκτός Βουλής συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το πρωί με την ΠΟΕ – ΟΤΑ να καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη και θα συνεχιστούν έως το απόγευμα. Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 18:00, το ΠΑΜΕ καλεί στα Προπύλαια στις 18:30, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 17:00 στην Πλατεία Συντάγματος.
Η πρώτη μάχη στη Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν, χθες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 57 καταγγέλλοντας απόπειρα κατάργησης και περιορισμού αντίστοιχα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Η κυβέρνηση απέρριψε τις ενστάσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως «η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να βάλει τους κανόνες». Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να αναμετρηθεί με το μέγεθος των εμποδίων και των στρεβλώσεων στην επιχειρηματικότητα». Για τα δε, εργασιακά υποστήριξε ότι υιοθετούνται «υγιείς κανόνες χωρίς ιδεοληψίες για να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ρυθμίσεις που προέρχονται από το 2ο Μνημόνιο και αυτή τη φορά χωρίς την πίεση του ΔΝΤ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια συμφερόντων και ότι βαφτίζει αναπτυξιακό νομοσχέδιο τα αιτήματα του ΣΕΒ. «Επικαλείστε μελέτη της ΤτΕ, η οποία αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά θα επιφέρουν μείωση μισθών», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευκολύνει συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία τους αφού καταργεί την ονομαστικοποίηση.
«H απουσία στοιχειώδους αναπτυξιακού σχεδιασμού, η αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μαζί με τον πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο νομοθέτησης, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, επί της αρχής», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Νομοσχέδιο που υπακούει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που τους δίνει γη και ύδωρ, χαρακτήρισε το αναπτυξιακό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που κατήγγειλε ότι αποτελεί την κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η άνοδος της χώρας μας στον δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και για το σκοπό αυτό δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στους επενδυτές και στις αφελληνισμένες τράπεζες εις βάρος των πολιτών. Με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και με την κατάργηση των πάσης φύσεως κανόνων για τις πολυεθνικές», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
«Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο; Περιλαμβάνει δωράκια. Μπορούν οι συγκεκριμένες οικογένειες στην Ελλάδα να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο», ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά, είπε ότι «η τρόικα και οι δανειστές ήταν πιο ειλικρινείς που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις γιατί το νομοσχέδιο τις κάνει τόσο διάτρητες, με τόσες εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους, που πάρα πολύ απλά δεν εφαρμόζονται».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >