Συγκλονίζει την κοινή γνώμη η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, Δημήτρη Χριστούλα, που χθες το πρωί έδωσε τέλος στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος. Η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο αυθόρμητο συλλαλητήριο μπροστά στο Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται και νέα συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώριζαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αυτοκτονία με πολιτικό μήνυμα, όπως υποδεικνύει και το σημείωμα που άφησε ο ίδιος ο αυτόχειρας. 

Ads

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον 77χρονο να οδηγείται στην αυτοκτονία εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων κάτι που στην πορεία δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται.

image
 
Καταγόταν από το χωριό Κανάλια Καρδίτσας και ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός και ζούσε για χρόνια στους Αμπελόκηπους. Ήταν έντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά του χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε οργανωμένος σε τοπική οργάνωση της Αριστεράς. Το τελευταίο διάστημα είχε υποστεί σημαντικές περικοπές στη σύνταξή του, αλλά δεν φαίνεται να είχε χρέη.
 
«Το περιεχόμενο του σημειώματος είναι η φωνή του πατέρα μου, το πολιτικό περιεχόμενο της πράξης του» δηλώνει η κόρη του στην εφημερίδα Τα Νέα. «Ήθελε με την αυτοκτονία του να στείλει πολιτικό μήνυμα. Ήταν έντονα πολιτικοποιημένος αλλά και οργισμένος» δήλωσε στην εφημερίδα ο Αντώνης Σκαρμούτσος, γείτονας και φίλος του. Ο ίδιος σημειώνει πως ο 77χρονος κατέβαινε στις διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα και είχε κολλήσει για συμβολικούς λόγους την αφίσα με του κινήματος «Δεν πληρώνω» στο μπαλκόνι του.
 
Κάποιες πληροφορίες από τη γειτονιά ήθελαν τον αυτόχειρα να αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα υγείας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και ο ίδιος δεν είχε αναφέρει τίποτα σχετικό σε στενά του πρόσωπα.
 
«Eυγενική φυσιογνωμία» χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Χριστούλα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος. Μιλώντας στο «Έθνος», ο κ. Λουράντος σημειώνει ότι ο τρόπος που επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του δείχνει και την προσωπική του αξιοπρέπεια.  «Η επιλογή του τόπου δηλώνει την πολιτική του στάση. Επέλεξε να φύγει από τη ζωή, λίγο πριν φτάσει να αναζητεί τροφή από τα σκουπίδια».
 
Η είδηση στα διεθνή μέσα

Η τραγική είδηση της αυτοκτονίας του 77χρονου συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και ταεπεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας, κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των μεγαλύτερων διεθνών μέσων.

Ads

image
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα το θέμα είναι πρωτοσέλιδο, ενώ γίνεται αναφορά στην τραγική αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Κοινωνική και πολιτική διάσταση της αυτοκτονίας του 77χρονου, βλέπει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως αυτή πυροδότησε κύμα συμπάθειας σε μια χώρα, στην οποία ένας στους πέντε είναι άνεργος. Σημειώνει δε, ότι πράξεις αυτοκτονίας έχουν υπάρξει καταλυτικές στην ανάπτυξη λαϊκής διαμαρτυρίας στο παρελθόν, σημειώνοντας το περιστατικό αυτοπυρπόλησης ενός Τυνήσιου εμπόρου λαχανικών που πυροδότησε τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη».
 
«Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο σημείο στη διάρκεια της ημέρας, φωτογραφίζοντας τον αυτοσχέδιο βωμό και αφήνοντας μηνύματα όπως «Δεν είναι αυτοκτονία, είναι δολοφονία» και «Το μνημόνιο ενός φόνου», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
 
«Αυτοκτονία συνταξιούχου πυροδοτεί διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το σημερινό άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Deutsche Welle.
 
«Με σφαίρα βάζει τέλος στην οικονομική του απόγνωση» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος των The New York Times, οι οποίοι περιγράφουν το τραγικό συμβάν ως «δημόσια αυτοκτονία Έλληνα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων».

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει χαρακτηριστικά «ξεσηκωμός στην Ελλάδα μετά την αυτοκτονία του συνταξιούχου δίπλα στο κοινοβούλιο». Αναφέρεται επιπλέον, στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στα στατιστικά που δείχνουν άνοδο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, αλλά και στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

image
 
«Ένας εβδομηντάρης πυροβολήθηκε στο κεφάλι, στην καρδιά της Αθήνας. Μια εκδήλωση «απελπισίας» που προκαλείται από την κρίση στην Ελλάδα…» τονίζει η γαλλική Le Monde, σημειώνοντας ότι η αυτοκτονία έχει αναστατώσει την Ελλάδα. «Αρκετές μελέτες αναφέρονται τους τελευταίους μήνες στην αύξηση των αυτοκτονιών και των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη στην Ελλάδα, όπου η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και μείωση των μισθών και των συντάξεων» σημειώνει η εφημερίδα.
 
«Για πολλούς η αυτοκτονία αντικατοπτρίζει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται πολλοί ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, καθώς οι συντάξεις και τα επιδόματά τους έχουν μειωθεί ως και 25%» γράφει ο Guardian, ενώ το CNN, αναφέρεται διεξοδικά στην οικονομική κρίση, τα μέτρα λιτότητας και το ποσοστό ανεργίας που έχει σκαρφαλώσει στο 21%.

image