Ένταση επικράτησε στο προαύλιο της Βουλής, μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Η αστυνομία με τη χρήση κρότου λάμψης απώθησε τους διαδηλωτές και παρατάχθηκε μπροστά από τη Βουλή, ενώ απομακρύνθηκαν και οι εύζωνες. Λίγο μετά τις 21:00, σημειώθηκε νέα ένταση αλλά και τραυματισμοί όταν η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα προσαγωγές.

Ads

Το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κρότου λάμψης προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές και παρατάχθηκαν μπροστά στη Βουλή. Απαντώντας οι διαδηλωτές τοποθέτησαν κεριά μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις.

Διαδηλώτρια μάλιστα άρχισε να διαβάζει δυνατά μπροστά από τη Βουλή το σημείωμα αυτοκτονίας του αυτόχειρα, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν: «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει» και «Αυτό δεν ήταν αυτοκτονία, ήταν κρατική δολοφονία».

image

Ads

Η ένταση αναζωπυρώθηκε και πάλι λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ως αφορμή της νέας έντασης την προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών προς ηλικιωμένη διαδηλώτρια. Ακολούθησαν συμπλοκές, κατά τη διάκρεια των οποίων η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών και δακρυγόνων, ενώ ομάδα από τους παρευρισκόμενους πέταξε μολότοφ. Οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στη συνέχεια μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία και την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Μάλιστα, λόγω των συμπλοκών, ορισμένοι διαδηλωτές αποκλείστηκαν στο σταθμό του μετρό. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις με κρότου λάμψης και δακρυγόνα για την απώθηση των διαδηλωτών συνεχίστηκαν μέχρι τις 23:00 περίπου. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα, συνολικά προσαγωγές, ως τα μεσάνυχτα, ενώ σημειώθηκε και τραυματισμός διαδηλώτριας την ώρα που τα ΜΑΤ απωθούσαν συγκεντρωμένους από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι η κοπέλα τραυματίστηκε διότι δέχθηκε χτύπημα από αστυνομικό στον αυχένα. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από γιατρούς του Ερυθρού Σταυρού, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Τραυματίας είναι η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού. Για το περιστατικό διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι και τις νέες συγκρούσεις, πλήθος κόσμου παρέμενε και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στο σημείο της αυτοκτονίας, όπου πολλαπλασιάζονται τα σημειώματα συμπαράστασης, τα κεριά και τα λουλούδια που αφήνουν πολίτες. Νωρίτερα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, του οποίου ο αυτόχειρας ήταν μέλος, απόθεσε στεφάνι. 

image
 
Η κινητοποίηση διοργανώθηκε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπου πλήθος κόσμου καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αυτοκτονία του 77χρονου άνδρα, το πρωί της Τετάρτης, καταμεσής της πλατείας Συντάγματος. Ο ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι, προκαλώντας σοκ στους περαστικούς.

image
 
Η ανακοίνωση του κινήματος των «Αγανακτισμένων», που αναρτήθηκε στο Facebook, ανέφερε: «Ειρηνικά και ενωμένοι, χωρίς βία και διαχωρισμούς. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν στον βωμό των μνημονίων. Δεν θα γίνουμε οι υποψήφιοι αυτόχειρες που θέλουν. Κανένας και καμία μόνοι τους ενάντια στην κρίση. Για να μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες θυσίες στο βωμό ενός άπληστου συστήματος. Για να πληρώσουν αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

image

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του για την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος αναφέρει: «Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι -πολιτεία και πολίτες- να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το απόγευμα προς τους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη, σχολίασε πως η αυτοκτονία του συνταξιούχου προκάλεσε παράταιρα και φθηνά σχόλια γιατί κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα τα πράγματα δεν είναι ίδια και γιατί κάποιοι δεν διακατέχονται από τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας. Τόνισε ακόμη ότι το μόνο που αξίζει σε μια υπαρξιακή απόφαση ενός ανθρώπου είναι ο σεβασμός.

Διαβάστε επίσης: Στο Σύνταγμα ξανά οι «Αγανακτισμένοι» μετά την αυτοκτονία