Την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σχολιάζει σε αυστηρούς τόνους το Politico, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική στρατηγική ενόψει της επίσκεψης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ads

Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Με ανακοίνωση, δε, που εκδόθηκε και στα αγγλικά, ο κ. Οικονόμου αναφέρεται στην ετοιμότητα της κυβέρνησης για ενεργή συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνει τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, «αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ».

Το Politico, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο του Γ. Οικονόμου, όταν επιτέθηκε στη δημοσιογράφο του μέσου για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της σε σχέση με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, απαντά στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Μετά από εβδομάδες κατηγοριών κατά διεθνών ΜΜΕ περί συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης και απειλών κατά Ελλήνων δημοσιογράφων με διώξεις και καταδίκες, η Αθήνα ξαφνικά εμφανίζεται ως ο καλύτερος φίλος της ελευθερίας του Τύπου».

Το Politico παραθέτει αποσπάσματα της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος του Τύπου, λέγοντας όσα θέλει να ακούσει η Κομισιόν, με βάσει το νέο πλαίσιο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. «Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη: Κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην ελευθερία του Τύπου εντός Ε.Ε., πιο κάτω και από την Ουγγαρία» σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Ads

Όπως επισημαίνει, επίσης, το Politico, στο στόχαστρο της Κομισιόν δεν είναι μόνο οι υποκλοπές και συγκεκριμένες πρακτικές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ, αλλά και ο νόμος για τα fake news που πέρασε η κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία, ο οποίος προβλέπει ακόμη και φυλάκιση πέντε ετών για όσους κριθεί ότι «προκαλούν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες ή υποβαθμίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην οικονομία, την αμυντική ισχύ της χώρας ή τη δημόσια υγεία».

Ειδική αναφορά κάνει το Politico και στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αφορά τη συγκρότηση επιτροπής που θα ελέγχει εάν τηρούνται οι δημοσιογραφικές αρχές και η δεοντολογία και θα έχει τη δυνατότητα να παγώσει την κρατική διαφήμιση προς συγκεκριμένα μέσα για δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Όταν ο κ. Μητσοτάκης νομοθετεί πανευρωπαϊκά, χωρίς να το θέλει 

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Οικονόμου:

«Με την πρωτοβουλία-ορόσημο της Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, αναγνωρίζεται ο καίριος ρόλος τους στις δημοκρατικές κοινωνίες, όπως και η προσφορά τους ως θεματοφύλακες του δημοσίου αγαθού της ενημέρωσης, καθώς προτείνονται κοινές διασφαλίσεις σε ενωσιακό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση του πλουραλισμού, της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των μέσων, όσο και για την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, μετουσιώνοντας σε πράξη πολιτικές προτεραιότητες και πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες η Κυβέρνηση ενστερνίζεται και υπερασπίζεται σθεναρά κατά την εκπροσώπηση της στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο που παρουσίασε η Επιτροπή συντονίζονται με πολλές από τις πρωτοβουλίες για ανεξάρτητα, καινοτόμα και βιώσιμα Μέσα Ενημέρωσης τις οποίες ήδη η ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, προασπίζοντας τον ρόλο τους ως πυλώνες της Δημοκρατίας και θεματοφύλακες του Κράτους Δικαίου, σε μια ανοικτή και διάφανη αγορά που προάγει την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης.

Υπενθυμίζω ότι, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά και τεκμηριωμένα στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Επίτροπο για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, κατά τη συζήτησή μας για τις προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες.

Ήδη τότε είχα τονίσει ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής και η Αντιπρόεδρος καλωσόρισε την ισχυρή υποστήριξή μας.

Σήμερα λοιπόν, που οι πρωτοβουλίες αυτές είναι πραγματικότητα, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας καθώς, εκτός όλων των άλλων, το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, έλειπε από το νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία αυτή, αφενός μεν στερούσε την εφαρμογή ενιαίων και εν πολλοίς κοινών πολιτικών αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο των ΜΜΕ από τα κράτη-μέλη, αφετέρου προσέφερε χώρο για δημιουργία εντυπώσεων, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου σε κράτη-μέλη, όπως αυτές προκαλούνταν από διάφορες εκθέσεις -προερχόμενες εκτός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αδιευκρίνιστης ή και αμφιλεγόμενης μεθοδολογίας. Η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.

Εν κατακλείδι, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για ενεργή συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε επί της ουσίας τις θέσεις μας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη δυνατή προαγωγή των συμφερόντων και των πολιτικών της χώρας μας, καθώς επίσης και να συζητήσουμε με τους εταίρους μας για την εξεύρεση των τρόπων και των βέλτιστων πρακτικών με τους οποίους θα υλοποιηθεί στην πράξη η πρόταση της Επιτροπής».