Την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ αντί της μετοχοποίησης του 17% μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου.

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χθες, Πέμπτη, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός, σημείωσε ότι «ο μέτοχος (το Δημόσιο) δεν μας έχει ζητήσει να προχωρήσουμε με την πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ. Αν μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Σύμφωνα, πάλι με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκη, η ενεργειακή πολιτική αναθεωρήθηκε υποχρεωτικά για να προσαρμοστεί στα δεδομένα της δύσκολης συγκυρίας. «Η δέσμευση για διατήρηση του 51% των μετοχών από το κράτος δεν ισχύει, όχι επειδή αλλάξαμε γνώμη. Υπάρχει απόφαση να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους στη ΔΕΗ. Το πώς θα γίνει αυτό, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική της, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε πώληση του 17% των μετοχών, σε πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σε παραχώρηση του μάνατζμεντ, σε διατήρηση μόνο των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο ή σε όλα αυτά ταυτόχρονα.

Ads

Ο κ. Φωτόπουλος επανέλαβε ότι η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, στα δικαστήρια κατά της ιδιωτικοποίησης, αναφερόμενος στην ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των Ταμείων στα πάγια της Επιχείρησης, που ξεπερνά 11 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες.

Το σενάριο της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων εκτιμάται ότι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την πώληση του 17% των μετοχών, καθώς θα αποφέρει περισσότερα έσοδα και θα ενισχύσει την απελεύθερωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.