H Αθήνα μπορεί να μην έχει γίνει Μπέργκαμο όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχει γίνει όμως ήδη Θεσσαλονίκη και κινδυνεύει με τα χειρότερα: Τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ξεπεράσει και τα έσχατα όριά τους, χθες το βράδυ οι κλίνες ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου ήταν γεμάτες, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τουλάχιστον 125 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής σε απλά κρεβάτια.

Ads

Σύμφωνα επίσης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι κλίνες εξαντλούνται πια και στους κοινούς θαλάμους νοσηλείας, ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε ράτζα, ενώ κατά τον ίδιο τον υπουργό Υγείας το τελευταίο 24ωρο έγιναν 240 εισαγωγές περιστατικών covid μόνον στην Αττική. Το Θριάσιο έγινε το πρώτο νοσοκομείο που βγήκε εκτός δυνατοτήτων ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς και ζητώντας τη συνδρομή του Ασκληπείου που εφημέρευε, στον Ευαγγελισμό η εικόνα της ουράς των ασθενοφόρων που κατέφθαναν προκάλεσε σοκ, ενώ γιατροί και υγειονομικοί βρίσκονται στο όριο του ολικού burn out με διπλές και τριπλές εφημερίες.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων καταγράφει νέο ρεκόρ (681 χθες), το ημερήσια κρούσματα παραμένουν δραματικά υψηλά σε πολύ χαμηλό αριθμό τεστ (12,12% ο δείκτης θετικότητας χθες με μόλις 14.000 τεστ) και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι το σφοδρό τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

Ο καθηγητής της Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τοποθέτησε χθες το βράδυ την κορύφωση της καμπύλης στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου προβλέποντας έως τότε 3.000 κρούσματα ημερησίως σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι διανύουμε την εβδομάδα της κορύφωσης του τρίτου κύματος: «Γύρω στις 22 με 25 Μαρτίου θα υπάρχει κορύφωση της πανδημίας. Επομένως, διάγουμε ίσως μία τελευταία εβδομάδα που θα αυξάνονται τα κρούσματα και από εκεί και ύστερα δυστυχώς θα μείνουμε αρκετές ημέρες με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων αλλά όχι αυξανόμενους».

Ads

Οποια από τις δύο εκτιμήσεις κι εάν ισχύει, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι δύο σκληροί αριθμοί, θανάτων και διασωληνωμένων, θα παραμείνουν σε αυξητική πορεία επίπεδα για αρκετό διάστημα αφότου αρχίσει η σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης – γεγονός, που σημαίνει ότι η πίεση στο ήδη εξαντλημένο ΕΣΥ θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να σχεδιάζει οποιαδήποτε νέα παρέμβαση ενίσχυσης του συστήματος Υγείας πέραν της θυελλώδους επιστράτευσης των 206 ιδιωτών γιατρών, τα αιτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης και των υγειονομικών του ΕΣΥ για επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ απορρίπτονται χωρίς εξηγήσεις, και ο υπουργός Υγείας απλώς διαβεβαιώνει πως ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη ανταποκριθεί σε ό,τι του ζητήθηκε.

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 παραδέχθηκε ότι «το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»  και πως «η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι δύσκολη», υποστήριξε όμως πως «ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε – ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα». Δεν είπε, ωστόσο, ότι τα 140 κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν διαθέσει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν αφορούν περιστατικά covid, ούτε ότι ο ιδιωτικός τομέας παραμένει εντελώς «καθαρός» και αμέτοχος στην μάχη του κορονοϊού την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου.

Επίσης δεν είπε τίποτα για τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υγειονομικών, όπως εκείνη του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», καρδιολόγου Ηλία Σιώρα: «Κάνω έκκληση για κλίνες», είπε ο κ. Σιώρας. «Λέμε επίταξη αλλά με όρους δημοσίου. Δεν γίνεται να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου ή να είναι διασωληνωμένος και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια και να ζητάει ο κλινικάρχης αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύσει σε κρεβάτι ΜΕΘ».

Αντιθέτως, ο Βασίλης Κικίλιας είπε κατηγορηματικά και με εμφανή ενόχληση ότι «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο», ότι  «αυτές οι εκφράσεις , από αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία, πανικό και μία κατάσταση τέτοια που δεν ταιριάζει αυτή τη στιγμή στη χώρα» και πως «η χώρα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα από πολλές ισχυρές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με κραταιά συστήματα».