«Μαύρη ημέρα» χαρακτηρίζουν παρατηρητές, ειδικοί στο χώρο της Υγείας, τη Δευτέρα (22/3) τόσο λόγω του νέου ρεκόρ διασωληνωμένων με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κατάσταση «ασφυξίας», όσο και των κρίσιμων επιμέρους δεικτών, όπως του δείκτη θετικότητας, ο οποίος εκτινάχθηκε πάνω από 12%.

Ads

Υψηλός ήταν και ο αριθμός των θυμάτων (69). Όπως επισημαίνουν ιατρικές πηγές στο Tvxs.gr, «όσο νεότεροι και υγιέστεροι κι αν είναι οι ασθενείς του τρίτου κύματος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, το όποιο “πλεονέκτημα” χάνεται όταν κάποιος στερείται της σωτήριας διασωλήνωσης ή διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ». Επίσης σημειώνουν πως δυστυχώς πρόκειται για «πρώιμη  συντριβή του συστήματος», καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως έρχονται δυσκολότερες ημέρες. 

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα Δευτέρα καταγράφηκαν 1707 κρούσματα με μόλις 14.000 τεστ, ενώ και τα στοιχεία από τα λύματα είναι άκρως ανησυχητικά, όπως και η αυξημένη θετικότητα. Η αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις προηγουμενες Δευτέρες (1176, 1165, 1134) είναι της τάξης του 51%. «Αν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν, τότε στις ανακοινώσεις των επόμενων 24ωρων αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων και η κορύφωση της καμπυλης θα μετατεθεί για το άγνωστο μέλλον», σημειώνουν ειδικοί στο Tvxs.gr.

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι εκτός ορίων, με τα ράντζα να στήνονται πλέον και για ασθενείς covid, ενώ δεκάδες ασθενείς – πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 100 – διασωληνώνονται με φορητούς αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία της υγείας τους. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί στο Tvxs.gr, οι διασωληνωμένοι που ανακοινώνονται είναι μόνο όσοι βρίσκονται εντός ΜΕΘ. «Οι εκτός αγνοούνται», αναφέρουν με νόημα, επισημαίνοντας πως «πολύ περισσότερο δεν καταμετρώνται όσοι παραμένουν χωρίς διασωλήνωση παρότι το χρειάζονται». 

Ads

Αναγκαστικά καθημερινά γίνεται επιλογή ασθενών, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν γεμίσει. Ενδεικτικές της «ασφυξίας» του ΕΣΥ ήταν οι εφημερίες του Σαββατοκύριακου σε Ευαγγελισμό και Γεννηματά, ενώ το Θριάσιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σταματά να δέχεται ασθενείς λόγω πληρότητας. Φόβοι εκφράζονται πως σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν και άλλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Στο «Αγία Όλγα» γέμισαν τα κρεβάτια  με 60 ασθενείς στη χθεσινή εφημερεία και πάνω από δέκα ασθενείς με κορωνοιο νοσηλεύονται σε ράντζα.

Τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής γεμίζουν το καθένα δύο κλινικές ασθενείς με κορωνοιο  συρικνώνοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία για τις γενικές παθήσεις, γεγονός που όπως, επισημαίνουν οι υγειονομικοί, αυξάνει τη  νοσηρότητα και τη θνητότητα  από άλλες αιτίες. Η εικόνα με το «κομβόι» των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό κατέδειξε επίσης και το φαινόμενο των πολλών περιστατικών που παραμένουν στο σπίτι τους, χωρίς παρακολούθηση, και διακομίζονται στα νοσοκομεία, όταν η κατάσταση της υγείας τους είναι πλέον σε κρίσιμο σημείο.

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή συγγενούς ασθενή με covid, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και 8 ημέρες εκτός ΜΕΘ στο «Παπαμμακάριστος». «Τα λέει όλα για την επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δημοσιεύοντάς την.

image

Για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μίλησε στην ΕΡΤ και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμός» και καρδιολόγος, Ηλίας Σιώρας, τονίζοντας ότι η επίταξη που αποφάσισε η κυβέρνηση θα είναι προσωρινή και «θα βοηθήσει ελάχιστα», κάνοντας έκκληση για άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών, με όρους δημοσίου. «Υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν 30ωρες εφημερίες», τόνισε. «Ασθενείς αναμένουν κρεβάτι για ΜΕΘ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν άδειες κλίνες. Δεν είναι το θέμα η επιστράτευση γιατρών. Γιατί οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι χιλιάδες. Κάνω έκκληση για κλίνες. Λέμε επίταξη αλλά με όρους δημοσίου. Δεν γίνεται να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου ή να είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια και να ζητάει ο κλινικάρχης αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύσει σε κρεβάτι ΜΕΘ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΜΕΘ… ΓΕΜΑΤΕΣ

Στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό), όπως και στα περισσότερα, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Η κατάσταση στην Αττική σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 21 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ. 9 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΚΑΤ. 48 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. 3 ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 16 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ. 58 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 84 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΕΛΠΙΣ. 6 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΝΙΜΙΤΣ. 6 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. 12 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ 4 ΣΤΗ ΜΑΦ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΕΡΥΘΡΟΣ. 18 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Υπάρχουν 12 ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ αλλά διακομίζονται συνεχώς  περιστατικά.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ. 17 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 12 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΤΖΑΝΕΙΟ. 10 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.
  • ΑΤΤΙΚΟ. 45 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΓΕΜΑΤΕΣ.

«Αποθήκη ψυχών» στο Δρομοκαΐτειο: Ψυχικά ασθενείς δίνουν αβοήθητοι τη μάχη

Εν τω μεταξύ στο Δρομοκαΐτειο υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για ψυχικά ασθενείς που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό αβοήθητοι, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν και σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δημιουργήθηκε κλινική κορωνοιου με 37 ψυχικά ασθενείς, την οποία χαρακτηρίζει «αποθήκη ψυχών» και καταγγέλλει τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. «Κανένα τμήμα δεν είναι ασφαλές. Και όμως συνεχίζουν να έχουν σε εφημερία το νοσοκομείο, αν και όσοι ψυχικά ασθενείς εισάγονται κινδυνεύουν να κολλήσουν», τονίζει. Υπενθυμίζεται πως ήδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους από covid, ενώ οι νοσοκομειακοί ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση