Η πραγματική, τραγική κατάσταση στο αβοήθητο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτυπώνεται και με τον φωτογραφικό φακό. Το υγειονομικό προσωπικό και οι υποδομές λειτουργούν σε συνεχές «βαθύ κόκκινο» και οι μαρτυρίες τους για αναγκαστική επιλογή ασθενών προς τις ΜΕΘ, δεν αφήνουν αμφιβολία για το μέγεθος του προβλήματος.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ασθενείς που περιμένουν για μια κλίνη ΜΕΘ ξεπερνούν τους 100, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι με λοίμωξη covid-19. Πρόκειται για ασθενείς που παραμένουν σε απλούς θαλάμους νοσηλείας με φορητούς αναπνευστήρες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για την πορεία της υγείας τους. 

Η εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας Γεωργία Κωνσταντοπούλου, μίλησε στο Documento για την επιλογή ασθενών, εξηγώντας ότι ακόμη και η ύπαρξη της λίστας αναμονής για κλίνες ΜΕΘ επισημοποιεί την επιλογή ασθενών.

«Την επιλογή την κάνει το συμβούλιο. Κάθε πρωί οι γιατροί κάνουμε συμβούλιο κατά το οποίο συζητάμε τόσο για τα περιστατικά όσο και για το αν μπορούμε να πάρουμε κάποιο περιστατικό σε περίπτωση που έχουμε κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Είναι μια συλλογική απόφαση και η τελική απόφαση αν δεν συμφωνήσουμε μεταξύ μας λαμβάνεται από τον διευθυντή της κλινικής. Είναι ανήθικο να επιλέγουμε, δεν είμαστε θεοί για να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Μας αναγκάζουν. Η επιλογή γίνεται βάσει του προσδόκιμου ζωής, της ηλικίας, των νοσηροτήτων ή αν κάποιος ασθενής έχει κάτι πολύ οξύ το οποίο χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση».

Ads

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η εφιαλτική εφημερία στον «Ευαγγελισμό». Στη φωτογραφία που ανάρτησε αναισθησιολόγος φαίνονται τα ασθενοφόρα να φέρνουν συνεχώς ασθενείς. «Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει…» έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας η αναισθησιολόγος.

«Έγινε πόλεμος. Μάχη γίνεται καθημερινά, σε κάθε γενική εφημερία. Μάχη έγινε και χθες, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμα» τόνισε στο Open TV ο Γ. Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής στον «Ευαγγελισμό». «Δυστυχώς, πλέον, οι εισαγωγές καταγράφουν καινούργια ρεκόρ. Έχουμε να δούμε τόσο κόσμο από την αρχή της πανδημίας και πραγματικά αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα» υπογράμμισε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εφημερία της Κυριακής, στον «Ευαγγελισμό» έγιναν πάνω από 70 εισαγωγές ασθενών με Covid, αλλά και άλλες 110 εισαγωγές ασθενών με άλλες ασθένειες. Δέκα ασθενείς με Covid κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο νοσοκομείο Γεννηματάς με την πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, να μιλάει για μια από τις δυσκολότερες εφημερίες. «Βγήκαμε από μια εφημερία πολέμου, μπήκαν ράντζα, ενώ στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένα όλα τα κρεβάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, υπήρχαν διασωληνωμένοι ακόμα και σε απλές κλίνες με παρακολούθηση από εντατικολόγους μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, 12 άτομα ήταν να μεταφερθούν σε ΜΕΘ προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν όλοι. Τέλος, έκανε γνωστό ότι άλλη μια παθολογική κλινική στο Γεννηματάς θα μετατραπεί σε κλινική Covid με 65 κρεβάτια.

Φωτογραφίες με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

image

image