Μία επιχείρηση εντυπώσεων -αλλά και ουσίας με την έννοια των συμπερασμάτων από την κοινή γνώμη- είναι σε εξέλιξη γύρω από τη διερεύνηση Τσίπρα με στόχο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. «Πετάει το γάντι» η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» στο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ουσιαστικά για μία οικουμενική κυβέρνηση. «Θέλουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε την εντολή», επιμένουν από το ΣΥΝ, ο οποίος ωστόσο θέτει ως προϋπόθεση να απαρνηθούν εγγράφως το Μνημόνιο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάξεις κρατούσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι λίγο πριν από τη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας ρητορικά την απορία τι εξυπηρετεί μία επαφή με ένα μη εκλεγμένο κόμμα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

Ads

 
Εντός «Βουλής»
 
«Ουσιαστικά προτείνουμε μία οικουμενική λύση και καλούμε τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει πλάτη», έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΔΗΜΑΡ λίγα λεπτά μετά τη μισάωρη συνάντηση του δεύτερου -κατά σειρά- κατόχου της διερευνητικής εντολής με το Φώτη Κουβέλη, εξηγώντας ότι η πρόταση του κόμματος αφορά στη δημιουργία μιας κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ την οποία θα στηρίζουν η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (άλλωστε τα νούμερα δεν βγαίνουν αλλιώς) με στόχο την αποφυγή νέων εκλογών, την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Άφηναν να εννοηθεί πως αν ο κ. Τσίπρας «αρνηθεί να βρει λύση», τότε θα του καταλογίσουν ότι με δική του ευθύνη η χώρα θα έχει προσφύγει εκ νέου στις κάλπες. Επιπλέον, αμφισβητούσαν τις προθέσεις Τσίπρα σε σχέση με τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, επικαλούμενοι τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση των τραπεζών και καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, αναφέρεται πως «αποτελεί θετική εξέλιξη η μετατόπιση της ΔΗΜΑΡ, υπό την πίεση και του εκλογικού αποτελέσματος και της γενικότερης κοινωνικής πίεσης για μία κυβέρνηση των δυνάμεων της Αριστεράς». Ωστόσο, ζητείται χαρακτηριστικά «αποσαφήνιση της αναφοράς Κουβέλη περί ευρείας κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης» και επαναλαμβάνεται πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς η οποία θα εφαρμόσει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Εκτός «Βουλής»
 
«Επικοινωνιακό τερτίπι» διέβλεπε στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής του κόμματος Ιωάννα Κοντούλη. Αναρωτιόταν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, απευθύνεται σε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει πετύχει το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς», ανέφερε, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενόψει των πιθανών νέων εκλογών θα έπρεπε να αναλαμβάνεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Εξέφραζε χαρακτηριστικά την ελπίδα «να μην έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τώρα την προεκλογική του καμπάνια». Πάντως, στους Οικολόγους Πράσινους τα τελευταία 24ωρα διατυπώνονται απόψεις υπέρ της προοπτικής συνεργασίας -υπό προϋποθέσεις- με το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης. Άλλες τοποθετήσεις στο κόμμα, το οποίο έχασε «στο νήμα» την είσοδο στη Βουλή, βασίζονται στην εκτίμηση ότι αναφορικά με τη στάση απέναντι στο Μνημόνιο οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι πιο κοντά στη θεώρηση της «περισσότερο φιλοευρωπαϊκής» Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ads

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως οι επαφές με τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα του ευρύτερου χώρου εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για συμπόρευση.