Αποτροπιασμό αλλά και εντονότατες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αδαμαντίας Οικονόμου, για πλήρη απαλλαγή τόσο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη. Πρόκειται για μια εισήγηση, η οποία εφόσον υιοθετηθεί από το δικαστήριο θα οδηγήσει όχι μόνο στη νομιμοποίηση της εγκληματικής δράσης και του ρατσιστικού λόγου της Χρυσής Αυγής, αλλά θα της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αναδρομικά τη κρατική χρηματοδότηση (συνολικού ύψους) που είχε διακοπεί το 2013.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε στην αγόρευσή της ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως μεμονωμένα περιστατικά τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια. Έσπευσε να ισχυριστεί μάλιστα ότι δεν προκύπτει  να έχει οποιαδήποτε σχέση με τα εν λόγω εγκλήματα η ηγεσία της οργάνωσης, πόσω μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση.. «Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η Αδαμαντία Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις , κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Σε ό,τι αφορά την δολοφονία του Πύλου Φύσσα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού, για τον οποίο είπε δεν ήταν στοχοποιημένος από την Χρυσή Αυγή η οποία δεν θα είχε όφελος αλλά αντιθέτως ζημιά από μια τέτοια πράξη.

Ads

Παράλληλα, φρόντισε να «ρίξει στα μαλακά» και τους κατηγορούμενους για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα κάνοντας εισήγηση  μετατροπής του κατηγορητηρίου για τις δυο αυτές υποθέσεις, που εφόσον υιοθετηθεί από το δικαστήριο, οδηγούν σε μικρότερες ή και καθόλου ποινές για όσους έχουν εμπλακεί.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι ποιες είναι οι πραγματικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη εισαγγελική πρόταση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το πλήθος των αποδεικτικών στοιχεία που είχε ενώπιον της.

Το βίντεο Πατέλη, η ομάδες κρούσεις και η ακραία μεροληπτική εισαγγελική πρόταση

«Η εισαγγελέας δεν απαντάει στην ουσία του κατηγορητηρίου» τονίζει μιλώντας στο  tvxs ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, και συνεχίζει: «Η ουσία του κατηγορητηρίου είναι ότι υπάρχουν ομάδες κρούσεις, είναι ενταγμένες στον οργανωτικό ιστό της οργάνωσης, είναι δηλαδή μέσα στο πολιτικό κόμμα -χωρίς αυτο να σημαίνει πως μιλάμε για όλους τους ψηφοφόρους ή τους υποστηρικτές που μπορεί να βρέθηκαν κάποια στιγμή στα γραφεία του- αλλά συγκροτείται από μέλη και στελέχη της οργάνωσης. Οι ομάδες αυτές τελούνε εγκληματικές πράξεις -ανάμεσα τους και κακουργηματικές- αλλά την τέλεση των εν λόγω πράξεων και την αυξομείωση της βίας την ορίζει η ηγεσία της, η οποία είναι συγχρόνως και διευθύνουσα της οργάνωσης και του πολιτικού κόμματος».

«Δεν είναι λοιπόν ούτε κάποιες πράξεις μεμονωμένες, για τις οποίες αναζητάς τον ηθικό αυτουργό ούτε ένα λόγος μίσους. Αυτό το οποίο έκανε η εισαγγελέας είναι ότι μετέτρεψε μια υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης σε μια υπόθεση μεμονωμένων περιστατικών αφενός και αφετέρου σε ένα λόγο οξύ, όπως τον χαρακτήρισε η ίδια υιοθετώντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό, από τον οποίο όμως, όπως ισχυρίζεται, δεν προκύπτει εντολή για την τέλεση συγκεκριμένων πράξεων» σημειώνει ο κύριος Καμπαγιάννης.

Ταυτόχρονα, όμως επισημαίνει πως στην πρόταση παραβλέπονται ακόμη και κραυγαλέα ντοκουμέντα αναφορικά με την οργανωμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. «Όποιος έχει γνώση του υλικού, γνωρίζει πως υπάρχει κι ένα βίντεο, το βίντεο Πατέλη, το λεγόμενο ”ό,τι κινείται σφάζεται”. Πρόκειται για ένα βίντεο το οποίο λέει πως  ”θα είμαστε μέσα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, θα είμαστε έτοιμοι, οπλισμένοι και προετοιμαζόμαστε να πάμε σε ένα πανηγύρι για να καθαρίσουμε εκεί τον τόπο από μετανάστες. Αν πάρουμε το ΟΚ από τον Λαγό τότε θα φύγουμε κατευθείαν από εδώ και ό,τι κινείται σφάζεται» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η εισαγγελέας δεν έκανε μια συνολική επισκόπηση του υλικού. Είχε μια τελείως εργαλειακή αντιμετώπιση. Για αυτό το περιεχόμενο της πρότασης ήταν ακραία μεροληπτικό».  

Το βίντεο Πατέλη

Οι κύκλοι που προσπαθούν να επανομιμοποιήσουν την Χρυσή Αυγή

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εισαγγελική πρόταση, τονίζει ότι αυτή δεν υπήρξε «κεραυνός εν αιθρία» ως προς το κομμάτι της απαλλαγής, αλλά πως ήταν το περιεχόμενό της που προκάλεσε αίσθηση.  «Όσοι παρακολουθούσαμε από κοντά τη δίκη, δεν περιμέναμε από την εισαγγελέα μετά από τόσα χρόνια διαδικασίας να επιλέξει να υποστηρίξει την κατηγορία. Ήταν κάτι που ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν το έκανε. Δεν ήταν λοιπόν  κεραυνός εν αιθρία η πρόταση ως τέτοια ως προς το απαλλακτικό κομμάτι. Αυτό φαινόταν από τις ερωτήσεις και από την όλη παρουσία της, »Αυτό που ήταν σίγουρα σοκαριστικό ήταν το περιεχόμενο της πρότασης, το οποία ήταν ακραίο για τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας» υπογραμμίζει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή την εισαγγελική πρόταση έκανε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση, όπου έκανε λόγο για «κύκλους του βαθέος κράτους που επιχειρούν την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής».

Σε ερώτηση σχετικά με την ανάρτηση ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής τονίζει: «Αυτά που έγραψα είναι αντικειμενικά γεγονότα, δεν είναι δική μου κρίση. Αποδεδειγμένο είναι το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια συγκαλυπτόταν η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Αντικειμενικό είναι δηλαδή πως δρούσε παραβατικά χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος εισαγγελέας, χωρίς να υπάρχει αστυνομική καταστολή ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα.

Μιλάω λοιπόν για κύκλους, γιατί πολύ απλά βλέπω πως η κρίση της εισαγγελέως δεν ανταποκρίνεται στην αποδεικτική διαδικασία. Αν ανταποκρινόταν στην αποδεικτική διαδικασία, ακόμη κι αν ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα της πρότασης, θα έλεγα πως είναι μια εισαγγελική πρόταση, με την οποία δε συμφωνώ. Ήταν όμως τόσο κραυγαλέα η αντίφαση ανάμεσα στο αποδεικτικό υλικό και στην πρόταση της εισαγγελέως, που ο μόνος τρόπος που μπορώ να την ερμηνεύσω είναι ότι υπάρχουν κομμάτια μέσα στην εισαγγελία αλλά και μέσα στο κράτος, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν αλλά και συνεργούσαν με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, προφανώς τώρα επιχειρούν και να την αθωώσουνε και να την επανανομιμοποιήσουνε.».

Ο διεθνής αντίκτυπος, τα συντριπτικά στοιχεία και η τελική απόφαση

Αναφερόμενος στον διεθνή αντίκτυπο που θα έχει τυχόν υιοθέτηση της εισαγγελικής πρότασης για αθώωση της Χρυσής Αυγής, σημειώνει: «Αυτό είναι θέμα του ελληνικού κράτους, το οποίο πηγαίνει στα διεθνή φόρα και ισχυρίζεται ότι είναι κράτος δικαίου, το οποίο τιμωρεί την ρατσιστική βία. Θα δούμε τι απαντήσεις θα δώσει στις διάφορες διεθνείς συναντήσεις αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή στον ΟΗΕ για το γεγονός ότι επιστρέφουμε πίσω από το 2013, ότι δηλαδή όλα τα περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι μεμονωμένα περιστατικά. Σίγουρα θα έχει αντίκτυπο και στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και στο πώς θα αντιμετωπίζεται η χώρα μας από εδώ και πέρα στο εξωτερικό».

Τέλος, ο Θανάσης Καμπαγιάννης εκφράζει την εκτίμησή του πως η τελική απόφαση του του δικαστηρίου δε θα συνάδει με την εισαγγελική πρόταση, καθώς θα λάβει σοβαρά υπόψη την αποδεικτική διαδικασία. 

«Δε θεωρώ ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της δίκης θα οδηγήσει σε απαλλαγή, πιστεύω πως θα είναι καταδικαστικό. Και δεν είναι αυθαίρετη αυτή η θεωρία, έχει να να κάνει με την αποδεικτική διαδιακασία και το συντριπτικό υλικό που υπάρχει. Πιστεύω πως το δικαστήριο θα σκύψει στο συγκεκριμένο υλικό και θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση αυτό».