Δύο κοινοπραξίες –από τις τέσσερις που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον– υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. (Ο.Λ.Α. Α.Ε.).

Ads

Πρόκειται για:

  • την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL  GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και
  • τη LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).

Εκτός διεκδίκησης έμειναν ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS.

Τόσο η Black Summit που διεκδικεί το λιμάνι μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ, όσο και η Quintana είναι αμερικανικές εταιρείες, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι σε άρρηκτη σχέση και με την αμερικανική βάση στην πόλη, αλλά και με τον ενεργειακό κόμβο που αναπτύσσεται εκεί, με επίκεντρο το σταθμό αερίου.

Ads

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Νωρίτερα το ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας A.E. (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.) Μετά την αποσφράγιση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία υποβολής βελτιωμένων προσφορών.

Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προσφορές υπέβαλαν:

  • η κοινοπραξία  ATTICA A.E. και  ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
  • η κοινοπραξία  GRIMALDI.  – MΙΝΩΙΚΕΣ και ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
  • η ΟΛΘ Α.Ε.