Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τη Μητρόπολη για το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Γυναίκες και άνδρες διαφορετικών ηλικιών κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι περίμεναν να τους επιτραπεί να περάσουν στο χώρο για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον εμβληματικό δημιουργό, που σημάδεψε με το έργο και τη δράση του την Ελλάδα του 20ου αιώνα. 

Ads

Σήμερα, Δευτέρα, το λαϊκό προσκύνημα είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00. Όμως, η διαδικασία καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω της δικαστικής απόφασης να παραδοθεί η σορός σε άλλο γραφείο τελετών από αυτό που είχε αναλάβει αρχικά την κηδεία. Έτσι παρατάθηκε για μία ώρα, μέχρι τις 20:00. 

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε λίγο μετά τις 16.30 στη Μητρόπολη και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, υπό τον ήχο της μουσικής της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς», με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής να ξεσπάει σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «Αθάνατος» και να τραγουδάει τραγούδια του με τα οποία σημάδεψε την μεταπολεμική Ελλάδα. Ενδεικτική του κλίματος στη Μητρόπολη, την πρώτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος, ήταν η εικόνα του Γερμανού διευθυντή χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ (συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν), που με την κιθάρα του ξεκίνησε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα με τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο.

Στην Μητρόπολη παρευρίσκονται και πολλοί επώνυμοι για να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη. Στον χώρο της Μητρόπολης υπάρχει και ισχυρή αστυνομική παρουσία. Παρόντες είναι και αστυνομικοί της ΟΔΟΣ που θα βοηθήσουν για να μπαίνει ο κόσμος με τη σειρά του στη Μητρόπολη.

Ads

Αύριο Τρίτη το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί από τις 10:00 έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κουτσούμπας ήταν και ο αποδέκτης της τελευταίας επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη στην οποία ανέφερε και τις τελευταίες του επιθυμίες. 

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής», έγραφε και ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Μετά τους επικήδειους λόγους, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του πατέρα του, τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, πλάι στους γονείς και τον αδερφό του, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image