Πληθώρα παρανομιών και παρατυπιών στην εταιρεία Τραμ Α.Ε. προκειμένου να γίνουν αδιαφανείς προσλήψεις, φέρνει στην επιφάνεια το 35σέλιδο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο παραδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημ. Ρέππα και ήδη έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ads

Στο στόχαστρο βρίσκονται συνολικά 154 συμβάσεις που υπογράφτηκαν το 2009, την ίδια στιγμή που όπως επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, «πιθανόν να αναγκαία η μείωση του προσωπικού προκειμένου να μην αποτελέσει η Τραμ Α.Ε. ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των ζημιογόνων εταιρειών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα του καθεστώτος που ίσχυε για τις προσλήψεις στην Τραμ Α.Ε., είναι το γεγονός ότι μία μόλις μέρα πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών εγκρίθηκε η πρόσληψη 62 ατόμων, μετά από ολιγόλεπτη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα των πελατειακών προσλήψεων στην Τραμ Α.Ε. είναι και η περίπτωση ενός οδηγού τραμ, ο οποίος χρίσθηκε μάλιστα και επόπτης ελέγχου και ασφάλειας γραμμών, ο οποίος είναι σεφ και δεν έχει καν δίπλωμα οδήγησης.

Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσαν επίσης αύξηση της τάξης του 250%, στις προσλήψεις από τον 04/2004 έως και τις 2.9.2009, πράγμα που μεταφράζεται σε 500 προσλήψεις, τη στιγμή που έως τις 31.3.2004 είχαν προσληφθεί μόλις 192 άτομα.