Σε πλήρες άδειασμα απέναντι στο υπουργείο Μετανάστευσης αναφορικά με την διακοπή της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα (γνωστό ως πρόγραμμα ESTIA) προχώρησε η Κομισιόν μέσω σχετικής απάντησης που έδωσε στην οργάνωση Fenix Humanitarian Legal Aid.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο υποστήριζε [ως αναγκάστηκε να κλείσει το πρόγραμμα στο τέλος του έτους, μεταξύ άλλων επειδή δεν θα υπήρχαν στο εξής διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα ESTIA 2022 ολοκληρώνεται λόγω μη διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη συνέχισή του», διαβεβαίωνε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στις 15 Νοεμβρίου, ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης το Νομικό Συμβούλιο του Κράτoυς, προκειμένου να απαντήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η οργάνωση εκ μέρους τρανς γυναίκας αφρικανικής καταγωγής με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η γυναίκα, όπως και πολλοί άλλοι πρόσφυγες, ειδοποιήθηκε πρόσφατα να εγκαταλείψει άρον άρον το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε μέσω του προγράμματος, χωρίς να της δοθεί επίσημη απόφαση την οποία θα μπορούσε να αμφισβητήσει δικαστικά και χωρίς να της δοθεί εναλλακτική στέγαση που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της υγείας της.

Ads

Απαντώντας σε επιστολή της Fenix, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμιζε «την προθυμία της να συνεχίσει να παρέχει κονδύλια για το πρόγραμμα στο πλαίσιο του προγράμματος 2021-2027 του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης της Ελλάδας», όπως σημειώνει η οργάνωση.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ρητά πως υποστηρίζει εναλλακτικές μορφές στέγασης, αντί για τη διαμονή των προσφύγων σε καμπ, καθώς η φιλοξενία σε διαμερίσματα μέσα στον αστικό ιστό έχει πολλαπλά οφέλη για τους πρόσφυγες και για τις τοπικές κοινωνίες, όπως και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξης των προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με αυτό τον τρόπο  η Κομισιόν ακυρώνει και το δεύτερο επιχείρημα του υπουργείου Μετανάστευσης, ότι δηλαδή το κλείσιμο του προγράμματος θα συμβάλει στη «βελτιωμένη διαχείριση του προσφυγικού».

Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν σε επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στις αρχές του μήνα, 10 οργανώσεις (ΕΣΠ, ΔΙΟΤΙΜΑ, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Equal Legal Aid, Equal Rights Beyond Borders, Refugee Legal Support, Terre des hommes, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Fenix, HIAS), επισημαίνοντας και τις έντονες επιφυλάξεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος και τη μεταφορά των προσφύγων στα καμπ.

«Οι ευάλωτοι άνθρωποι που ζητούν άσυλο -συμπεριλαμβανομένων όσων επέζησαν από βασανιστήρια και άτομα με αναπηρίες ή σοβαρές ασθένειες- […] θα πρέπει να ζουν στον δρόμο ή σε απομακρυσμένα καμπ σε κατάσταση περιορισμού της ελευθερίας, με αξιοσημείωτα χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και με έλλειψη πρόσβασης σε υγεία, εκπαίδευση και ειδικές υπηρεσίες αποκατάστασης», σημειώνουν σε ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέντε ευρωβουλευτές των Πρασίνων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο πρόγραμμα για τη φιλοξενία σε διαμερίσματα λίγων εκατοντάδων εξαιρετικά ευάλωτων περιπτώσεων. Παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και κυρίως πότε θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα, δεδομένου ότι το ESTIA λήγει σε δύο εβδομάδες.

Οι ίδιες πηγές παντως υποστηρίζουν τα καμπ είναι κατάλληλα για τη φιλοξενία ευάλωτων περιπτώσεων, δεδομένου ότι έχει μειωθεί σε λιγότερο από ενάμιση μήνα η παραμονή των προσφύγων εκεί για όσο διαρκεί η πρωτοβάθμια εξέταση του αιτήματος ασύλου και για άλλους έξι μήνες, όσο διαρκεί η δευτεροβάθμια.