Βιβλικές είναι καταστροφές στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά», που πλήττει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττικής. Οι κάτοικοι έζησαν δραματικές στιγμές, όπως και στο Πήλιο και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Ads

Η κάθοδος του νερού της βροχής ήταν ανεξέλεγκτη, φτάνοντας μέχρι το παραλιακό μέτωπο. Εξοπλισμός καταστημάτων και σπιτιών βρέθηκε στην παραλία, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυρα τα πάνταν. Κάτοικοι και τοπικοί αξιωματούχοι μιλούν για μια πρωτοφανή καταστροφή, που καταδεικνύει και την έλλειψη κάθε αντιπλημμυρικής προστασίας και σχεδιασμού, δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το ανατολικό μέτωπο του δήμου από Αγία Άννα έως Κοτσικιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η παραλία του Αχλαδίου έχει γίνει μία απέραντη κοίτη γύρω στα 120 μέτρα πλάτος.

Εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, δρόμοι καταστράφηκαν, καλλιέργειες και οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε λίμνες και ολόκληρες περιοχές σε ποτάμια, ενώ παραλίες ισοπεδώθηκαν από την ορμή των χειμάρρων. Πολλές ήταν και οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων. 

Ads

«Ήταν μία βροχή μικρής διάρκειας που κατέστρεψε τα πάντα […] Και ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει, είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου», τόνισε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν μόλις πριν από ένα μήνα και έχουν προχωρήσει μόλις 10%, σημείωσε.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης.

Λάθος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις πυρόπληκτες περιοχές

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα καμένα της Βόρειας Εύβοιας κινείται στη λάθος κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως είναι λανθασμένες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την προστασία των πυρόπληκτων κατοίκων.

Όπως κατήγγειλε δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες. Συγκεκριμένα, τόνισε πως επιλέχθηκε μια ολιστική παρέμβαση και δεν έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις στα καμένα παρά το γεγονός ότι είχαν επισημανθεί στην κυβέρνηση συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες λεκάνες που θα έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης.

«Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση, που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε και συνέχισε: «θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων».

Αντιδράσεις για δηλώσεις Πέτσα και ευθύνες

Προβληματισμό για τη διαχείριση των πυρόπληκτων περιοχών και αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον Σκάι, αποσύνδεσε τις πυρκαγιές από τις πλημμύρες. «Οι καταστροφές όπως βλέπουμε έχουν γίνει χαμηλά στη θάλασσα. ‘Ετσι δεν είναι; Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τις ζημιές στη θάλασσα με τα καμένα».

«Σε πρωινή του παρέμβαση ο κ. Πέτσας προχώρησε σε συστάσεις να μην συνδέουμε τις πλημμύρες στην Ευβοια με τα καμένα. Οι ζημιές είναι χαμηλά υποστήριξε. Ακόμα πιο χαμηλά όμως είναι το επίπεδο των κυβερνητικών επιχειρημάτων!», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε: «Κανένα έργο σε καμία πυρόπληκτη περιοχή, παρά τις εκτιμήσεις όλων για πλημμύρες. Η Βόρεια Εύβοια απροστάτευτη, όπως και κάθε πυρόπληκτη περιοχή της χώρας, βλέπει τις πληγές της να βαθαίνουν, από την επιτελική αφασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Την ίδια στιγμή σε μια ακραία επίδειξη προπαγανδιστικού θράσους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τις πλημμύρες με τις πυρκαγιές του Αυγούστου επειδή οι ζημιές είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές. Χρειάστηκε μία νύχτα ήπιων βροχοπτώσεων για να γίνει πράξη αυτό για το οποίο οι ειδικοί προειδοποιούσαν μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Δρόμοι καταστράφηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν απελπισμένοι, εγκαταλελειμμένοι και απροστάτευτοι».

«Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη απέδειξε για μια ακόμη φορά την ανικανότητά του να υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην Βόρεια Εύβοια και σε ολόκληρη τη χώρα. Έμεινε στα γνωστά πυροτεχνήματα της προπαγάνδας, των εξαγγελιών και του εμπορίου ελπίδας μετά τις φωτιές, κοροϊδεύοντας τους πολίτες που έχουν πληγεί, συνεχίζοντας τις δηλώσεις έλλειψης σεβασμού στους πληγέντες, με πλήρη άγνοια των προφανών επιστημονικών προβλέψεων».

«Η Βόρεια Εύβοια είναι το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας και της αφασίας του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και είναι, δυστυχώς, βέβαιο ότι παρόμοιες καταστροφές θα σημειωθούν ξανά τόσο στην Εύβοια όσο και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

«Οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν την Β. Εύβοια είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς ολιγωρίας και αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ και των επιτελών της» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και τονίζει:

«είχαμε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες πλημμύρες, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια δραστική απλούστευση διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και των πολλαπλών επικαλύψεων που αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Είχαμε, επίσης, επισημάνει ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να προλάβουμε το φθινόπωρο και τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση εκώφευσε και περιορίστηκε σε θεατρινισμούς και στην επίδειξη σχεδίων έργων αδιαφορώντας για την επιβεβαίωση του προαναγγελθέντος κινδύνου. Σήμερα, ξαναζούμε τις σκηνές του 2020 με θέατρο ξανά την βασανισμένη Εύβοια. Το Κίνημα Αλλαγής θα συμπαρασταθεί στους κατοίκους της δοκιμαζόμενης Εύβοιας με κάθε δυνατό τρόπο».

«Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βόρεια Εύβοια, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα σφοδρή, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του λαού της περιοχής. Με τις πρώτες βροχοπτώσεις κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές! Πλημμύρισαν σπίτια και άλλες υποδομές, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, έκλεισαν δρόμοι, καταστράφηκε εξοπλισμός μαγαζιών. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι οι κίνδυνοι για τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι τεράστιοι», αναφέρει το ΚΚΕ και σημειώνει:

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί, δυο ολόκληρους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα αντιδιαβρωτικά έργα όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά ελάχιστα έχουν ξεκινήσει. Δυο μήνες μετά δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ούτε οι αντιπλημμυρικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Δυο μήνες μετά συνεχίζουν τον εμπαιγμό του λαού, με πανηγυρισμούς για ανθρωποκεντρικά σχέδια “ανασυγκρότησης” και “χρόνους ρεκόρ” στην εκπόνηση μελετών για αντιδιαβρωτικά. Από κοντά περιφέρεια και δήμαρχοι, που μόλις πριν 2 μέρες βρέθηκαν στην περιοχή και καθησύχαζαν τον κόσμο ότι “έχουν εξασφαλίσει ένα πρώτο βασικό επίπεδο προστασίας”».

Μεγάλα προβλήματα και στο Πήλιο

Η κακοκαιρία σάρωσε, εκτός από την Εύβοια, και τη Θεσσαλία, με το Πήλιο και τη Λάρισα να μετρούν πολλές πληγές, με καταστροφές σε σπίτια, οδικό δίκτυο και καλλιέργειες. 

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά αναμένονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο τις πρώτες πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Live η πορεία της κακοκαιρίας