Προ των πυλών φαίνεται να βρίσκεται μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς το κλίμα της ευρύτερης δυσαρέσκειας για την καταστροφική διαχείριση των φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία Daniel αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού έχει περάσει και το κατώφλι του Μαξίμου.

Ads

Το επιτελικό κράτος δείχνει να έχει «ναυαγήσει», με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην δίνει επαρκείς απαντήσεις μέχρι σήμερα σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ενώ είχαν εξαγγελθεί μετά τον «Ιανό», αλλά και αναφορικά με την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού το τελευταίο διάστημα.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να υπάρξουν καρατομήσεις, με πρώτο στο στόχαστρο τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο φέρεται να υπάρχει ισχυρή δυσαρέσκεια και στο Μαξίμου, κυρίως για την καθυστερημένη έναρξη των επιχειρήσεων απεγκλωβισμών και αρωγής των πλημμυροπαθών.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως δεν βρέθηκε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λάρισα, ενώ στο παρασκήνιο το κλίμα είναι πολύ βαρύ, με την επισήμανση ότι στις πυρκαγιές του καλοκαιριού μπορεί απλώς να κλήθηκε να διαχειριστεί τον μηχανισμό που ήδη υπήρχε, στις πλημμύρες όμως η Πολιτική Προστασία καθυστέρησε δύο 24ωρα να κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Ads

Διαβάστε:  Πλημμύρες στη Θεσσαλία / Το επιτελικό ναυάγιο προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση

Τα παραπάνω δείχνει να επιβεβαιώνει, ή τουλάχιστον να μην διαψεύδει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Κατά τη σημερινή ενημέρωση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται κι άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση, μετά και την παραίτηση Βαρβιτσιώτη και την ανάληψη του υπουργείου Ναυτιλίας από τον Χρήστο Στυλιανίδη, τονίζοντας πως «όλοι αξιολογούνται καθημερινά».

«Θα διερευνηθούν όλα όσα έγιναν, δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν, πάντα όμως υπολογίζοντας τη διάσταση του θέματος», δήλωσε συγκεκριμένα για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναφέροντας ωστόσο πως το φαινόμενο ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στη χώρα, επιμένοντας στη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης για τη μετάθεση των ευθυνών στην κλιματική κρίση.

Σχετικά με την επιλογή του Στυλιανίδη, η οποία προκάλεσε εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς το πέρασμά του από την Πολιτική Προστασία, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε το γεγονός ότι διαθέτει εμπειρία, και μάλιστα ευρωπαϊκή.

Σε ερώτηση αν ισχύει η στήριξη της ΝΔ στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, απάντησε πως το κυβερνών κόμμα έχει εκδώσει απόφαση στήριξης και πως αυτή τη στιγμή είμαστε στη διάρκεια της μάχης, με όλα τα κυβερνητικά στελέχη και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Είναι συνολική η μάχη. Θα δούμε τι έγινε. Τελικοί κριτές είναι οι πολίτες», πρόσθεσε.

Οι εσωκομματικοί τριγμοί πάντως ακουμπούν και τον Νίκο Δένδια , που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοχοποιηθεί. Ο ίδιος άλλωστε φρόντισε από την πρώτη στιγμή να διαμηνύσει πως ο στρατός παρεμβαίνει όταν του ζητηθεί αρμοδίως και όχι αυτοβούλως. Ήταν μια βολή που στόχευε μεν στην Πολιτική Προστασία, η οποία έχει και την γενική εποπτεία και ευθύνη, ταυτόχρονα όμως έδειχνε και προς την πλευρά του Μαξίμου…