Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας υπέβαλε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ νέος υπουργός ορίστηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Ads

Σε δήλωσή του ο Μ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως τις τελευταίες μέρες γίνεται στόχος επίθεσης «που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά», υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν κι ότι «σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα το θύμα με τους θύτες».

«Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο», ανέφερε επίσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά» και πως στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας «υπάρχει η έννοια και στην πράξη της πολιτικής ευθύνης» και πρόσθεσε πως μετά τις εξελίξεις η απόφαση αυτή του πρώην υπουργού Ναυτιλίας «ήταν αναπόφευκτη».

Ads

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση Βαρβιτσιώτη / Μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες.

Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όταν είχε δηλώσει σχετικά με τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά πως «σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Ο ίδιος στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη διατύπωση», αναφέροντας πως «ο Αντώνης και η οικογένειά του είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της τραγωδίας», αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν έντονες συστάσεις από το Μαξίμου να μαζέψει την κατάσταση.

Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την αποπομπή του, ενώ ανάρτηση για το τραγικό συμβάν είχε κάνει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Τελικά, φτάσαμε σήμερα στην παραίτησή του.