Στο έλεος των funds βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να επιτρέψει στους servicers να κάνουν πλειστηριασμούς.

Ads

Η απόφαση που δίνει σήμα στα δικαστήρια να δικαιώνουν τα Funds σε βάρος των δανειοληπτών, ξεμπλοκάρει χιλιάδες πλειστηριασμούς που είχαν παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αίσθηση προκαλεί και η ταχύτητα με την οποία ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση του, καθώς χρειάστηκε μόλις 9 ημέρες, που είναι ρεκόρ σε σχέση με το πως λειτουργεί για άλλα υποθέσεις η δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης: 

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο περίπου 700.000 δάνεια τα οποία έχουν αγοραστεί από τα funds σε μια διαδικασία που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια οι τράπεζες προκειμένου να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια τους.

Ads

Στην ηλεκτρονική σελίδα των πλειστηριασμών eauction.gr έχουν ήδη αναρτηθεί 170.310 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 120.000 υπολογίζεται ότι αφορούν πρώτη κατοικία.

Ήδη μόνο για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 1.419 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων περίπου οι 1.000 αφορούν πρώτη κατοικία.

Το πρόβλημα, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου μοιάζει τεράστιο, από την στιγμή που τα δάνεια των ιδιωτών ξεπερνούν τα 100 δισ ευρώ και από αυτά τα 86 δισ ευρώ ανήκουν πλέον σε funds. Σε κίνδυνο πλέον βρίσκονται όλοι καθώς τα 42 δισ ευρώ ανήκουν σε ιδιώτες, τα 32 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις και τα 12 δισ ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο «σφυρί» και γρήγορα

Μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου, χιλιάδες κατοικίες κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό καθώς πολλά ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας.

Η απόφαση δίνει το περιθώριο να προκληθεί ένα μεγάλο κύμα πλειστηριασμών χιλιάδων «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια ώρα βέβαια τα funds με την ανοχή της κυβέρνησης αξιοποιούν παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο αποφεύγοντας τη φορολόγηση τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 40 δισ ευρώ από αυτή τη «διευκόλυνση» που έχουν τα fund, την ώρα που τα ίδια βγάζουν στο «σφυρί» τα ακίνητα των δανειοληπτών για ελάχιστα χρέη.