Κανονικά θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί από διαχειριστές δανείων (servicers) για λογαριασμό των funds, καθώς με συντριπτική πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ της σχετικής απόφασης.

Ads

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες δέχθηκαν την εισήγηση της αρεοπαγίτη Κανέλλας Τζαβέλα και αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές (servicers) που που εδρεύουν στην Ελλάδα και δρουν για λογαριασμό των funds μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Κατόπιν αυτού, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στους servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα των funds τους σε ακίνητα τα οποία έχουν προσημειωθεί για δάνεια οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ που θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers).

Ads

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης: Πλειστηριασμοί: Καταστάσεις «χάους» και όχι μόνο για τα «κόκκινα δάνεια»