Ο «φιλοευρωπαίος» Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά ότι το τείχος του Εβρου ελάχιστα επηρεάζει τις προσφυγικές ροές: αν επιμηκυνθεί, απλώς θα μετακινηθούν στο Αιγαίο. Το ίδιο γνωρίζουν καλά και οι ευρωβουλευτές, από την Αριστερά και τους Πράσινους, μέχρι τους Σοσιαλιστές, τους Κεντρώους και τους μισούς του ΕΛΚ, της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει και η ΝΔ.
Αυτός είναι ο ένας από τους δύο λόγους που, σε μια σπάνια διακομματική συμφωνία, ψήφισαν κατά της χρηματοδότησης της δημιουργίας φρακτών από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο άλλος είναι ότι υπάρχουν διεθνείς νόμοι και η συνθήκη της Γενεύης, που ορίζουν ότι το αίτημα όσων ζητούν άσυλο θα πρέπει να εξετάζεται από την όποια χώρα υποδοχής. Και όχι να πέφτει σε τείχος.
►Διαβάστε επίσης: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τον φράχτη του Έβρου
Απλώς η ψήφος αυτή στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου, στην οποία αντιτάχθηκε η ακροδεξιά και το άλλο μισό ΕΛΚ, ήταν ακριβώς η ευκαιρία που περίμενε, ίσως ο πιο αδίστακτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης για να χτυπήσει με ένα σμπάρο δύο ακροδεξιά τρυγόνια : πρώτον για να ψαρέψει ψήφους από την ελληνική ακροδεξιά ενόψει των εκλογών. Και δεύτερον να προετοιμάσει το έδαφος για την μετεκλογική του συνεργασία με την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεισμένοι ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, ούτε θα εξασφαλιστεί αυτοδυναμία στις δεύτερες, αν η ΝΔ κερδίσει την πρώτη θέση. Το δυστύχημα στα Τέμπη άλλαξε το πολιτικό σκηνικό, όπως δείχνει και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη για συνεργασία με τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε, για να τον εκβιάσει. Aκόμη και αν φύγουν 2-3 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς Μητσοτάκη, δεν σχηματίζεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χώρια οι κατηγορίες περί νέας αποστασίας, που θα έκαναν την όποια κυβέρνηση θα σχηματιζόταν ακόμη πιο ασταθή.
►Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης και η αποστασία
Για να παραμείνει στην εξουσία, ο K. Mητσοτάκης πρέπει ή να κάνει συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο ή να του αποσπάσει βουλευτές δίνοντας (υφ)υπουργικά ανταλλάγματα. Εξού και η πρόσφατη αναφορά του ότι τάσσεται υπέρ μιας σταθερής κυβέρνησης με ένα κόμμα αλλά όχι ένα χρώμα.
Αυτοί είναι οι λόγοι που ξαφνικά έστρεψε την πολιτική αντιπαράθεση στο τείχος του Εβρου. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε ότι υπουργοί της ΝΔ, όπως ο κ. Δένδιας, έχουν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι «ο φράχτης δεν ξέρει να κρίνει τίποτα» και αντίθετα είχαν αναρωτηθεί : «αν σου καρφωθεί ένα παιδάκι από την έξω πλευρά του φράχτη, που είναι ούτως ή αλλιώς στο έδαφός σου, τι ακριβώς θα κάνεις;».
Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο στόχαστρο και θα καταδικαστεί από διεθνή δικαστήρια, γιατί ενώ βρέθηκαν πρόσφυγες στο έδαφός της δεν εξέτασε τα αιτήματα τους. Η Ελλάδα θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο τον ακροδεξιό Ορμπαν που έχει κατηγορηθεί για τον δικό του φράχτη.
Αλλά τον κ. Μητσοτάκη ουδόλως τον νοιάζει: τον ενδιαφέρει ότι πίσω από τον φράχτη, είναι κρυμμένος ο Βελόπουλος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >