Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο, ενώ στο ζήτημα παρενέβη την Παρασκευή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ads

Αφορμή στάθηκε το ηχηρό όχι του Ευρωκοινοβουλίου κατά της χρηματοδότησης αλλά και της χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων από κράτη -μεταξύ αυτών Ελλάδα, Ιταλία και Αυστρία- για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θα γκρεμίσει τον φράχτη αν εκλεγεί πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να επανέλθει στο ζήτημα κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα συνέχιζε το έργο της επέκτασης σε περίπτωση που αναλάμβανε πρωθυπουργός.

Ads

«Αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί, σίγουρα δεν θα τον επεκτείνει», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας στη χώρα όπως θέλει, όποτε θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων, όχι από κατατρεγμένους ανθρώπους αλλά από κάποιους που τους εργαλειοποιούν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος την αναγκαιότητα της κατασκευής του φράχτη.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το έργο θα προχωρήσει είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους τονίζοντας πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της».

«Πλην όμως αυτό το οποίο θεωρούμε δεδομένο δεν ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους μέχρι και το 2019. Μετά δε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής το Μάρτιο του 2020 κατέστη απολύτως προφανές σε μένα ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αποτρεπτικό εμπόδιο το οποίο θα υποστηρίξει συνολικά την πολιτική μας για τη φύλαξη των συνόρων. Προφανώς ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε προσλάβει πολλούς συνοριοφύλακες, έχουμε ενισχύσει τα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτηρούμε όλη τη μεθόριο, έχουμε ενισχύσει το λιμενικό για να επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορα μας», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση του έργου, είπε ακόμη: «Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις για το προσφυγικό, δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να κάνουν και αυτό το βήμα. Αλλιώς, θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα βέλη του και κατά του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, λέγοντας ότι «θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τους έλληνες φορολογούμενους και να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους».

Τέλος σε ό,τι αφορά στη στάση των Ευρωπαίων για το θέμα υπογράμμισε πως αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται το να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. «Να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και ίσως τότε να αλλάξουν γνώμη», κατέληξε.

Μητσοτάκης: «Ό Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει»

Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Έβρο λέγοντας «ευχαριστώ» στις Εβρίτισσες και στους Εβρίτες που στηρίζουν την πατρίδα.

Πιο αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στην ανάρτησή του: «Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει, ώστε να καθορίσουμε μόνοι μας το αύριο. Για να προχωράμε μαζί ενωμένοι σταθερά, τολμηρά και διαρκώς μπροστά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στις Εβρίτισσες και στους Εβρίτες, που έβαλαν και βάζουν πολύ μεγάλη πλάτη για την πατρίδα».

 Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να φοβίσει τον κόσμο με το επικοινωνιακό σόου του από τον Έβρο 

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να φοβίσει τον κόσμο με το επικοινωνιακό σόου που έχει χτίσει γύρω από το θέμα του Έβρου. Προσπαθεί να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήθεν θα αφήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι. Αλλά δεν πείθει», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Έκανε λόγο για «διασπορά fake news από πλευρά της ΝΔ» σε σχέση με τον φράχτη του Έβρου και ανέφερε ειδικότερα: «Ειπώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο ευρωβουλευτής μας, Δημήτρης Παπαδημούλης, πίεσαν να σταματήσει δήθεν η χρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΕ για τον φράχτη. Δεν είναι καθόλου έτσι. Πρόκειται για απόφαση του συνόλου σχεδόν του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε μόνος, με το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους ακροδεξιούς, να γυρνάει την πλάτη σε μια πανευρωπαϊκή απόφαση».

Πρόσθεσε ότι «όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ε/Κ απέρριψαν τη χρηματοδότηση για φράχτες σε όλη την ΕΕ. Όχι φυσικά για να είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα ξέφραγο αμπέλι, αλλά γιατί χρειάζεται να προωθηθούν συνολικότερες λύσεις». «Οι φράχτες δεν αρκούν», είπε. Τόνισε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η ασφάλεια της χώρας είναι πάνω από όλα» και πως «εμείς συμπορευόμαστε με την ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά και με την αμερικάνικη, γιατί και στις ΗΠΑ η συζήτηση για τους φράχτες είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται στη χώρα μας και στην ΕΕ».

Η κ. Τσαπανίδου δήλωσε ότι «χρειάζεται να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας – κάμερες, drones. Χρειάζονται σκάφη και περιπολίες για τα θαλάσσια σύνορά μας» και επίσης ότι «απαιτείται σοβαρή συζήτηση με την Ευρώπη και μια ευρωτουρκική συμφωνία που θα δεσμεύει την ‘Αγκυρα να δεσμευτεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές». Επιπλέον, συνέχισε, χρειάζεται συμφωνία για τον διαμερισμό των ροών αυτών μεταξύ των κρατών -μελών.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «κινδύνου ενός κυβερνητικού σχήματος των ηττημένων», υποστήριξε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει την αγανάκτηση του κόσμου και φοβάται». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι και θα είναι πρώτο κόμμα, και μάλιστα με όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή, ώστε να καθίσει στο τραπέζι με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας». Πρόσθεσε ότι «μετά την κάλπη, οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα συζητήσουν τα προγράμματά τους, όχι στο πόδι, αλλά σοβαρά» και πως ‘ανάλογα με τα ποσοστά θα μπουν και οι όροι από τον καθένα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση που θα φέρει την πολιτική αλλαγή, με λογικές λύσεις για τον πολίτη».

«Πόλεμος» Παπαδημούλη – Δένδια στο Twitter

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενεπλάκη και σφοδρή κόντρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με επίκεντρο το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης ανέβασε στο Twitter ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγεται ο κ. Δένδιας να λέει «εγώ δεν πιστεύω στον φράχτη», ενώ επαναλαμβάνει λίγο αργότερα ότι «εγώ δεν πιστεύω στους φράχτες γενικά», καθώς όπως λέει «ο φράχτης δεν ξέρει να κρίνει τίποτα και επίσης ο φράχτης είναι μέσα στο ελληνικό έδαφος». Και συνεχίζει: «Αν σου καρφωθεί ένα παιδάκι από την έξω πλευρά του φράχτη που είναι ούτως ή αλλιώς στο έδαφός σου, τι ακριβώς θα κάνεις;».

Ακολούθως, ο Δ. Παπαδημούλης συνόδευσε το εν λόγω ηχητικό με την ακόλουθη λεζάντα: «Αποστομωτική απάντηση στις συκοφαντίες, στα ψέμματα και τις αθλιότητες περί δήθεν «προδοσίας» του ΣΥΡΙΖΑ, που προωθεί η Ακροδεξιά της ΝΔ με εντολή Μητσοτακη, δίνει και ο Νίκος Δένδιας. Είναι «προδότης» ο Δένδιας; Η λάσπη θα σας γυρίσει μπούμερανγκ!».

Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας, απάντησε με τρία tweet σε όσα του καταλόγισε ο Δ. Παπαδημούλης, συνοδεύοντας τη μία του ανάρτηση από φωτογραφίες του κατά την επίσκεψή του στα σύνορα του Έβρου.

«Σε αναρτήσεις που διακινούνται στα social media με την «ευγενική φροντίδα» του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται επίκληση αναφοράς μου στον φράχτη του Έβρου το 2018. Παραβλέπεται όμως σκοπίμως τι έχει μεσολαβήσει με τις υβριδικές απειλές έκτοτε», αναφέρει στην πρώτη του ανάρτηση ο Ν. Δένδιας και συνεχίζει: «Οι αναρτήσεις αυτές παριστάνουν επίσης ότι αγνοούν πως προδήλως οι παράμετροι του ερωτήματος έχουν δραματικά μεταβληθεί».

«Παριστάνουν ακόμη ότι ξεχνούν την επίσκεψή μου στον Έβρο στις 24/6/2020 από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια, Josep Borrell, για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ας μη ματαιοπονούν συνεπώς με την κατασκευή ψευδών εντυπώσεων», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ρουσόπουλος: Η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τον φράχτη

Από τη μεριά του, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος τόνισε μιλώντας στο Action 24 πως η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον φράχτη του Έβρου.

«Η ΝΔ σκοπεύει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να δούμε ποιοι βουλευτές και ποια κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ αυτού. Τί λέει η τροπολογία; Να μην πληρωθούν χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να γίνει το υπόλοιπο του φράχτη. Τί λέμε εμείς; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τα χρήματα που θα πληρωθούν για τον φράχτη, γιατί ο φράχτης θα γίνει, να πληρωθούν από τους έλληνες πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Αποδείχτηκε στην πορεία των ετών ότι ο φράχτης βοήθησε. Τον φράχτη τον ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Και καλά έκανε. Υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις τότε αλλά καλά έκανε και προχωράει. Μόλις πέρσι, 250.000 παράνομες αποτροπές εισόδου είχαμε εξαιτίας του φράχτη. Άρα, είναι ένα εργαλείο με το οποίο η ΕΕ προστατεύει τα σύνορά της. Είναι το σύγχρονο εργαλείο θα πει κάποιος; Μακάρι να μπορούσε να συμβεί αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάναμε συμφωνία με την Τουρκία να τους κρατάει εκείνη. Κάναμε συμφωνία, συμφωνίες. Τους κρατάει; Όχι. Τους κρατάει σαν ανθρώπινες βόμβες, εισβολείς, στην περιοχή του Έβρου. Άρα είναι ακόμα απαραίτητος. Μακάρι να μην ήταν. Προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Και αφού προστατεύει τα ευρωπαϊκά πρέπει να πληρώσει και η Ευρώπη και όχι μόνον ο έλληνας φορολογούμενος».

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τον φράχτη στον Έβρο

Από τη μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο φράχτης στον Έβρο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο και στη θάλασσα. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια, προσπαθώντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εκτεθεί από μόνος του βέβαια» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο STAR FORUM, την Παρασκευή.