Στις 25 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, όπως αποφάσισε την Παρασκευή το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά από αίτημα του Αλέξη Κούγια, συνήγορου του κατηγορουμένου,  που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς των θυμάτων. Την εξέλιξη μετέδωσε πρώτο το Tvxs.gr, που κάλυψε επιτόπου τα γεγονότα.

Ads

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος δικάζεται για τέσσερις υποθέσεις κατά συρροή βιασμών τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα, μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Τρίπολης στις φυλακές Κορυδαλλού για το διάστημα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη. 

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με χειροπέδες πισθάγκωνα, έφτασε στο δικαστήριο το πρωί της Παρασκευής, όπου αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές, ενώ εντονότατη φραστική επίθεση δέχθηκε και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια.

Το δικαστήριο προχώρησε στην κλήρωση των ενόρκων με τον Αλέξη Κούγια να εξαιρεί τρεις γυναίκες, ενώ δυο ακόμη εξαίρεσε ο εισαγγελέας. Η τελική σύνθεση του δικαστηρίου περιλαμβάνει 3 γυναίκες τακτικές δικαστές, ένα άνδρα και τρεις γυναίκες ενόρκους, ενώ ο εισαγγελέας είναι άνδρας. Το δικαστήριο κλήρωσε και δυο αναπληρωματικά μέλη.

Συνολικά θα καταθέσουν 30 μάρτυρες, οι 9 υπεράσπισης και οι 21 κατηγορίας. Ο Δημήτρης Λιγνάδης παρέμεινε σιωπηλός κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, στην οποία παρέστησαν και τρία από τα θύματα με το τέταρτο να βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ads

Έντονη αντιπαράθεση στο αίτημα Κούγια για διακοπή

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε  την διακοπή της δίκης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του. Το αίτημά του ήταν για αναβολή της δίκης μέχρι τον Μάρτιο, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των θυμάτων. «Έχω κάποιες σημαντικές δίκες που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα και ο κατηγορούμενος έχει ακόμη ένα εξάμηνο, ζητούμε μια διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι’ αυτό δε ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή» είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Γιάννης Βλάχος ήδη σε δηλώσεις του έκανε λόγο για προσπάθεια από την πλευρά του ηθοποιού, να πλήξει οικονομικά κάποιους από τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εντολέα του, ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη στην Ελλάδα από την χώρα που κατοικεί. «Θα ζητήσω, να διοριστεί από το δικαστήριο άλλος συνήγορος υπεράσπισης, γιατί επαγγελματικές υποχρεώσεις, μπορεί να επικαλεστεί και στο μέλλον ο συνάδελφος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε φορά δεν θα γίνεται η δίκη;».

Εντός της αίθουσας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, ο Γιάννης Βλάχος αποδόμησε κάθε μία χωριστά τις υποθέσεις της λίστας με τις δικασίμους που έδωσε ο  Α. Κούγιας, τονίζοντας, ότι αν γίνει δεκτή αυτή η λίστα, τότε κάθε τόσο η υπεράσπιση θα έρχεται και θα λέει «δεν μπορώ, δείτε τη λίστα που εδωσα στην αρχή». Βρήκε, μάλιστα, στη λίστα υπόθεση υπέρασπισης κατηγορούμενου για βιασμό παιδιού, σχολιάζοντας με νόημα για τον Αλέξη Κούγια: «επειδή δεν αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις…». Πρόσθεσε, ότι ενώ ο Λιγνάδης, μέσω του Α. Κούγια, λέει ότι θέλει να δικαστεί,τώρα ο συνήγορός του «προφασίζεται τον φόρτο εργασίας του».

Σημείωσε ακόμη, ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα, το μήνυμα που περνάει είναι ότι όποιος θέλει να δικάζεται μετά την παρέλευση του 18μηνου, άρα να είναι ελεύθερος, θα πρέπει να πληρώνει πολυάσχολο δικηγόρο. Κι όποιος δεν έχει λεφτά για τέτοιο δικηγόρο θα δικάζεται προφυλακισμένος. Ενώ ενημέρωσε το δικαστήριο, ότι μηνητής και μάρτυρας έρχονται από το εξωτερικό, δεν έχουν χρήματα να αντέξουν αυτή τη διακοπή και άρα επιχειρείται η εξόντωση η ηθική, η ψυχολογική κσι η οικονομική για να κάνουν πίσω.

Κούγιας: «Υπάρχει μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί ένα τρίτο φύλο»

Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε και η δήλωση του Αλέξη Κούγια, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, δήλωσε μέσα στη δικαστική αίθουσα: «Είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Πάει να κατοχυρωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό». Υπενθυμίζεται ότι ο Α.Κούγιας, περίπου έναν χρόνο πριν είχε χαρακτηρίσει τους μάρτυρες της υπόθεσης «επαγγελματίες ομοφυλοφίλους», προκαλώντας και πάλι σφοδρές αντιδράσεις, με πολλούς να σημειώνουν πως πρόκειται για δήλωση που αποκαλύπτει την ομοφοβική υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει. 

Μουσική διαμαρτυρία

Έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα, με το κεντρικό πανό αναγράφει το σύνθημα «Γιατί τώρα δεν φοβάμαι». Διαδηλωτές συνόδευσαν μουσικά τη συγκέντρωση. 

* Βίντεο της Φωτεινής Λαμπρίδη από την συγκέντρωση

 
 
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by TVXS _ TV Χωρίς Σύνορα (@tvxsgr)