Η υλοποίηση του προϋπολογισμού, οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά και η μείωση του δημόσιου τομέα, μέσω της απόλυσης προσωπικού και του κλεισίματος Οργανισμών, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρων των σαρωτικών ελέγχων της τρόικας. Χθες, ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την πλήρη καταγραφή όσων δεν υλοποιήθηκαν, ενώ την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η γνωριμία του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
 

Ads

Οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία άρχισαν ήδη προκειμένου να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των επιμέρους τομέων της οικονομίας. Κατά την πρώτη ημέρα της αξιολόγησής τους είχαν στο πρόγραμμα ειδική εξέταση για τις γκρίζες ζώνες του προϋπολογισμού, δηλαδή τα χρέη ύψους 6,3 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 45 δισ. ευρώ.
 
Είναι η πρώτη φορά, όπως παρατηρεί η «Ναυτεμπορική», που η επίσημη πρώτη ημέρα των ελέγχων δεν ξεκινά με τη γενική αποτίμηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά από επιμέρους θέματα, τα οποία όμως έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις συναντήσεις των στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Δύο από τα συνολικά 36 μέλη της ομάδας τεχνικού ελέγχου που βρίσκονται στην Ελλάδα βρέθηκαν το πρωί στη διεύθυνση μακροοικονομικής του υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν τις νεότερες εκτιμήσεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, αλλά και τους παράγοντες στους οποίους οδήγησαν στην ύφεση αυτή, με την έννοια της παρακολούθησης της πορείας για κάθε ένα από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
 
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το θέμα ήταν η πορεία των δαπανών, αλλά και η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μάθουν αν οι πληρωμές που έγιναν από το ελληνικό Δημόσιο έγιναν έγκαιρα ή αν -λόγω της ταμιακής στενότητας- υπήρχαν και πληρωμές οι οποίες μεταχρονολογήθηκαν για το χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης, καθώς και για τις απαιτούμενες ταμιακές ροές έως το τέλος του χρόνου.
 
Η τρόικα έβγαλε επίσης «κόκκινη κάρτα» στο οικονομικό επιτελείο για τις τραγικές καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στην αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιτεύχθηκε σχεδόν κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί με το μνημόνιο 2, από το Φεβρουάριο, και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά κυρίως την είσπραξη των φόρων και των ληξιπροθέσμων χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια ελέγχων, αλλά και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
 
Αύριο οι επικεφαλής
 
Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων και σήμερα, αναμένοντας την άφιξη της ηγεσίας των ελεγκτών, η οποία αναμένεται αύριο, όταν θα συναντηθεί στις 11:00 το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Θα προηγηθεί στις 10:00 η ορκωμοσία του κ. Στουρνάρα.
 
Στις 13.00 την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του κ. Στουρνάρα.
 
Η τρόικα, σε επίπεδο επικεφαλής, θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις της με υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο και θα αναχωρήσει από την Αθήνα. Θα επιστρέψει στις 24 Ιουλίου για το «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης, κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη και ο κ. Στουρνάρας.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, πιο κρίσιμη από όλες θα είναι η διαπραγμάτευση του Αυγούστου, αφού θα γίνει με σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία, και θα έχει στόχο η Ελλάδα να πάρει προκαταβολή από την επόμενη δόση, ώστε να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.