Την ανηφόρα παίρνουν και πάλι οι λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, με την αγορά να αναμένει σημαντικές αυξήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου.

Ads

Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την επιδότηση της τιμής του πετρελαίου είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα διατηρήσουν τη δίκη τους επιδότηση στην τιμή τα διυλιστήρια.

Τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, πριν  ακόμα καταργηθεί η επιδότηση δείχνουν άνοδο τιμής. Πριν το κλείσιμο για το τριήμερο των Χριστουγέννων η μέση τιμή που καταγράφηκε ήταν 1,128 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Ανοδικά κινούνται και οι διεθνείς τιμές έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 82 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση τιμών

Ανεξάρτητα από την πορεία των διεθνών τιμών, στην Ελλάδα  η αύξηση της τιμής στην αντλία από το νέο χρόνο θεωρείται βέβαιη Μετά την κατάργηση της επιδότησης όσοι παραγγείλουν πετρέλαιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αύξηση 10 λεπτών στις τιμές από την Πρωτοχρονιά. Η επιδότηση μέχρι το τέλος του χρόνου ήταν 25 λεπτά το λίτρο και με τη νέα χρονιά η επιδότηση θα μειωθεί στα 15 λεπτά με ΦΠΑ.

Ads

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την επιδότηση των 7,5 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας, η οποία τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου.

Αν οι εταιρείες δεν αποφασίσουν την παράταση της η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη.

Επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 13 Ιανουαρίου με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Ήδη πριν τα Χριστούγεννα περίπου 865.000 δικαιούχοι μοιράστηκαν επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ.