Πλήρη «κάλυψη» στους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έδωσε εκ νέου ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

Ειδικότερα, ερωτηθείς για την παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη, κατά το δεύτερο «φροντιστήριο» των βουλευτών της ΝΔ -κατά το οποίο ο πρώην υπουργός επέμεινε στις απόψεις του ότι κατά το ΕΔΑΔ ο γάμος δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την προστασία παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι δεν αλλάζει κάτι με τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για τον Θ. Πλεύρη.

Σημείωσε δε ότι οι απόψεις του Θ. Πλεύρη είναι «σεβαστές» και ισχυρίστηκε ότι από τον διάλογο που έγινε με την Κ.Ο. της ΝΔ, το κόμμα βγαίνει πιο δυνατό.

Παράλληλα όμωε ο κ. Μαρινάκης επέμεινε στη θέση της κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, υπάρχει νομικό κενό και ότι χωρίς τη νομοθετική παρέμβαση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υπάρχει κίνδυνος υπό ορισμένες συνθήκες τα παιδιά αυτά να βρεθούν σε ιδρύματα ή να μην μεγαλώνουν με τον/την σύντροφο του γονέα τους και, εν πάση περιπτώσει, ότι τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση αβεβαιότητας.

Ads

Όσον αφορά στο χρόνο που το επίμαχο νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι αυτό θα γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του σώματος – όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία για την κύρωσή του – ενώ αναφορικά με την προ δεκαημέρου συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σημείωσε ότι τέτοιες συναντήσεις γίνονται τακτικά και ότι η θεματολογία τους ποικίλει, κινούμενη από τα ζητήματα της στέγασης των νέων, μέχρι, προφανώς και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Πάντως, ερωτηθείς για την – αρνητική – στάση της εκκλησίας απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τις σκληρές δηλώσεις ιεραρχών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού καταδίκασε αυτές τις δηλώσεις, λέγοντας, ωστόσο, ότι είναι μειοψηφικές ανάμεσα στους πιστούς και στην εκκλησία, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση σέβεται, μεν, και ακούει της απόψεις της εκκλησίας, αλλά η κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, εισηγείται, και η Βουλή, ως νομοθετική εξουσία, νομοθετεί.

Από την άλλη, ο Π. Μαρινάκης εμφανίστηκε εκ νέου επικριτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη στάση του έναντι της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, καθυστέρησε να τοποθετηθεί (θετικά) έναντι του νομοσχεδίου, απέρριψε τις κατηγορίες του κόμματος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ να «δέσει τα κορδόνια της» ή να «κάνει τα ρεπό των βουλευτών της» και, αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του βουλευτή Λέσβου του κόμματος, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία», αφού είπε ότι πρόκειται για αντιεπιστημονική και αναληθή δήλωση, υποστήριξε ότι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν και καθυστερημένη αλλά και ήπια – «κατώτερη των περιστάσεων» – σε σχέση με αυτό που ειπώθηκε.

Επιπλέον, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι έχουν υπάρξει διακοπές ρεύματος σε πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, αλλά και ότι οι πάροχοι ζητούν επιστροφές επιδοτήσεων από μικρομεσαίους, τόνισε ότι η προστασία ανθρώπων που έχουν πληγεί από καταστροφές είναι δεδομένη, καθώς και ότι οι επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος ήταν οριζόντιο κυβερνητικό μέτρο και παρέπεμψε σε ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου. Όσον αφορά, δε, στα νέα μέτρα για την ακρίβεια, ο Π. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελούν συστάσεις προς τις εταιρείες, αλλά αποφάσεις της κυβέρνησης, ότι η εφαρμογή τους θα ελεγχθεί και ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν θα υπάρξουν πρόστιμα.