«Ο κ. Μητσοτάκης, με τις υποκλοπές, έθεσε μια βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και η εμπιστοσύνη όλων έχει κλονιστεί» σημειώνει μιλώντας στο TVXS ο πρώην υπουργός και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α’ Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος.

Ads

Προσθέτει δε με νόημα πως «πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση, διότι διαφορετικά οποιαδήποτε πολιτική σχέση προκύψει δεν θα γνωρίζουμε αν είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή εκβιασμού».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η χώρα, χρειάζεται έναν Πρωθυπουργό που πιστεύει στην Απλή Αναλογική, επιθυμεί την πραγματοποίηση συνθέσεων και τον έλεγχο της εξουσίας του και θα πιστεύει στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας».

Εκφράζει δε την άποψη ότι «σε αυτό το εκλογικό σύστημα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», καθώς όπως αναφέρει: «Νικητής στην Απλή Αναλογική, είναι όποιος καταφέρει να εκπροσωπήσει τουλάχιστον το 46% των ψηφοφόρων του ελληνικού λαού, μέσω των συνεργασιών».

Ads

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στο TVXS

  • Η ομολογία Μητσοτάκη για την παράνομη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αποτέλεσε για αρκετούς «είδηση». Σε κάθε περίπτωση, φοβάστε μήπως το σκάνδαλο των υποκλοπών «θαφτεί» οριστικά σε περίπτωση επανεκλογής της ΝΔ στην κυβέρνηση; Πώς μπορείτε από την πλευρά σας να διασφαλίσετε πως οι έρευνες για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, θα φτάσουν μέχρι τέλους;  

Πάγιά μας θέση στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι κάθε εξουσία χρειάζεται έλεγχο. Οι υποκλοπές και τα Τέμπη, αποτελούν απόδειξη των αποτελεσμάτων αυτής της ανέλεγκτης εξουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης, με τις υποκλοπές, έθεσε μια βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και η εμπιστοσύνη όλων έχει κλονιστεί. Πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση, διότι διαφορετικά οποιαδήποτε πολιτική σχέση προκύψει δεν θα γνωρίζουμε αν είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή εκβιασμού. Παρακολουθήσαμε μία Εξεταστική Επιτροπή την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμποδίσει, από το να φέρει εις πέρας τον σκοπό της ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα, κανένα από τα κεντρικά πρόσωπα δεν κλήθηκε να καταθέσει και τα πάντα βρέθηκαν, υπό τη σκιά της επίκλησης του απορρήτου. Με αυτά τα δεδομένα, η πιθανότητα να «θαφτεί», όπως λέτε, το σκάνδαλο οριστικά, είναι υπαρκτή. Επιμένουμε τόσο στο θέμα ελέγχου της εξουσίας, ως βασικής προτεραιότητας της επόμενης κυβέρνησης, γιατί αυτή η ανέλεγκτη εξουσία του πρωθυπουργικού γραφείου οδήγησε σε δυο γεγονότα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία. 

  • Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως βλέπει πολιτικές συγκλίσεις με το κόμμα σας σε μια σειρά από καίρια ζητήματα. Συμμερίζεστε αυτήν την εκτίμηση; Θεωρείτε πως υπάρχει, επί της ουσίας, πεδίο για συγκρότηση προοδευτικής Κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μάϊου; 

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση. Η χώρα, χρειάζεται έναν Πρωθυπουργό που πιστεύει στην Απλή Αναλογική, επιθυμεί την πραγματοποίηση συνθέσεων και τον έλεγχο της εξουσίας του και θα πιστεύει στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Ο κύριος Τσίπρας έχει αποδείξει πως, ενώ αυτοαποκαλείται προοδευτικός, το μόνο που επιζητά είναι η απόλυτη εξουσία. Απόδειξη αυτού, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τους θεσμούς, κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής του θητείας. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να ελέγξει συλλογικότητες, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί, τα Πανεπιστήμια, στις οποίες αν έδινε εξουσία, θα απελευθερώνονταν δυνάμεις και περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες θα μπορούσαν να μπουν πιο ενεργά στο «παιχνίδι» της οικονομίας. Ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιεί όρους όπως αυτός της «Κυβέρνησης ηττημένων» αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, πως δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της Απλής Αναλογικής, αφού σε αυτό το εκλογικό σύστημα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής στην Απλή Αναλογική, είναι όποιος καταφέρει να εκπροσωπήσει τουλάχιστον το 46% των ψηφοφόρων του ελληνικού λαού, μέσω των συνεργασιών.

  • Σε ό,τι αφορά τη θέση του Πρωθυπουργού, την οποία θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο τραπέζι, θεωρείτε πως υπάρχουν πρόσωπα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που θα μπορούσαν να την υπηρετήσουν; Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το εν λόγω πρόσωπο και κατά πόσο εξαρτάται η επιλογή του από το κόμμα με το οποίο θα συνεργαστείτε; Θα είναι το ίδιο δηλαδή σε περίπτωση συγκυβέρνησης είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πρώτα θα μιλήσει η κάλπη, μετά θα γίνουν οι  προγραμματικές συζητήσεις των κομμάτων και ύστερα, θα επιλεγούν τα πρόσωπα που θα φέρουν εις πέρας την όποια προγραμματική συμφωνία.  Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν ρόλους σε μία Κυβέρνηση σύνθεσης, πρέπει να είναι άνθρωποι που σέβονται τη βασική φιλοσοφία της απλής αναλογικής, τη σύνθεση και τη συνεργασία, που εμπνέουν εμπιστοσύνη στον λαό αλλά και στα κόμματα που συνεργάζονται μαζί του. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, πιστεύουμε στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Απλή Αναλογική, όπως εφαρμόστηκε από τον κ. Σκουρλέτη και υποτίθεται ότι διορθώθηκε από τον κ. Βορίδη, έβλαψε τους θεσμούς. Θεσμούς που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν δυνάμεις στη χώρα, να φέρουν την εξουσία πιο κοντά στον πολίτη και έτσι να πετύχουμε την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Δυστυχώς, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας εκπληρώνουν αυτές τις προϋποθέσεις, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία τους. Αλλά δεν μπορούμε, μονίμως, να εγκλωβιζόμαστε σε τέτοια διλήμματα, η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Υπάρχουν άξιοι Έλληνες και Ελληνίδες, που μπορούν να αποτελέσουν μια πιο υγιή επιλογή, μπορούν να εξασφαλίσουν τη σύνθεση που απαιτεί η επόμενη ημέρα και μπορούμε να βρούμε αυτό το πρόσωπο που θα εμπνεύσει ελπίδα για το μέλλον. Αρκεί τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη διαδικασία πατώντας σε αρχές και αξίες, με ειλικρίνεια και σαφείς στόχους. 

  • Η τραγωδία των Τεμπών έχει να αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική συζήτηση, με τον Πρωθυπουργό πάντως να κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση» της υπόθεσης. Ποια βήματα εκτιμάτε πως πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει πραγματική απόδοση ευθυνών, προκειμένου να αποφευχθεί ανάλογο τραγικό περιστατικό στο μέλλον;

Είναι ντροπή να μιλά ο κύριος Μητσοτάκης για εργαλειοποίηση της υπόθεσης. Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνει το «μεγάλο γιατί» που είναι στο μυαλό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Γιατί ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να κάνει κάτι που ο κ. Γεραπετρίτης έκανε σε 2 βδομάδες; Γιατί βάζουμε τις «δουλειές» πάνω από την ασφάλεια των παιδιών μας; Γιατί έχει χάσει η πολιτική το ανθρώπινo της πρόσωπο; Σε μια χώρα, χωρίς θεσμούς, χωρίς συστήματα, όλοι είμαστε εν δυνάμει σταθμάρχες. Αν λοιπόν ο Πρωθυπουργός είχε ίχνος αυτοσεβασμού, αν είχε ίχνος κατανόησης της πολιτικής ως διαδικασία προσφοράς, θα μιλούσε λιγότερο και θα δούλευε περισσότερο, για να διορθώσουμε τις τεράστιες παθογένειες που οδήγησαν στα Τέμπη.    

  • Με δεδομένη την κατάργηση την επικείμενη κατάργηση της ρήτρας διαφυγής στις χώρες της Ευρωζώνης, σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να βρεθεί η νέα Κυβέρνηση με νέες απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες για επιβολή λιτότητας; Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο θα δοκίμαζε την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας, με δεδομένο πως η ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια δείχνουν να έχουν «γονατίσει» τα χαμηλότερα στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη;

Η ελληνική οικονομία στέκεται σε γυάλινα πόδια. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βιώνουν μεγάλες ανισότητες. Ανισότητες σε πλούτο, εισόδημα και πρόσβαση στην εξουσία. Ο πληθωρισμός έχει ροκανίσει τους μισθούς και τα ελληνικά νοικοκυριά νιώθουν να είναι εγκλωβισμένα. Το τραπεζικό σύστημα χωλαίνει, χιλιάδες Έλληνες, μη έχοντας πρόσβαση σε αυτό, είναι δέσμιοι των κόκκινων δανείων. Όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά τους. Η Κυβέρνηση μοιράζει pass, αντί να πραγματοποιήσει την αναμόρφωση που χρειάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλουτίζουν.
Η επόμενη Κυβέρνηση θα καλεστεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ανισότητες, ειδάλλως την επόμενη κρίση θα την πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Πώς; Όλα μπορούν να ανατραπούν με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, δηλαδή με την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, με τη μεταφορά της σε θεσμούς κοντά στην κοινωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την ένταξη περισσότερων Ελληνίδων και Ελλήνων στο παιχνίδι. Οδηγώντας σε δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Μια Κυβέρνηση που δεν έχει ως προτεραιότητα αυτές τις ριζικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, θα συνεχίζει απλά να διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια και να ζει στον φόβο ενός νέου εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας.

  • Τα ζητήματα περιβάλλοντος δείχνουν να έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Για ποιον λόγο εκτιμάτε πως συμβαίνει αυτό και ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι τα προγράμματα μια ενδεχόμενης νέας Κυβέρνησης στην ερχόμενη τετραετία;

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι στα θέματα του περιβάλλοντος και ενέργειας μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία μέσω των ΑΠΕ. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες που έδινε προτεραιότητα στις συλλογικότητες, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, καθώς η παραγωγή ενέργειας θα πήγαινε σε αυτούς που τώρα πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Η Κυβέρνηση, έχασε μία πολύτιμη ευκαιρία δίνοντας προτεραιότητα στις μεγάλες εταιρείες. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να βρίσκονται όσο πιο κοντά στον καταναλωτή γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούσαν προστατευτούν αγοράζοντας φθηνή ενέργεια από τους Δήμους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τοπικό τους Επιμελητήριο και οι αγρότες από τους Συνεταιρισμούς. Πρόκειται για έναν επί της ουσίας «εκδημοκρατισμό» της παραγωγής ενέργειας που έχει και οικονομικό νόημα και θετικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί από την επόμενη Κυβέρνηση και αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματός μας.