Απάντηση στο δημοσίευμα του tvxs.gr για εγκλωβισμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές στην Πατριαρχική Σχολή, στην Ιερουσαλήμ έδωσε με ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ads

Το Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι οι σχετικές δηλώσεις «είναι παντελώς ψευδείς και αναληθείς» και προσθέτει ότι οι εκπαιδευτικοί «εὑρίσκονται εἰς τήν Σχολήν μέ τήν θέλησίν των καί μποροῦν νά ἐπιλέξουν νά ἐπιστρέψουν εἰς τήν Ἑλλάδα ὁποτεδήποτε ἐπιθυμοῦν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:

«Στην κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων ιστοχώρου (tvxs.gr/ «tv Χωρίς Σύνορα») προέβη το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ads

Σύμφωνα με το παλαίφατο Πατριαρχείο οι δηλώσεις περί του ότι δέκα Έλληνες εκπαιδευτικοί και δέκα τρεις μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής Σιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων παραμένουν παρά την θέλησή τους εγκλωβισμένοι στα Ιεροσόλυμα, στερούμενοι του δικαιώματος να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα είναι παντελώς ψευδείς και αναληθείς.

“Συμφώνως πρός τό πρόγραμμα τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας τῆς Ἑλλάδος, οἱ ἐκπαιδευτικοί τῆς Σχολῆς διδάσκουν τούς οἰκοτρόφους σπουδαστάς τῆς Σχολῆς, οἱ ὁποῖοι ἔχουν ὅλα τά ἀπαραίτητα ἀπό τό Πατριαρχεῖον, εὑρίσκονται εἰς τήν Σχολήν μέ τήν θέλησίν των καί μποροῦν νά ἐπιλέξουν νά ἐπιστρέψουν εἰς τήν Ἑλλάδα ὁποτεδήποτε ἐπιθυμοῦν. Οἱ καθηγηταί καί οἱ οἰκότροφοι μαθηταί ἐπικοινωνοῦν μετά τῶν γονέων αὐτῶν καί τῶν οἰκείων αὐτῶν”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.

Για το θέμα αυτό και όλα τα σχετιζόμενα με την εκραγείσα εμπόλεμη κατάσταση προβλήματα, το Πατριαρχείο βρίσκεται σε πλήρη επικοινωνία και συνεργασία μετά του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων.».

Υπενθυμίζουμε, ότι το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε απολύτως έγκυρες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν βρίσκει ανταπόκριση στο αίτημά του για επιστροφή στην Ελλάδα από την διεύθυνση της Σχολής.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνιζαν στο TVXS ότι το Γενικό Προξενείο μόλις δεχτεί σχετικό αίτημα είναι έτοιμο να κάνει τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων στην Πατριαρχική Σχολή των Ιεροσολύμων, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει κάτι σχετικό ούτε από την Σχολή, ούτε από τους γονείς των μαθητών.