Άλλη μια αρνητική πρωτοτυπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαδραματίζεται στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ads

Για πρώτη φορά, η νέα διοίκηση που θα οριστεί μετά τις εκλογές, δεν θα έχει δυνατότητα να φτιάξει δικό της πρόγραμμα και είναι άγνωστο αν και πόσα λεφτά θα βρει στο ταμείο. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, με την πλειοψηφία του ΔΣ δέσμευσαν με αποφάσεις που πάρθηκαν στα τελευταία ΔΣ -και μετά τις 28 Μαρτίου οπότε ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών- με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια την ΕΡΤ έως και το 2024.

«Αναρωτιόμαστε ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της ΕΡΤ όταν δεν θα έχει προϋπολογισμό και θα αναγκαστεί να προβάλλει πρόγραμμα που έχει επιλέξει άλλος. Οι εκπρόσωποι μας λένε ότι προφανώς και πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο αλλά υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να αποφασίσει η επόμενη διοίκηση» λένε εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο tvxs, ενώ οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι σε ανακοινώσεις που συνυπογράφουν όλα τα σωματεία, καλούν μάταια τη διοίκηση «…να τηρεί τουλάχιστον τους στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play».

Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι οι ανανεώσεις, αφορούν σε μικτές παραγωγές, εξωτερικές παραγωγές και συμβάσεις έργου, που δεν έχουν λήξει καν αλλά έχουν ισχύ έως τον Ιούνιο! Θα μπορούσε κάλλιστα δηλαδή, να γίνει αυτό που συμβαίνει διαχρονικά σε αυτές τις περιπτώσεις, να αφεθεί η επόμενη διοίκηση να επιλέξει αν θα κρατήσει τις εκπομπές και τα στελέχη αυτά ή όχι.

Ads

Λόγω της φύσης δε των μικτών εκπομπών, οι οποίες στηρίζονται σε υποδομές και εργαζομένους της ΕΡΤ σε έναν μεγάλο βαθμό, δεν δικαιολογείται η εσπευσμένη ανανέωση αφού ακόμα και μια δυο βδομάδες πριν, θα μπορούσε ο εργολάβος και οι παρουσιαστές που επέλεξε ο κ. Ζούλας να είναι έτοιμοι για τα πλατό, στην περίπτωση που είναι ο ίδιος μετά τις εκλογές στην ίδια θέση.

Δεν είναι οι μόνες παρατυπίες που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι όμως αυτές. Στον κ. Ζούλα χρεώνεται η αλλαγή του καταστατικού της ΕΡΤ σε σχέση με το προσοντολόγιο συμβούλου προκειμένου να προσλάβει νομικό σύμβουλο, τον άλλοτε εκπρόσωπο των ιδιωτικών καναλιών και η ερμηνευτική διάταξη της κυβέρνησης ΝΔ που ήρθε για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων προηγούμενες αποφάσεις ΔΣ.

Πάνω από 7 εκατομμύρια σε μία μόνο συνεδρίαση

Το tvxs δημοσιεύει ενδεικτικά ανανεώσεις που έγιναν μόνο σε μία συνεδρίαση ΔΣ αυτήν της 4ης Απριλίου, που όπως φαίνεται από τα πρακτικά που αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αρνούνται να υπογράψουν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων (Δάρρας, Παπανικήτας). Τα ποσά δεν αναγράφονται στα πρακτικά, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του site είναι τα παρακάτω, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, μόνο σε εκείνη τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν 7 εκ. ευρώ.

Απόφαση για ανανέωση της εκπομπής “ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4”. Κόστος ανα επεισόδιο 5.150 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) αριθμός επεισοδίων 90, συνολικό κόστος 551.406, 60 ευρώ.

Απόφαση για ανανέωση της σειράς “ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ” συνολικό κόστος εκπομπής μη συμπεριλαμβανομένων εργοδοτικών εισφορών 2.353.100 ευρω. Αυτά για το 2023. Εγκρίθηκαν άλλα τόσα χρήματα  (2.353.100 ευρώ), για  επιπλέον 32 επεισόδια τα οποία θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το έτος 2024.

Απόφαση για ανανέωση της μικτής εκπομπής “ΔΥΟ ΣΤΗ 1” Κόστος ανα επεισόδιο 4.299,71 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) αριθμός επεισοδίων 38, συνολικό κόστος 184.288.98 ευρώ.

Ανανέωση της  εκπομπής “ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ” Κόστος ανα επεισόδιο 30.241,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) αριθμός επεισοδίων 13, συνολικό κόστος 425.596,54 ευρώ. Αυτά για το 2024. Εγκρίθηκαν άλλα 2 επεισόδια που βαρύνουν το οικονομικό έτος 2023 κόστους 65.476,36 ευρώ.

Ανάθεση εξωτερικής παραγωγής “MUSIKOLOGY” Κόστος ανα επεισόδιο 14.862,40 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) αριθμός επεισοδίων 12, συνολικό κόστος 187.222,80 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Αυγή  όμως «…Ο ζήλος των εγκρίσεων δεν σταματάει όμως στις αναθέσεις νέων και ανανεώσεις παλιότερων εκπομπών. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει μπει στο κυνήγι και των μισθώσεων προγράμματος. Το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στην απόκτηση δικαιωμάτων για ταινίες ελληνικές και ξένες, καθώς και ξένων ντοκιμαντέρ, με πρόβλεψη για μετάδοση που επεκτείνεται μέσα στο 2024 και φτάνει στο 2025».

Η εφημερίδα αναφέρει πως είναι σε εξέλιξη και εισαγγελική έρευνα:

«Από τον Δεκέμβριο 2022 οικονομικός εισαγγελέας ερευνά τις συμβάσεις παραγωγών στην ΕΡΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα, η οποία συνεχίζεται σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες, στάθηκαν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και σπατάλες στην ΕΡΤ, που προέρχονται από την επέκταση των μικτών και εξωτερικών παραγωγών και εξωτερικών αναθέσεων.

Χτυπητή περίπτωση ήταν η εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», η οποία από εσωτερική παραγωγή με κόστος 500 ευρώ το επεισόδιο, μετατράπηκε με τη διοίκηση των «αρίστων» σε μεικτή παραγωγή με κόστος 10.000 ευρώ το επεισόδιο».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ, εξηγούν με ανακοίνωση τους γιατί αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση:

«Το ΔΣ της 4ης Απριλίου κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και κατά περίπτωση το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και στο προηγούμενο ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καλέσαμε τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και για αυτό η σημερινή διοίκηση δεν θα πρέπει να επιβάλλει τις επιλογές της στην επόμενη, όποια και εάν είναι αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, με σημαντικές δεσμεύσεις σε κεφάλαια και όγκο προγράμματος. Προτείναμε να αναζητηθεί λύση η οποία θα εξασφαλίζει ωστόσο τα απαραίτητα, ώστε να μην υπάρξουν κενά στο πρόγραμμα.

Μετά την παρέμβαση μας ο κ. Ζούλας τροποποίησε τις εισηγήσεις έτσι ώστε κάθε δέσμευση να φτάνει μέχρι το Δεκέμβριο του 2023».

Οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα «έκοψαν» τις ανανεώσεις μικτών εκπομπών κι έτσι ο κ. Ζούλας προχώρησε στο 2024 μόνο με τις σειρές.

«Ανάμεσα στις εισηγήσεις υπήρχαν ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης καθώς και πρόσληψη ενός νομικού συμβούλου επιλογής του κ. Ζούλα με πάγια αντιμισθία. Το επιχείρημα του ότι ο νομικός σύμβουλος και προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΤ πρέπει να είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του εκάστοτε Διευθύνοντος Συμβούλου, ενισχύει τη θέση μας ότι η σημερινή επιλογή του κ. Ζούλα δεν είναι σωστό να δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση. Πολλώ δε μάλλον που η εν λόγω εργασιακή σχέση ισοδυναμεί με σύμβαση αορίστου χρόνου και προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση λήξης πέραν αυτής που ορίζει η νομοθεσία.

Η επιμονή του προέδρου ήταν τέτοια που αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση καταγράφοντας στα πρακτικά ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων.

Πάγια θέση των εργαζομένων, είναι ότι η ΕΡΤ πρέπει να είναι τυπικά, ουσιαστικά και θεσμικά ανεξάρτητη. Η ΕΡΤ που θέλουμε δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από τις εκλογικές διαδικασίες. Όσο όμως εξακολουθεί να είναι θεσμικά αγκιστρωμένη στην εκάστοτε κυβέρνηση και οι διοικήσεις της να ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό πρέπει τουλάχιστον να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play.  

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Γιάννης Δάρρας

Μανώλης Παπανικήτας»

Πως νομιμοποίησαν εκ των υστέρων αποφάσεις του ΔΣ

Από πέρυσι τον Μάιο και την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσιου η ΕΡΤ δεν έχει Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο κ. Γαμπρίτσος δεν αντικαταστάθηκε ποτέ με αποτέλεσμα καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου να ασκεί ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Αυτό όμως δημιούργησε πρόβλημα στις αποφάσεις που έπαιρνε το Δ.Σ. της ΕΡΤ όλο αυτό το διάστημα καθώς δεν ήταν ακριβώς νόμιμες λόγω έλλειψης απαρτίας αφού δεν υπήρχε Διευθύνων Σύμβουλος για να προσμετρηθεί η ψήφος. Ο κ. Ζούλας ψυχανεμίστηκε πως θα έχει πρόβλημα μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των εργαζομένων από το ΔΣ της 4ης Απριλίου και μέσα σε δύο μέρες, λύθηκε το θέμα.

Με ποιον τρόπο όμως; Νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων οι σοβαρές αποφάσεις του ΔΣ με μια ερμηνευτική διάταξη, «Διοικητικό συμβούλιο ΕΡΤ Α.Ε. Ερμηνευτική διάταξη παρ. 8 άρθρου 9 ν. 4173/2013», σύμφωνα με την οποία, «νοείται ως Διευθύνων σύμβουλος το μέλος του ΔΣ – φυσικό πρόσωπο, στο οποίο το Δ.Σ. έχει αναθέσει με απόφαση του την άσκηση των καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου».

Στην τροπολογία αναφέρεται πως «για τη διαπίστωση απαρτίας, η καταμέτρηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που παρίστανται για τη διαπίστωση απαρτίας, περιλαμβάνει αυτό το φυσικό πρόσωπο υπό την ιδιότητα του ασκούντος καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και όχι υπό την άλλη ιδιότητά του, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου». Το ίδιο ισχύει και με το δικαίωμα ψήφου κατά τη λήψη αποφάσεων! «Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιλύονται ερμηνευτικές δυσχέρειες που αφορούν στα ζητήματα των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ και οι εκπρόσωποί τους (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ, Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ, ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ, ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΤΕ.ΚΑΛ, Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΡΑΣ εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ), θεωρούν πως «η κυβέρνηση πανικόβλητη προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΡΤ και τις αποφάσεις του κ. Ζούλα».

Γράφουν στην ανακοίνωση τους

«Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάλεσαν τα μέλη του Δ.Σ. να αναλογιστούν ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και για αυτό το λόγο η σημερινή διοίκηση δεν θα πρέπει να επιβάλλει τις επιλογές της στην επόμενη, όποια και εάν είναι αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

»Η επιμονή του κ. Ζούλα ήταν τέτοια που οι εκπρόσωποι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη των αποφάσεων μιας και ο πρόεδρος κ. Ζούλας ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου εδώ και εννιά μήνες. Ο νόμος προβλέπει πως «”ο ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται 4 τουλάχιστον μέλη, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του Διευθύνοντος Συμβούλου….Η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία επιχειρεί την νομιμοποίηση της σύνθεσης και των αποφάσεων του ΔΣ.

Οι εργαζόμενοι έχουμε πλήρη συναίσθηση του θεσμικού ρόλου της ΕΡΤ που δεν είναι άλλος από το να υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον. Καλούμε τη διοίκηση να τηρεί τουλάχιστον τους στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play. Είμαστε παρόντες και θα απαντήσουμε δυναμικά σε όποιους ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και ηθικής».

Αλλαγή προσοντολογίου για φωτογραφική πρόσληψη νομικού συμβούλου

Ο κ. Ζούλας προσέλαβε νομικό σύμβουλο αλλάζοντας τον κανονισμό της ΕΡΤ, υποβαθμίζοντας τα απαιτούμενα προσόντα, δεσμεύοντας την επόμενη διοίκηση και προβλέποντας bonus σε περίπτωση απόλυσης!

Από τις 23 Φεβρουαρίου με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ  δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη αλλά διαζευκτικό/προαιρετικό όρο ο τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών. Αρκεί η επαγγελματική εμπειρία, υπό τον όρο να είναι άνω της πενταετίας. Επίσης στο θέμα της γλωσσομάθειας, που από άριστη γνώση αγγλικών ή γαλλικών και πολύ καλά μιας δεύτερης γλώσσας – που είναι προαπαιτούμενο για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του – αρκεί το πολύ καλά μιας εκ των επισήμων γλωσσών των κρατών της Ε.Ε., δηλαδή μιας από αυτές (θα μπορούσαν να αρκούν και τα βουλγάρικα όπως σχολιάζει στο tvxs εργαζόμενος).

Ταυτόχρονα με την υποβάθμιση των προαπαιτούμενων κυριάρχων προσόντων έγινε αναβάθμιση της θέσης στο οργανόγραμμα της εταιρείας η οποία συνεπάγεται αντίστοιχη οικονομική προσαρμογή.

Παρά τις ενστάσεις και τις καταγγελίες, ο νέος προϊστάμενος  αποφασίστηκε να αμείβεται με πάγιες μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ.

«Από την πρόσληψη αυτή προκύπτει και ένα άλλο θέμα. Πως θα υπερασπιστεί  τη δημόσια τηλεόραση, νομικός που ήταν εκπρόσωπος των ιδιωτικών καναλιών ενάντια στο δημόσιο συμφέρον που υπηρετούσε πάντα η ΕΡΤ» αναρωτιούνται εργαζόμενοι που προσθέτουν πως «βλέπουμε το πάρτυ εκατομμυρίων στους εκλεκτούς του κ. Ζούλα την ώρα που οι μόνιμοι της ΕΡΤ έχουμε να δούμε αυξήσεις πάνω από δέκα χρόνια».