Την παρέμβαση του αρμόδιου για τα φορολογικά αδικήματα εισαγγελέα Παρασκευά Αδάμη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την απόκτηση της οικίας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Την παρέμβαση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), αλλά και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται από χθες η υπόθεση αγοράς τριώροφης κατοικίας στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου, κοντά στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Ads

Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση του πρώην υπουργού Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου παραπέμπεται στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες γύρω από την απόκτηση τριώροφης οικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η μηδενική ανοχή, όταν υπάρχουν υποψίες διαφθοράς ισχύει και στην περίπτωση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η παραπομπή του Τσοχατζόπουλου στις διαδικασίες της Επιτροπής Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, ο Νικ.Αθανασάκης και η Ρ. Βάρτζελη. «Είναι σαφές ότι η διαφάνεια ισχύει για όλους, σε όλες τις κατευθύνσεις και για όλα τα πρόσωπα», σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής, αποφεύγοντας να αναφερθεί με λεπτομέρειες στην υπόθεση της οικίας του πρώην , σημειώνοντας ότι ο κ.Τσοχατζόπουλος δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος «και άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει». Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να ελέγξει την υπόθεση και να διερευνήσει ποιοι κρύβονται πίσω από τις μυστηριώδεις off-shore εταιρείες που κατείχαν το ακίνητο.

Από το ΠΑΣΟΚ εκτιμήθηκε ότι δεν μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στον πρώην υπουργό του με μόνη βάση δύο δημοσιεύματα, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Υποστηρίχθηκε, επίσης, ότι ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει όλες τις πηγές των χρημάτων που δόθηκαν από τον ίδιο και τη σύζυγό του για την αγορά της κατοικίας και, ως εκ τούτου, με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν τίθεται πολιτικό ζήτημα.

Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι δηλώσεις πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη ήδη για την οικονομική κατάσταση του πρώην υπουργού, για να εκδοθεί πόρισμα για το αν δικαιολογείται ή όχι η κατοχή της πολυτελούς κατοικίας που αποτιμάται στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ads

Το τριώροφο ακίνητο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο φέρεται να πέρασε στην κυριότητα της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου μόλις τρεις μέρες πριν ψηφισθεί το νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκαν σε υπεράκτιες εταιρείες, ανήκε στην off shore εταιρία Trocaso αρχικά και μεταπωλήθηκε στη Nobilis International Ltd το 2001. H κυπριακή οff shore Torcaso Investments πέντε χρόνια αργότερα, το 2006, περιήλθε στην ιδιοκτησία του γνωστού από την υπόθεση Βατοπεδίου επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η υπεράκτια εταιρεία Nobilis LLC, από την οποία αγοράστηκε το ακίνητο, δεν είχε καταβάλει φόρο 3%, όπως υποχρεούται ως υπεράκτια εταιρεία, τουλάχιστον για το 2008.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η πολυτελής οικία σε τριώροφο νεοκλασικό επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην οποία ο πρώην υπουργός δήλωνε τα τελευταία χρόνια ενοικιαστής, αγοράστηκε από τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη στις 16 Απριλίου 2010, από την οff shore εταιρεία Nobilis με έδρα την πολίτεια Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, έναντι 1.100.000 ευρώ. Από το συνολικό τίμημα της αγοράς, οι 450.000 καταβλήθηκαν τμηματικά σε μετρητά τα τελευταία 3 έτη, ενώ οι υπόλοιπες 650.000 επρόκειτο να καλυφθούν από τραπεζικό δάνειο το οποίο έλαβε η Βίκυ Σταμάτη. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η σύζυγος του πρώην υπουργού, την ημέρα της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου τον περασμένο Απρίλιο, πήρε από τράπεζες δύο δάνεια συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ η μεταβίβαση του ακινήτου στο όνομά της έγινε τρεις ημέρες νωρίτερα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για στρεβλώσεις και απείλησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα παραστατικά της αγοράς είναι κατατεθειμένα με διαφάνεια στις αρμόδιες αρχές.
«Απέναντι σε αυτή τη νέα ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής μου, μέσα στο πρόσφατα διαμορφωθέν νοσηρό κλίμα απαξίωσης συλλήβδην όλων των πολιτικών, δηλώνω ότι την κατοικία μας την αποκτήσαμε με πλήρως διαφανή τρόπο και σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, που καμία σχέση δεν έχουν με τον τρόπο παρουσίασης τόσο της απόκτησης, όσο και της αξίας της κατοικίας αυτής από τα σημερινά πρωτοσέλιδα σενάρια των δύο εφημερίδων».

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, με γραπτή του δήλωση, απάντησε ότι δεν έχει «καμία απολύτως ανάμιξη με την αγοραπωλησία του ακινήτου της οδού Δ. Αρεοπαγίτου, στο οποίο αναφέρονται πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου».

«Η εταιρία TORCASO, που στα σχετικά δημοσιεύματα φέρεται ότι υπήρξε στο παρελθόν ιδιοκτήτης του ακινήτου, αποκτήθηκε από εμένα πολλά χρόνια μετά τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου. Η εταιρία NOBILIS μου είναι άγνωστη και την ύπαρξή της πληροφορήθηκα για πρώτη φορά από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Επιπλέον, δεν έχω απολύτως καμία ανάμιξη ούτε και με τα ακίνητα που υπήρξαν αντικείμενο ανταλλαγής μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου» σημειώνει ο κ. Σαχπατζίδης.

Τσουκάτος κατά Καμμένου

Εν τω μεταξύ, αγωγή σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, Παναγιώτη Καμμένου, κατέθεσε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος. Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, διεκδικεί από τον κ. Καμμένο το ποσό των 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που, όπως υποστηρίζει, υπέστη από συκοφαντικές και εξυβριστικές φράσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε σε βάρος του, στην Επιτροπή, ο βουλευτής. Ο κ. Τσουκάτος αναφέρει ότι το 1.000.000 μάρκα, που έλαβε από τη Siemens το παράδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλους τους λογαριασμούς του. Αναφέρει, επίσης, ότι θα διαθέσει το όποιο επιδικασθέν ποσό στο γηροκομείο Λεωνιδίου.

Την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ζήτησε χθες η Νέα Δημοκρατία, ούτως ώστε ν΄ ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί υπεράκτιων εταιριών στην Κύπρο που εμπλέκονται στην υπόθεση, για να υπάρξει κοινό πόρισμα στην υπόθεση. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει και στη θέση της για κλήτευση στην εξεταστική της Siemens των Κώστα Σημίτη, Χάρη Καστανίδη, Θεόδωρου Τσουκάτου και Γιώργου Πανταγιά.

Παράλληλα, ερωτήματα προκάλεσε η χθεσινή κίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες να μοιράσει το κείμενο της επιστολής παραίτησης του Χάρη Καστανίδη, από το 1997 (!) , στο οποίο έγραφε τότε ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Αισθάνομαι ότι ορισμένοι εκλαμβάνουν την παρουσία μου στο ΥΜΕ ως εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση των παιγνίων τους. Γι’ αυτό και τα φαινόμενα μεθοδευμένων διαρροών και επιθέσεων διά του Τύπου».

«Για αναξιοπρεπή συμπεριφορά»

Στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα όσα ομολόγησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι έχει πάρει χρήματα από τη Siemens. Την ίδια ώρα καταθέτει ενώπιον της εφέτη-ειδικής ανακρίτριας της υπόθεσης Siemens, Μ. Νικολακέα, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. Κλήθηκε ως μάρτυρας για το σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη σύμβαση για ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη.

Στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens έχει προκληθεί σύγχυση με αφορμή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που φέρεται να έχει αποστείλει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με ημερομηνία 11.3.2008, μέσω του οποίου ζητείται «να δοθεί το 50% των συμφωνηθέντων σε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου», χωρίς αναφορά σε ποσό.