Την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ζητά η Νέα Δημοκρατία, ούτως ώστε ν΄ ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί υπεράκτιων εταιριών στην Κύπρο που εμπλέκονται στην υπόθεση, προκειμένου να υπάρξει κοινό πόρισμα στην υπόθεση. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει και στη θέση της για κλήτευση στην εξεταστική της Siemens των Κώστα Σημίτη, Χάρη Καστανίδη, Θεόδωρου Τσουκάτου και Γιώργου Πανταγιά.

Ads

Βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής σε ενημέρωση που παρείχαν στους δημοσιογράφους, έθεσαν ουσιαστικά τρεις προυποθέσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε πόρισμα, δηλαδή, το άνοιγμα και τον έλεγχο όλων των λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου και των εταιριών που έχουν συνεργαστεί μαζί της, τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης που θα καταδείξει τη ζημία του δημοσίου από τις ανταλλαγές, ενώ καλούν και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αποδεχθεί την επιστροφή όλων των ακινήτων του δημοσίου, έτσι ώστε να εκμηδενιστεί άμεσα η οποιαδήποτε τυχόν ζημία του Δημοσίου.

Η κίνηση της ΝΔ συνδέεται άμεσα με δημοσιεύματα για την οικία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, κ.Τσοχατζόπουλου, στην αγοραπωλησία της οποίας φαίνεται να εμπλέκεται off-shore εταιρία που στο παρελθόν είχε κάνει αγοραπωλησίες με τη Μονή Βατοπεδίου. Το ακίνητο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πέρασε στην κυριότητα της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του νόμου που διπλασίαζε τη φορολογία των ακινήτων υπεράκτιων εταιριών, ανήκε στην εμπλεκόμενη εταιρία, «Τροκάσο». Η «Τροκάσο» πούλησε το επίμαχο οίκημα το 2001 στη Nobilis International Ltd έναντι 136.000.000 δραχμών, αν και το είχε αγοράσει για 300.000.000 δραχμές το 1999. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στο να παραπέμψει την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου στην Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος, ώστε να ελεγχθεί αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα.

Η εμπλεκόμενη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «Τροκάσο», είχε ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ και είχε εντοπιστεί ότι μέσα από μία σειρά συναλλαγών δεν μπορούσε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ακινήτου να δικαιολογήσει 2.662.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό η ΝΔ ζητά να ανοιχθούν όλοι οι λογαριασμοί της Μονής ώστε να αποδειχθεί εάν υπάρχει ή όχι ροή πολιτικού χρήματος.

Ads

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συνομιλήσει σήμερα το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, μετά την ορκωμοσία του νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, Αριστείδη Κασμίρογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, τα οποία εμπλέκουν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου, στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, τόνισε ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος και άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει».

Η ΝΔ επιμένει στη κλήτευση Σημίτη και Καστανίδη για Siemens

Εμμένει στην θέση της η ΝΔ για κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών (νυν Δικαιοσύνης), Χάρη Καστανίδη, αλλά και των Θεόδωρου Τσουκάτου και Γιώργου Πανταγιά στην εξεταστική για τη Siemens.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή, Κωσταντίνος Τζαβάρας, η κατάθεση του Χάρη Καστανίδη κρίνεται απαραίτητη, καθώς όπως σημείωσε «ήταν εκείνος που κλήθηκε να διαχειριστεί το Σεπτέμβριο του 1997 την υπογραφή δεκάδων προγραμματικών συμβάσεων ύψους 1 τρισ. δραχμών που έδιναν τη δυνατότητα στο δημόσιο να προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις».

Παράλληλα ο κ. Τζαβάρας πρότεινε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών του Δημοσίου που θα διασφάλιζε όρους διαφάνειας στο εγχείρημα, ενώ υπενθύμισε ότι την ίδια περίοδο ο Χάρης Καστανίδης δεχόταν συντροφικά μαχαιρώματα για την επιμονή του. Στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό σημειώνει ότι «η παρουσία του ήταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδίων κάποιων στην κυβέρνηση».

Ο Τάσος Μαντέλης διαδέχτηκε τον Χάρη Καστανίδη μετά την παραίτησή του, όποτε, όπως σημειώνει ο κ. Τζαβάρας, «θα πρέπει ο τότε πρωθυπουργός να διευκρινίσει ποιοι είχαν σχέδια ή είχαν στηρίξει σχέδια πάνω στις προγραμματικές συμφωνίες και διοχέτευσαν απαξιωτικά σενάρια σε βάρος του κ. Καστανίδη».

Εν τω μεταξύ, ένταση στη ΝΔ δημιούργησε η δημοσίευση πληροφορίας για έγγραφο, που κατατέθηκε στην επιτροπή, από το οποίο προκύπτει εμπλοκή και χρηματισμός υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ότι παρόμοιο έγγραφο που φέρεται να είναι ιδιόγραφο σημείωμα του φυγόδικου πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ το αναζήτησε και δεν το βρήκε στη γραμματεία της επιτροπής.

Κατά τον ίδιο, δεν νοείται να «αποσύρεται» έγγραφο, ενώ ως προς την ουσία, έκανε λόγο για πλαστό ή χαλκευμένο έγγραφο ή προϊόν ψευδούς βεβαίωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστά «απόπειρα φτηνού συμψηφισμού».

Αντιθέτως η Βασιλική Τσόνογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής, μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για email και όχι ιδιόχειρο σημείωμα, το οποίο προέρχεται από τον Ν[email protected] και παραλήπτης είναι ο MARIO [email protected] με μεταφρασμένη αναφορά «να δοθεί το 50% των συμφωνηθέντων στο μέλος του υπουργικού συμβουλίου» και ημερομηνία 11/3/2008 χωρίς αναφορά σε ποσό. Επιπλέον, σημείωσε ότι το έγγραφο περιέχεται στη δικογραφία και έχει επισήμως μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Από το Σάββατο μέχρι σήμερα ο Χριστοφοράκος έγινε ΝYDESIGNGROUP, το χειρόγραφο έγινε ηλεκτρονικό μήνυμα και ο άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου έγινε γαλάζιος υπουργός», απάντησε η ΝΔ και χαρακτήρισε ύποπτη την προέλευση του συγκεκριμένου mail από τη στιγμή που δεν έχει εισαχθεί μέσω αποδεικτικού υλικού, ούτε έχει χαρακτηριστικό αριθμό ταυτότητας όπως όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

Για τον πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτη και το ενδεχόμενο να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «άποψη της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε το νόμο και το Σύνταγμα».

«Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν την αυτοτέλεια και αυτονομία τους και καλούν όποιους μάρτυρες κρίνουν ότι πρέπει να κληθούν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται το κράτος δικαίου χωρίς μικροκομματικές αντιμετωπίσεις».

Ο Γιώργος Πανταγιάς για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Siemens από τη ΝΔ απάντησε:

« Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση αυτή. Ενδεχόμενη κλήση μου δεν έχει να βοηθήσει σε τίποτα το έργο της Επιτροπής. Αν η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για την αλήθεια, κανένας δρόμος δε μπορεί να την οδηγήσει σε εμένα. Εκτός και αν μοναδική της επιδίωξη είναι να ενοχοποιήσει άκριτα και σκόπιμα όποιον συμμετείχε από οποιαδήποτε θέση στη διακυβέρνηση Σημίτη ή συνεργάστηκε στενά με τον πρώην Πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, αυτή της η επιλογή δεν οδηγεί μόνο στον άδικο διασυρμό προσώπων όπως εγώ, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπόθεση. Κυρίως συνιστά προσπάθεια κατασυκοφάντησης μιας κυβερνητικής θητείας που με το έργο της και τη δουλειά της οδήγησε τη χώρα σε σημαντικές επιτυχίες, επιτυχίες που μας έκαναν όλους υπερήφανους»