Μετά τον πρόεδρο της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, παρέμβαση για την αγόρευση και τις αναφορές της εισαγγελέως στη δίκη για την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, έκανε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Η τοποθέτησή του υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους κατά της εισαγγελέως για την αγόρευσή της, η οποία συγκλόνισε και επικροτήθηκε από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με πολλούς να κάνουν λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση.

Ads

Αναφερόμενος στην αγόρευση της Αριστοτελίας Δόγκα που έκανε των γύρο των ΜΜΕ, με ανάρτηση στο facebook ο Α. Σκέρτσος είπε πως «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”».

«Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος», συμπλήρωσε. «Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Ads

Μετά το σάλο που προκάλεσε η παρέμβασή του, ο Άκης Σκέρτσος έσπευσε με νέο μήνυμά του να δηλώσει πως εκφράζει προσωπικές απόψεις. «Παρακαλώ να εκλάβετε το σχόλιο μου αυτό ως τη σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική μου σελίδα, όπου διατηρώ το δικαίωμα να εκφράζω προσωπικές σκέψεις και απόψεις, και όχι ως παρέμβαση ενός μέλους της κυβερνησης», ανέφερε. 

image

Η ανάρτησή του στο Facebook

Τι είπε η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα στην αγόρευσή της

Στην πολύωρη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα έθεσε την φρικιαστική δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στο ευρύτερο κοινωνικό, πατριαρχικό πλαίσιο, αναδεικνύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ουσία του εν λόγω εγκλήματος ως γυναικοκτονία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στους γονείς του θύματος: «Θα κλείσω με το ίδιο τρόπο, ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος. Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο επί σφαγή. Ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής. Ένα κορίτσι με όνειρα, με πολύ υψηλούς στόχους που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι οι κατάρα της ζωής τους (σσ: δείχνοντας προς τους κατηγορούμενους). Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται δεν έχω καμία αμφιβολία».

Λες και «απαντούσε» «προφητικά» στις αιχμές εναντίον της, που θα ακολουθούσαν, μεταξύ άλλων και για τον «προσωπικό τόνο» της αγόρευσής της, η Εισαγγελέας σημείωσε: «Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι».

Και σε άλλο σημείο: «Αυτή την υπόθεση της Ελένης – Ελένη θα την λέω εγώ – την παρακολουθούσα από τη στιγμή που έγινε. Αυτή η υπόθεση με συγκλόνισε, την παρακολουθούσα από τη αρχή εκτενώς. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Έμαθα ότι ήμουν εγώ η εισαγγελέας και έκτοτε έγινε η δική μου υπόθεση. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση».

Αποδομώντας την στάση των κατηγορουμένων, σημείο επί του οποίου «πιάστηκε» ο Δ. Βερβεσός για να ζητήσει την πειθαρχική δίωξή της, η Εισαγγελέας ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι εξαρχής με δικονομικά τερτίπια ήθελαν να συσκοτιστεί η υπόθεση. (…) Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη, επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλλείματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν. Η φυσιολογική αντίδραση δεν είναι αυτή. Δυο άνθρωποι με τέτοια εγκλήματα όταν δεν είναι συνεννοημένοι ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι (…) Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους. “Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς” και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί. Αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν και δεν είναι μόνο οι κατηγορούμενοι. Ευχαριστώ τους ενόρκους αυτής της δίκης για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την υπόθεση».

Και συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενη και στην απόδοση Δικαιοσύνης: «Η πρώτη απολογία του Αλέξανδρου (21χρονου) είναι η μόνη που είναι πιο κοντά στα γεγονότα. … Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους των κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας».

Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο, σχετικά: «Δικάσαμε υπό συνθήκες πρωτόγνωρες. Διανοήθηκε ποτέ κανείς ότι θα φοβηθεί το κοροναίο να δικάσει αυτή την υπόθεση; Ο δικαστής δεν είναι Δημόσιος υπάλληλος. Θα δικάζανε ακόμη και αν γίνονταν πόλεμος, θα είχαμε τα έκτακτα στρατοδικεία. Αυτό πρέπει να κάνουν οι δικαστές …».

Απευθυνόμενη και πάλι στους γονείς της Ελένης, η Εισαγγελέας πρόσθεσε ακόμη μερικές σκέψεις της σε ό,τι αφορά στην απόδοση της Δικαιοσύνης, οι οποίες επίσης, εκ των υστέρων, λειτουργούν και ως «απάντηση» στις αντιδράσεις: «Υποκλίνομαι στο ήθος, σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχε αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ την μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς όσο και να μην επιτρέπεται έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Για τον τρόπο που διεξήχθη η δίκη, ειδικά σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των κατηγορουμένων, η Εισαγγελέας τόνισε: «Φυσικά και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα, έχουν περισσότερα μάλιστα από όσα έχει η πολιτική αγωγή και το θύμα. Και αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Το πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι κατηγορούμενοι δεν εξαρτάται από το δικαστήριο. Άκουσα τους συνηγόρους να λένε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος (ο Ροδίτης) είχε πυρετό και δεν εισακούσθηκε. Διακόψαμε συνέχεια, εδώ για να πιεί το καφεδάκι του, το νερό του …μόνο αέρα δεν του κάναμε. Εσείς ποτέ δεν μας είπατε ότι έχει πυρετό. Ζήτησα ακόμη και μπουφάν να του φέρουν. …Καλώς τον πήγαν στο Θριάσιο, έχει δικαίωμα, τον περιθάλψανε έτσι έπρεπε να γίνει. Κανένα δικαίωμα δεν παραβιάστηκε μόνο ξενοδοχείο δεν το κάναμε εδώ ..τα καφεδάκια του τα πάντα όλα».

Ενώ, απευθυνόμενη εκ νέου στους γονείς της Ελένης τους κάλεσε να μην δεχθούν υποκριτική «συγγνώμη»: «Σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν όλοι από την αρχή μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε. Καμία συγνώμη μην δεχθείτε. Η συγνώμη ένα μόνο νόημα έχει. Όταν αυτός που τη ζητεί είναι ειλικρινής. Η αδελφή του δεύτερου κατηγορουμένου διέσυρε τη μνήμη της τεθνεώσας. Μας είπε ότι ο αδελφός της είχε σχέση με την Ελένη. Όλα είναι ψέματα για τη σχέση. Μου έκανε εντύπωση που η αδελφή του β κατηγορούμενου (του Λούτση) είπε πως αφού είχε πάει ο αδελφός της με την Ελένη γιατί να την βιάσει; Ακούστε απόψεις! Είναι και εκπαιδευτικός. Δεν ξέρει ότι και σχέση να έχεις και γάμο η γυναίκα μπορεί να αρνηθεί; Ο κατηγορούμενος όταν εγώ τον εξέταζα άδειασε ακόμη και την αδελφή του. Είναι αδίστακτος, μόνο το δικό του σαρκίο. Είχαν στοχεύσει το παιδί σας, έχουν συλλάβει το σχέδιο».

Τεκμηριώνοντας την παραπάνω διαπίστωσή της σημείωσε: «Είχαν ραντεβού με άλλες αλλά δεν «τους έκατσε» όπως είπαν… Ήταν αποφασισμένοι. Το είχαν κάνει ήδη αυτά με άλλη κοπέλα. Την επόμενη ημέρα ο β κατηγορούμενος πήγε σε εκδιδόμενη. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη συνάντηση με τα άλλα δυο κορίτσια που περιέγραψε ο β κατηγορούμενος στην απολογία τους. Είχαν συλλάβει στο μυαλό τους ότι τις πάνε στο εξοχικό στους Πέυκους, βάζουν τις κοπέλες να δουν πορνό και τις βιάζουν.Δεν υπήρχε περίπτωση οι δυο αυτοί χαρακτήρες, κατά τον τοξικό τρόπο που λειτουργούν, να τους ξέφευγε η Ελένη μετά τα αποτυχημένα ραντεβού που είχαν πριν με άλλες κοπέλες. Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή.».

Η Εισαγγελέας δεν άφησε εκτός της αγόρευσής της και «γκρίζα» σημεία της υπόθεσης, μέχρι να φτάσει στην εκδίκαση: «Η αλήθεια περιγράφεται επακριβώς στο βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Ρόδου και στην πρόταση της εισαγγελέως Εφετών προς το συμβούλιο. Υπάρχουν παραλείψεις από την ανάκριση στην Ρόδο. Ασκήθηκαν πιέσεις στον λιμενικό Θ. Ζόβα. Έφτασαν σε ένα σημείο να του παίρνουν την υπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος άλλος. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι το επιφανές μέλος της Ρόδου ο κ. Μπούκουρας (σσ: ο πατέρας του Ροδίτη) έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσει το παιδί του…Του πήραν και τη δεύτερη υπόθεση με το φερόμενο βιασμό ΑΜΕΑ που φέρεται να διέπραξε ο κ. Λούτση, …Είναι τύχη που ενεπλάκη ο κ. Ζόβας, αν δεν είχε εμπλακεί δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη».

Και πρόσθεσε: «Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα ….Ευτυχώς που κάποιοι λίγοι άνθρωποι που λένε ας αποδοθεί δικαιοσύνη και κρατάνε τη χώρα όρθια. έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ. Η τύχη βοήθησε να φυσάει νοτιάς και το σώμα αντί να πάει μέσα όπως ήθελαν η να πάει στο βυθό ή στην Αίγυπτο, έμεινε κοντά στην ακτή. Δεν είναι νοήμονες να καταλάβουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν πιθανόν να μην τους βγει. Δεν έχουν ανοίξει ποτέ βιβλίο στη ζωή τους, έτσι τους έχουν μεγαλώσει. Βοήθησε το τατουάζ αυτό το όμορφο τριαντάφυλλο, το κ. Ζόβα να ταχτοποιήσει το σώμα.».

Μάλιστα, αναφερόμενη στον πατέρα του Ροδίτη η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι γνώριζε: «Γι’ αυτό έκρυβαν το γιο τους όταν πηγαίνει ο Ζιόβας και τον ψάχνει. Τον έχουν προετοιμάσει, τι θα πει όταν εμφανίζεται στις αρχές. Η γιαγιά έχει ακούσει, δεν μπορώ να πω ότι εκείνη τη στιγμή ότι πίστευε ότι πάνω σκοτώνουν. Αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω. Θέλω να ερευνηθεί. Πιθανόν μπορεί να νόμιζε ότι συνέβαιναν τα συνήθη όργια που είχε συνηθίσει το αυτάκι της. Να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας και να σταλούν στις εισαγγελικές αρχές για ευθύνες του πατέρα του Ροδίτη, όσον αφορά την εξαφάνιση του στρώματος, εκεί όπου μαρτύρησε η Ελένη».

Ακόμη, η εισαγγελέας είπε ότι ο πατέρας θα πρέπει να ερευνηθεί και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, διότι όπως είπε, πίεσε συγκεκριμένο ιδιώτη ψυχίατρο «για να βγάλει το γιο του ψυχωτικό» και να αλλάξει εκ των υστέρων στιγμιογράφηση ώστε να είναι ακαταλόγιστος. «ΤΟ ΚΕΘΕΑ πάντως δεν έχει διαγνώσει τίποτα ψυχωσικό στον κατηγορούμενο, ο οποίος τα έχει τετρακόσια και έδινε και θεατρικές παραστάσεις εδώ ….».