«Επείγουσα» και «έκτακτη» συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex του ζήτησε, την Τετάρτη, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, μετά από συνεννόηση με την ίδια την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να συζητηθούν τα πιθανολογούμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων (pushbacks) στην Ελλάδα και «η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ads

Η έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Frontex αντανακλά τον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι συνεχείς αποκαλύψεις, με τεκμήρια, για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό, με τη συμμετοχή μάλιστα σκαφών της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Τελευταίοσχετικό δημοσίευμα, αυτό στο γερμανικό Spiegel που έφερε στο φως περιστατικά επαναπροωθήσεων προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex, γεγονός που έκανε την Ευρωομάδα της Αριστεράς να ζητήσει την απόλυση του αρχηγού της Frontex.

Το δημοσίευμα αναφερόταν μάλιστα και σε πηγές της FRONTEX που «σημειώνουν πως οι αξιωματικοί της υπηρεσίας που επιχειρούν στην Ελλάδα δείχνουν «πνεύμα συντροφικότητας» με τους Έλληνες αξιωματικούς και τους καλύπτουν, αυτολογοκρίνοντας συστηματικά τις αναφορές που υποβάλλουν στην έδρα της κεντρικής υπηρεσίας στη Βαρσοβία».

Ads

Είχε προηγηθεί και δημοσίευμα στους Νιου Γιορκ Τάιμς τον Αύγουστο που αναφερόταν στις επαναπροωθήσεις από το ελληνικό λιμενικό.

Oι NYT αναφέρονταν συγκεκριμένα στην πρακτική του ελληνικού λιμενικού σύμφωνα με την οποία, κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, οι λέμβοι με πρόσφυγες που εντοπίζονταν στη θάλασσα, ακινητοποιούνταν από το λιμενικό, και οι επιβάτες τους μεταφορτώνονταν στα περιπολικά σκάφη όχι όμως για να μεταφερθούν στην ελληνική στεριά. Μεταφέρονταν διά της βίας σε ναυαγοσωστικές λέμβους και μετά αφήνονταν ξανά  στη θάλασσα και με κυματισμό από τα ελληνικά σκάφη σπρώχνονταν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, απ’ όπου ώρες αργότερα τα περισυνέλλεγε η τουρκική ακτοφυλακή.

Ο υπ. Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ίλβα Γιόχανσον να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, «καλωσόρισε», με ένα tweet στα αγγλικά, την κίνηση της Κομισιόν, σπεύδοντας να δηλώσει πως «ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις» και επαναλαμβάνει το γνωστό «μάντρα» του, ότι «φυλάσσουμε τα σύνορα μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

«Συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές», συνεχίζει ο Νότης Μηταράκης.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ylva Johansson να ζητήσει τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια», καταλήγει ο Νότης Μηταράκης.

Ωστόσο, όπως θυμίζει το left.gr, τα pushbacks στο Αιγαίο είχε παραδεχτεί και ο υπ. Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με μια κυνική ομολογία για push back 10.000 προσφύγων και μεταναστών. Τα είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο επικεφαλής της Frontex, Φ. Λεγκερί, καλύπτοντας τα νώτα του τότε, μέχρι που το δημοσίευμα του Spiegel αποκάλυψε τον ρόλο της υπηρεσίας της οποίας προϊσταται. Ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία είχε χτυπήσει καμπανάκι για τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Iσχυρές ενδείξεις ότι τα pushbacks αποτελούν πάγια τακτική του ελληνικού λιμενικού τον τελευταίο χρόνο αποτελούν τόσο οι δημοσιεύσεις από οργανώσεις όπως το Aegean Boat Report, όσο και τα πολλαπλά δημοσιεύματα σε τοπικά και πανελλαδικά μέσα.

Τα αποδεικνύουν και τα βίντεο, με πιο χαρακτηριστικό ίσως αυτό εδώ,  όπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2020 φαίνεται μια προσφυγική λέμβος, χωρίς μηχανή, «εγκλωβισμένη» ανάμεσα σε 3 σκάφη του ελληνικού Λιμενικού. Σε αυτή επιβιβάζονται βιαίως πρόσφυγες, ενώ στη συνέχεια το φουσκωτό του λιμενικού παίρνει τη βάρκα και την ρυμουλκεί στο πέλαγος όπου την αφήνει χωρίς καμιά μηχανική υποστήριξη και δυνατότητα πλοήγησης:

Ενώ πλήθαιναν οι αποκαλύψεις και καταγγελίες για τις επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο είναι πλέον καθημερινές, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, ζητούσε τον Ιούνιο του 2020 από την Ε.Ε. το ελεύθερο να αναστέλλει εκτάκτως η Ελλάδα τη διαδικασία ασύλου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα, χωρίς να εξετάζει πιθανά αιτήματα ασύλου. Ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαινε τότε για τη «ρήτρα εξαίρεσης» Κουμουτσάκου: «Το διεθνές δίκαιο δεν είναι α λα καρτ».