Με τις «πλάτες» και τη συνεργασία της Frontex κάνει το ελληνικό Λιμενικό τις παράνομες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προσφύγων υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ads

Τα περιστατικά κατήγγειλαν πρόσφυγες και τεκμηριώθηκαν από ρεπορτάζ και έρευνα των δημοσιογραφικων ομάδων Lighthouse Reports, Bellingcat, του «Spiegel», του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και του ιαπωνικού τηλεοπτικού σταθμού Asahi TV.

Όπως αποκαλύπτεται, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοροφυλακής συμμετείχε στις παράνομες επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού και αν δεν συμμετείχε τις κατέγραφε και στη συνέχεια τις κάλυπτε.

Πηγές της FRONTEX σημειώνουν πως οι αξιωματικοί της υπηρεσίας που επιχειρούν στην Ελλάδα δείχνουν «πνεύμα συντροφικότητας» με τους Ελληνες αξιωματικούς και τους καλύπτουν, αυτολογοκρίνοντας συστηματικά τις αναφορές που υποβάλλουν στην έδρα της κεντρικής υπηρεσίας στη Βαρσοβία.

Ads

Στις αναφορές τους δεν χρησιμοποιείται ο όρος «επαναπροώθηση», αλλά «επιστροφές» ή «απελάσεις». Όπως καταγγέλλεται, οι αυτολογοκριμένες αναφορές φιλτράρονται άλλες δύο φορές, μία από την ελληνική Ασφάλεια της Λέσβου και άλλη μία από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.

«Μέχρι να φτάσουν οι αναφορές στη Βαρσοβία, έχει αφαιρεθεί κάθε στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει υποψίες, έστω κι αν η πηγή των πληροφοριών έχει αξιολογηθεί σαν “αξιόπιστη”» αναφέρει η έρευνα.