Προκαταρκτική εξέταση έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το δεύτερο κύμα πανδημίας που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας grtimes.gr, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από όσα κατήγγειλε, σε ΜΜΕ, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη καταθέσει ενόρκως σε εισαγγελέα. Ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» έχει επιρρίψει ευθύνες για την τραγωδία στην πόλη, τονίζοντας πως δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος με αποτέλεσμα το συστημα υγείας να καταρρεύσει και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη με τα περισσότερα θύματα. 

Η δικογραφία έχει πλέον διαβιβαστεί στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η έδρα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ώστε να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της. Αυτό που εξετάζεται είναι αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους λοιμωξιολόγους από τη μη έγκαιρη εισήγηση για λήψη προστατευτικών μέτρων. 

Πάντως η υπόθεση ενδεχομένως να λάβει και νέες διαστάσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Στα νεα δεδομένα που δημιουργούνται είναι από τη μία οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση παρά τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για λήψη αυστηρότερων μέτρων πριν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «σεβόμενη την παράδοση της πόλης και την Ορθοδοξία» με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξει «διασπορά του ιού και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα».  Από την άλλη υπάρχουν και οι αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είχε ως αποτέλεσμα να παραδίδονται ελλιπή ή καθυστερημένα στοιχεία στην Επιτροπή και άρα να υπάρχει πρόβλημα στην επιδημιολογική παρατήρηση. 

Ads

Τα παραπάνω επισημαίνει με ανάρτησή της και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, η οποία σε ανάρτησή της τονίζει πως «μετά και την κυνική ομολογία Γεωργιάδη ότι είχε ενημερωθεί για τους κινδύνους ο πρωθυπουργός, αλλά προτίμησε να εορτασθεί ελεύθερα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, η σε εξέλιξη δικαστική έρευνα αποκτά και άλλες διαστάσεις…». «Φαντάζομαι θα κληθούν να καταθέσουν και οι τοπικοί γαλάζιοι παράγοντες που λένε (κατόπιν εορτής) ότι στις συσκέψεις είχαν εισηγηθεί αρνητικά» τονίζει η Δώρα Αυγέρη.

image