Tρίμηνη παράταση έως το τέλος Ιουλίου του σημερινού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ένα νέο «πρόγραμμα – γέφυρα» όπως είπε. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την πρώτη Μαΐου στο Eurogroupύ, ωστόσο λόγω της κρίσης του κοροναϊού δόθηκε μια ολιγόμηνη παράταση, αν και επί της ουσίας το πλαίσιο προστασίας είναι υπό κατάργηση, όπως επιβεβαίωσε έμμεσα με τις ανακοινώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές δεν ήθελαν να ανάψουν το πράσινο φως για την εν λόγω παράταση, ωστόσο συμφώνησαν με το επιχείρημα ότι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν αυτήν την περίοδο, είτε γιατί τα δικαστήρια είναι κλειστά, είτε γιατί οι τράπεζες δεν έχουν καμία διάθεση να προβούν σε τέτοιες ενέργειες εν μέσω πανδημίας, αλλά ούτε και οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί επιτρέπουν να υπάρξουν επιτυχείς πλειστηριασμοί.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα προβλέπει έναν νέο πτωχευτικό κώδικα για τους ιδιώτες, που προβλέπει πως όταν ένας ιδιώτης ή ένα νοικοκυριό δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των δανείων όλη η περιουσία – ακίνητη και κινητή – θα ρευστοποιείται για να αποπληρωθούν τα χρέη στους πιστωτές, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για την Εφορία. Ένα από τα τελευταία σενάρια που είχαν διαρρεύσει προβλέπει πως σε περιπτώσεις «ευάλωτων πολιτών», χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις, θα χάνουν το σπίτι τους, ακόμη κι αν είναι πρώτη κατοικία, και αυτό θα περνάει στο κράτος, στο οποίο θα καταβάλλεται ένα ενοίκιο.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ενημέρωση για τα μέτρα Μαϊού, μίλησε και για ένα πρόγραμμα επιδότησης, κυρίως των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση του κοροναϊού, καθώς όπως είπε «δεν πρέπει να χαθεί η κουλτούρα των πληρωμών». Αν και αναμένεται το σχέδιο να εξειδικευτεί, φαίνεται πως αφορά κυρίως όσους μέχρι τον Φεβρουάριο εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους και στη συνέχεια τους έπληξε η πανδημία και απώλεσαν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι εργαζομένοι. Η επιδότηση θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα μειώνεται ανά τρίμηνο, έως το τέλος του 2020. Εκτός πλαισίου επιδότησης μένουν όσοι δεν έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν επηρεάστηκαν από την κρίση, κατά την κυβέρνηση βάσει ΚΑΔ.

Ads

«Κατά τη δοκιμασία του κορονοϊού, κανείς Έλληνας δεν θα δει σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προαναγγέλλοντας το νέο σχέδιο της κυβέρνησης από τον Ιούλιο ισχυρίστηκε πως το υφιστάμενο πλαίσιο δεν ήταν «ελκυστικό» για τους δανειολήπτες. 

Διαβάστε επίσης:

Πυρά από την αντιπολίτευση

Η τρίμηνη παράταση βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός πως «είχε απορρίψει την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία έως το τέλος του χρόνου». «Τρίμηνη γιατί; Σε τρεις θα έχει τελειώσει η ύφεση; Τα προβλήματα θα έχουν εξαντληθεί;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό δίκαιο:

«Αληθεύει ότι ετοιμάζεται σχέδιο εξαέρωσης της μεσαίας τάξης; Ποιο θα είναι το πλαίσιο; Φέραμε τροπολογία για παράταση μέχρι τέλος του χρόνου και δεν την κάνατε δεκτή και σήμερα δίνεται παράταση τρεις μήνες… Την 1η Αυγούστου το πρόβλημα θα είναι εδώ και –εκτός αν σκοπεύετε να αποδράσετε- θα πρέπει να απαντήσετε. Λέτε ότι έχετε δώσει 24 δις που είναι αυτά τα λεφτά; Είναι τα λεφτά της εξαγγελίας. Είναι για να εξαγγέλλονται στις ειδήσεις αλλά στις επιχειρήσεις και στους πολίτες δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ». 

Στο ζήτημα της προστασίας της  πρώτης κατοικίας, αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Τόνισε πως θα πρεπει να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή για το ζήτημα, το οποίο είναι ένα κρίσιμο θέμα για την ελληνική κοινωνία. Τον Αύγουστο θα το έχουμε πάλι μπροστά μας, είπε και τόνισε πως κατηγορησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως το σχέδιο που προανήγγειλε «έχει συμφωνηθεί μόνο με τους τραπεζίτες». Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, από την πλευρά του διερωτήθηκε πώς θα γλιτώσει τον πλειστηριασμό κάποιος που σήμερα αδυνατεί να καταβάλει τη δόση του δανείου του. «Αυτό με την 3μηνη παράταση τι είναι; Τι υπονοεί ο υπουργός σας; Ότι μετά από τρεις μήνες θα έχει κάποιος λεφτά να πληρώσει το δάνειο;», είπε.