Μικρή παράταση για την υποβολή του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για τις 15 Ιανουαρίου, αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναμένοντας πρώτα την επίσκεψη του κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα. Στο ΠΣΑ θα περιγράφεται η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τετραετία (2010 – 2013).

Ads

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εξειδικεύονται και οι προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων από τις οποίες υπολογίζεται ότι μπορούν να αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον εντός του Προγράμματος θα αναλύεται και ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% το 2010 και κατά σχεδόν 10% έως το 2013.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει, στις 18 και 19 Ιανουαρίου τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος κατά τη διάρκεια των Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα.

Mεθαύριο, Tετάρτη, καταφθάνει στην Aθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Kομισιόν) το οποίο θα συνεργαστεί με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το τελικό σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Aνάπτυξης (ΠΣΑ) να έχει την έγκριση των κοινοτικών εταίρων. Από την αρτιότητα του ΠΣΑ και την πιστή εκτέλεσή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ύψος των επιτοκίων με τα οποία θα δανειστεί η Ελλάδα φέτος 54 δισ. ευρώ, αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απέναντι στη χώρα.

Σχέδιο σύστασης για τα νέα χρονοδιαγράμματα ετοιμάζει η Κομισιόν

Ads

Από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και πως διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι αυτή την περίοδο η Επιτροπή προετοιμάζει και το σχέδιο σύστασής της για τον καθορισμό νέων χρονοδιαγραμμάτων για τη διόρθωση του ελλείμματος της Ελλάδας- μετά την αξιολόγηση που έγινε από το Συμβούλιο ECOFIN στις 3 Δεκεμβρίου- ώστε να ληφθεί νέα απόφαση στο Συμβούλιο ΕCOFIN του Φεβρουαρίου.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Χ. Αλμούνια υπενθύμισε ότι με βάση τη σχετική κοινοτική διαδικασία, όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν στην Επιτροπή αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης και πως η σχετική προθεσμία λήγει στα τέλη Ιανουαρίου.

Αντιδράσεις

«Καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα. Ο πόλεμος που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο φορολογικό δεν είναι γενικά κατά της φοροδιαφυγής. Οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και οι χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δεν θα θιγούν, αλλά θα διευρυνθούν. Γι’ αυτό ο στόχος της είναι η δραστική περικοπή του εισοδήματος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τα είχαν αποφασίσει πριν από την κρίση και τώρα με αφορμή την κρίση τα επισπεύδουν και τα κλιμακώνουν. Καμία ανοχή και θυσία, λαϊκή συστράτευση και αντεπίθεση», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Ας καταλάβουν, επιτέλους, στην κυβέρνηση ότι μετατρέπουν την οικονομία σε απέραντο «ναρκοπέδιο». Επιμένουμε στην «χρησιμοποίηση» της παραοικονομίας ως εργαλείου εξόδου από την κρίση. Το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια πνίγουν κάθε απόπειρα επενδύσεων στην οικοδομή. Ο Μπερλουσκόνι με την πολιτική που εφάρμοσε εξοικονόμησε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η γενικότερη ύφεση της οικονομίας απαιτούν τουλάχιστον ένα ριζικά διαφορετικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα οδηγεί στο εξής παράδοξο: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι οι “πιο πλούσιοι” στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή ο μεγάλος πλούτος να απολαμβάνει ασυλία.Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το σημερινό αδιέξοδο και η ανάκαμψή της δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεγάλους προοδευτικούς στόχους ανάπτυξης, προστασίας της εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων, παραγωγική αναζωογόνηση και προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Πρόγραμμα για άνεργους νέους έως 30 ετών

Πριμ για πρόσληψη νέων ανέργων ηλικίας έως 30 ετών με επιδότηση έως και 100%, για τον πρώτο χρόνο, των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο προωθείται σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί η αύξηση της ανεργίας. Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 προστέθηκαν 200.000 νέοι άνεργοι στις λίστες της ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το μέτρο της επιδότησης, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, θα μπορέσουν να βρουν δουλειά έως και 50.000 άνεργοι, που θα αντιστοιχούν σε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 1% από τα σημερινά επίπεδα.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η χρηματοδότηση επί τέσσερα χρόνια των εισφορών για την απασχόληση νέων εργαζομένων, ενώ η σχετική δαπάνη θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για το έτος 2010. Το μέτρο θα αφορά νέους, ηλικίας μέχρι 30 ετών, όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, και ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα.