Ένα άτυπο debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά, η ανάδειξη των μεγάλων προκλήσεων των ευρωεκλογών και η δύσκολη διαδοχή Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, «εξήγαγαν» σήμερα στις Βρυξέλλες και στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την εγχώρια πολιτική σύγκρουση για την συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου.

Ads

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παγίως πλέον μετέχει στις συνόδους των ευρωσοσιαλιστών, επέλεξε την σημερινή συνάντηση πριν από την σύνοδο κορυφής για να θέσει ενώπιον της Φώφης Γεννηματά δύο κομβικά ζητήματα: Την πρόταση για συνεργασία αριστεράς και σοσιαλιστών κόντρα στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, και την ανάγκη κοινής στήριξης από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας – μιας πορείας, που άνοιξε με την συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για δύο θέματα που φέρνουν σε τουλάχιστον δύσκολη θέση την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην Ευρώπη, καθώς η θέση του κόμματός της σε αμφότερα είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Και αυτή την δυσκολία ήρθε να καταδείξει η αμήχανη – καίτοι πολιτικά επιθετική – απάντησή της στο νέο, σημερινό προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα.

«Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του ΕΛΚ με την ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά», είπε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Την επόμενη μέρα θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν». Παράλληλα, κάλεσε σε στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να μην χαθούν όσα χτίστηκαν με την συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας: «Η άρνηση ένταξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών».

Ads

Η απάντηση της Φώφης Γεννηματά, σε πρώτο χρόνο, κινήθηκε στην συνήθη επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί και εντός συνόρων. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συγκυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά ενώ ακόμη και σήμερα έχει στην κυβέρνηση του πρόσωπα προερχόμενα από την ακροδεξιά, καταλογίζοντάς του σύγχυση και διγλωσσία: «Μην ξεχνάμε ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας». Σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ, πάντως, η κυρία Γεννηματά «βγήκε από αριστερά» στον έλληνα πρωθυπουργό, καθώς αμέσως μετά του πέταξε του γάντι και, ουσιαστικά, του ζήτησε να στηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν, κόντρα στον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο των ευρωπαίων σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς. Συγκεκριμένα, και για να ανακοπεί η επικράτηση της δεξιάς, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές «να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμερμανς για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Το μήνυμα αυτό της Φώφης Γεννηματά ήρθε στην σκιά έντονων παρασκηνιακών διεργασιών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις δυνατότητες συγκρότησης ενιαίου μετώπου κόντρα στον Βέμπερ έστω και μετά τις ευρωεκλογές. Επί του παρόντος ενδείξεις για στήριξη ενός κοινού υποψηφίου από αριστερά και σοσιαλιστές δεν υπάρχουν και τα προβλήματα είναι αρκετά, ωστόσο έχει ενδιαφέρον και η τελευταία πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Progressive Caucus), η οποία πριν από λίγες ημέρες έστειλε ανοιχτή επιστολή στους υποψηφίους των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν Νίκο Κούε και Βιολέτα Τόμιτς (Αριστερά), Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές), και Μπας Έικχουτ και Σκα Κέλερ (Πράσινοι). Με αυτήν τους ζητούσε να μοιραστούν τις πολιτικές τους προτεραιότητες πάνω σε 10 σημεία και να δώσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου τις απαντήσεις τους για την εκκίνηση ενός διαλόγου και προοδευτικών συγκλίσεων.