H σιωπηρή άρνηση Παυλόπουλου να υπογράψει πριν από τις εκλογές το διάταγμα για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το διάταγμα διορισμού των δικαστών που επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου ήταν γνωστή στον ίδιο τον πρωθυπουργό και σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επαναβεβαιώθηκε δε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, δύο ημέρες πριν λήξει και τυπικά η θητεία της Ξένης Δημητρίου και του Βασίλη Πέππα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίον ο (και συνταγματολόγος) Προκόπης Παυλόπουλος αποφάσισε να να μην υπογράψει το διάταγμα δεν άπτεται ζητημάτων αντισυνταγματικότητας – τέτοιο θέμα ούτως ή άλλως δεν υφίσταται, όπως έχουν αποφανθεί νομικοί και συνταγματολόγοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που μετείχαν σε σχετικές συζητήσεις, επικαλείται ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας καθώς η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία προκρίθηκαν η Ειρήνη Καλού για τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου  και της Δήμητρας Κοκοτίνη για την θέση της Εισαγγελέως, ελήφθη σε χρόνο κατ΄ ουσία προεκλογικό. Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ελήφθη στις 31 Μαίου και αφού ήδη ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει, αλλά δεν είχε προκηρύξει, την διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν που στις επαφές που υπήρξαν μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και της Προεδρίας της Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, η επιχειρηματολογία αυτή αμφισβητήθηκε έντονα αλλά ο Προκόπης Παυλόπουλος επέμεινε στις αντιρρήσεις του. Ο ίδιος, δε, φέρεται σε κάποια φάση να προσφέρθηκε να διατυπώσει και γραπτώς τις ενστάσεις του αλλά τελικώς επέλεξε την οδό της «σιωπηρής άρνησης»: Κοινώς, θα κρατήσει πολύ απλά στο συρτάρι του το προεδρικό διάταγμα έως την Κυριακή, και αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος θα πράξει. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει ξανά κυβέρνηση τότε το διάταγμα θα υπογραφεί – εάν η επόμενη κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ΝΔ τότε η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα επιλεγεί με νέους όρους. Είναι οι όροι που ήδη έδειξε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας στον Σκάι δηλώνοντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση» – η «δική του» – θα «ορίσει άμεσα την ηγεσία της Δικαιοσύνης, και θα είναι πρόσωπα με κύρος». (Διαβάστε επίσης: Η αυτοδυναμία των… αθώων)

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ίδια συνέντευξη, δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την «απόλυτη εμπιστοσύνη του στον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας» – μια «εμπιστοσύνη», πάντως, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αμφισβητηθεί έως και σε σημείο στοχοποίησή τους και μέχρι στιγμής δεν έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητοστάκης ότι, εάν γίνει πρωθυπουργός, θα προτείνει ξανά Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία. Κάπου εδώ, άλλωστε, αρχίζουν να τίθενται και τα πολιτικά ερωτήματα από κάποια κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν ρισκάρουν να διαβεβαιώσουν ότι η στάση Παυλόπουλου δεν σχετίζεται και με την, δημόσια πλέον, κόντρα κυβέρνησης και Κώστα Καραμανλή.

Προερχόμενος από το καραμανλικό μπλοκ, ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν μία από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα που είχαν συμβάλει στα σενάρια περί άτυπης συμμαχίας – ή, τουλάχιστον, πολιτικής ανακωχής – μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ. Εκ του αποτελέσματος, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα και μετά την ανοιχτή επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση σε χρόνο προεκλογικό, τα εν λόγω σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν. Και, σε χρόνο μετεκλογικό πλέον, σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση σε δύο ερωτήματα: Εάν η απόφαση Παυλόπουλου να έρθει, για πρώτη και τελευταία φορά, σε ανοιχτή διάσταση με την κυβέρνηση θα έχει αντίκρυσμα σε ενδεχόμενη απόφαση Μητσοτάκη να στηρίξει την ανανέωση της θητείας του. Ή, εάν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί απλώς να υπηρετήσει μια μετοίκηση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο…