Μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης κρίνεται μέσα στο επόμενο πενθήμερο η έκβαση της αξιολόγησης, εν μέσω έντονου παρασκηνίου, πολιτικών επαφών κορυφής αλλά και διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών.
Στις Βρυξέλλες παραμένουν, μετά το χθεσινό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Έφη Αχτσιόγλου για, επί της ουσίας, πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές – μια διαπραγμάτευση που εστιάζει σε εργασιακά και ασφαλιστικό και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα διαρκέσει έως την Πέμπτη.
Η διακήρυξη της Ρώμης και τα εργασιακά
Την ίδια ώρα, κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την σύνοδο κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ε.Ε. για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει να περιληφθεί στην κοινή διακήρυξη μία παράγραφος για το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.
Ήδη, από χθες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις προκαταρκτικές συζητήσεις πρότεινε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φράση: «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη – μέλη».
Πρόκειται για μία φράση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο σεβασμός του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου έχει εξελιχθεί στο βασικό σημείο τριβής μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, δεν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα της «Καθημερινής» σύμφωνα με το οποίο εάν αυτή η προσθήκη δεν γίνει αποδεκτή, τότε η Αθήνα δεν προτίθεται να συνυπογράψει την κοινή διακήρυξη της Ρώμης.
Μαξίμου: Η Ελλάδα ζητά εμπλουτισμό της διακήρυξης
Συγκεκριμένα, κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι «πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων».
«Κατά τη διαδικασία αυτή», προσθέτουν, «γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος.
Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις Επετειακής Συνόδου τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων.
Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά δεσμεύσεις και από την ελληνική αντιπολίτευση
Στο κλίμα αυτό τη δική της βαρύτητα έχει και η ανοιχτή κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και το ΔΝΤ.
Ο Μισέλ Σαπέν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin έκανε μια οξεία παρέμβαση κατά του ΔΝΤ, επικρίνοντας αφ’ ενός τη σκληρή στάση του στα εργασιακά και δηλώνοντας αφ’ ετέρου ότι το Ταμείο ζητά δεσμεύσεις και από την ελληνική αντιπολίτευση για τα μέτρα μετά το 2019.
«Το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν παίρνοντας μάλιστα και σαφείς αποστάσεις από μια τέτοια προοπτική.
«Φανταστείτε», είπε, «να ζητούσαν από εμάς του Γάλλους για ένα θέμα να ζητήσουμε τη δέσμευση της αντιπολίτευσης».
Άσκησε μάλιστα και κριτική κατά του ΔΝΤ αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να την δει να γίνεται κυβέρνηση».
Ο Μισέλ Σαπέν μίλησε επίσης για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «αυτό κάνουν παντού όπου πάνε οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού», καθώς και για εμμονές και στο θέμα του ασφαλιστικού.
Από την πλευρά του, και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ελληνικών μέσων στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος του ΔΝΤ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Σαπέν δήλωσε ότι «το Ταμείο δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >