Καταγγελίες για παράνομες προεκλογικές προσλήψεις σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και Δήμους έχουν προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Τον παράνομο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην ΕΥΔΑΠ και τον οποίο ανέστειλε την τελευταία στιγμή ο κ.Σουφλιάς καταγγέλλει στο tvxs ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, κ. Δημούδης Βαγγέλης.

Ads

Καταγγελίες για προεκλογικές και ρουσφετολογικές προσλήψεις δημοσιεύονται καθημερινά στα Μέσα Ενημέρωσης, πυροδοτώντας έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Κι ενώ η Νέα Δημοκρατία κάνει τα… στραβά μάτια, το ΠΑΣΟΚ – μέσω των εκπροσώπων του κ.Καστανίδη και κ.Ρόβλια – διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι «επιδίδεται σε ένα όργιο κομματικών-ρουσφετολογικών προσλήψεων, μετατάξεων και μεταθέσεων».

Και σαν ο σάλος των καταγγελιών για παράνομες προσλήψεις να μην ήταν αρκετός, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χθες εγκύκλιο η οποία ανοίγει ξεκάθαρα «παραθυράκια» για προεκλογικές προσλήψεις, οι οποίες μάλιστα μπορούν να γίνουν… χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ! Συγκεκριμένα, ενώ η εγκύκλιος απαγορεύει – όπως ο νόμος ορίζει – τη διενέργεια προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο, την ίδια στιγμή εισάγει μια «εξαίρεση»: επιτρέπονται οι προεκλογικές προσλήψεις, και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της «υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων».

Ως αιτιολογία για το εν λόγω παραθυράκι, το υπουργείο εσωτερικών επικαλέσθηκε την ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις, ώστε να μη χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. «Τι πραγματικά μπορούν να κάνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι μέσα σε τρεις – και λιγότερο – εβδομάδες ώστε να μη χαθούν κονδύλια; Μοναδικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι μέχρι την τελευταία στιγμή, όσο γαντζώνεται στην εξουσία, να κάνει ό,τι μπορεί για να βολέψει τους φίλους και τους κολλητούς της» ανταπαντά το ΠΑΣΟΚ.

Ads

«Πραγματοποίησαν παράνομο διαγωνισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου»

Ένας παράνομος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην ΕΥΔΑΠ εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ανεστάλη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, λόγω των έντονων αντιδράσεων από τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ. «Η προκήρυξη με βάση την οποία ήθελαν να πραγματοποιήσουν τις εν λόγω προσλήψεις έχει εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ και ολόκληρη η διαδικασία υπόκειται στον έλεγχο και γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ», εξηγεί στο tvxs ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, κ.Δημούδης Βαγγέλης. «Κατά συνέπεια, υπάγεται πλήρως στο νόμο που απαγορεύει τις προσλήψεις μέσω διαγωνισμών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», καταλήγει.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ – υπό την προστασία του ΥΠΕΧΩΔΕ – αποφάσισε να «παραβλέψει» αυτή την απαγόρευση και να διενεργήσει το διαγωνισμό μέσα σε αυτή την εβδομάδα, παρά την προκήρυξη των εκλογών. «Πρόκειται, μάλιστα, για προκήρυξη θέσεων που είχε γίνει ήδη από το 2007», σχολιάζει ο κ.Δημούδης. «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια να κρατηθούν σε πολιτική ομηρία επί δύο ολόκληρα χρόνια οι 300 υποψήφιοι εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνίζονται για 30 θέσεις εργατοτεχνικών. Αν σκεφτείτε ότι 300 οικογένειες μεταφράζονται σε περίπου 1.000 ψήφους, θα καταλάβετε το μέγεθος του πολιτικού εκβιασμού προς αυτές τις οικογένειες», καταγγέλλει ο κ.Δημούδης.

Από παράταση σε παράταση, η διαδικασία έφτασε στο 2009, όπου εν μέσω προεκλογικής περιόδου η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να υλοποιήσει τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό. «Παρά τις αντιδράσεις, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ συγκέντρωσε εχθές τους 300 υποψηφίους στο υπόγειο αντλιοστάσιο του εργοστασίου, για να ελέγξουν – υποτίθεται – την ικανότητά τους να παραμένουν σε κλειστό χώρο, χωρίς να υποστούν κρίση κλειστοφοβίας, και έτσι να επιλέξουν τους κατάλληλους!» συνεχίζει ο κ.Δημούδης. «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, πρόκειται για ένα άλλοθι για να προσλάβουν τα δικά τους παιδιά», καταλήγει.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων αντέδρασε δυναμικά, καταλαμβάνοντας το αντλιοστάσιο και αποκαλύπτοντας το ζήτημα στα ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο: ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με έκτακτή του απόφαση, ανακοίνωσε την αναστολή του διαγωνισμού. «Αν ο διαγωνισμός ήταν νόμιμος, ο κ.Σουφλιάς δεν θα έσπευδε να τον αναστείλει με τέτοια ταχύτητα. Πρόκειται για παράνομες προσλήψεις και ξεκάθαρες πρακτικές για βόλεμα των ημετέρων», καταλήγει ο κ.Δημούδης.