Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται για ακόμα μία φορά η ελληνική οικονομία, με δύο εφημερίδες, την αμερικανική Wall Street Journal και τη γερμανική Die Welt να διαβλέπουν την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, ως μια λύση για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ads

«Αν και κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ανεξαρτήτως κόστους, ενώ άλλοι θεωρούν πως η χώρα θα ήταν καλύτερα με το δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά βούληση, αντί αυτών θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρίτος δρόμος: η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και να έχει και ένα άλλο νόμισμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η WSJ.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως «σύντομα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που λήγουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα δυσκολευθεί να πληρώσει δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους μετά το τέλος του Απριλίου».

Και προσθέτει: «Χωρίς τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν γρήγορα αντιμέτωπες με την απόσυρση καταθέσεων. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφύγει την πτώχευση τραπεζών»

Ads

Ως λύση η WSJ προκρίνει την τύπωση γραμματίων (υποσχετικών IOUs), τα οποία θα είχαν αξία νομίσματος. «Στο βαθμό που οι άνθρωποι αμφέβαλαν ότι τα γραμμάτια αυτά θα μπορούσαν ποτέ να εξαγοραστούν στο άρτιο (100%) θα μπορούσε να υπάρξει μια δευτερογενής αγορά που θα προσφέρει μια συναλλαγματική ισοτιμία των χρεογράφων αυτών με ευρώ. Έτσι, αυτομάτως, η Ελλάδα θα έχει δύο νομίσματα. Το ευρώ ως επίσημο σημείο αναφοράς και τα IOUs που θα μπορούσαν να εκδοθούν πλήρως και ελεύθερα από την ελληνική κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, στο σενάριο διπλού νομίσματος καταλήγει και η Welt, σημειώνοντας ότι «η ΕΚΤ εξετάζει τη καλύτερη δυνατή λύση, κατά την οποία η Ελλάδα ναι μεν θα χρεοκοπήσει αλλά θα εξακολουθήσει να είναι στη ζώνη του ευρώ».