Την επόμενη εβδομάδα το κυβερνών κόμμα θα γιορτάσει τα γενέθλιά του (ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κων/νο Καραμανλή) και ο Κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει ήδη την πανηγυρική ομιλία του.

Ads

Απέναντί του θα βρίσκονται βουλευτές της ΝΔ που έχουν σηκώσει μπαϊράκι: Ο Κ. Κυρανάκης που άφησε αιχμές εναντίον των υπουργών Ν. Κεραμέως και Τ. Θεοδωρικάκου για τη φοιτητική εστία, η Φ. Πιπιλή που διαφωνεί με την παράταση του καθεστώτος που ίσχυε για τα τραπεζοκαθίσματα στο lockdown, ο Ν. Κακλαμάνης και ο Κ. Τζαβάρας που έχουν καταθέσει δύσκολες ερωτήσεις στη Βουλή προς υπουργούς, η Ο. Κεφαλογιάννη και ο Θ. Ρουσόπουλος που πήραν αποστάσεις από τη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Θα βρίσκεται, πιθανότατα, και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που με την ομιλία του στα Ανώγεια της Κρήτης έφερε σε δύσκολη θέση τον Κ. Μητσοτάκη ασκώντας κριτική  για όλα όσα συνδέονται με την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων.

Για τον Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχει ανησυχία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού γιατί έχει να μιλήσει δημόσια καιρό και δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζουν ότι είναι στα σκαριά το Ίδρυμα Σαμαρά που προφανώς θα εστιάσει στα εθνικά θέματα αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός σκοπεύει να δυσκολέψει τον Κ. Μητσοτάκη.

Ads

Ο διάδοχος του Γρ. Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου Γ. Μπρατάκος κάνει συνεχώς συναντήσεις με βουλευτές σε μια προσπάθεια να μειωθεί η απόσταση μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και κυβέρνησης. Ανάλογη προσπάθεια είχε ξεκινήσει και η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά κρίθηκε πως χρειάζεται ενισχύσεις για να συντηρηθεί εικόνα συνοχής.

Το εκλογικό άγχος των βουλευτών πυροδοτεί εσωκομματικές εντάσεις παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης αντέχουν. Για παράδειγμα στην Α Αθήνας, πέρα από τον Β. Κικίλια, την Ο. Κεφαλογιάννη και τον Θ. Πλεύρη δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ούτε ο Ν. Κακλαμάνης ούτε η Φ. Πιπιλή ούτε ακόμη και ο υφυπουργός Αγγ. Συρίγος.

Στο βόρειο τομέα της Β Αθήνας ακούγεται ότι μπορεί να είναι υποψήφια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη και αυτό είναι κακό μαντάτο για όλους όσοι πολιτεύονται εκεί πέρα από τους Κ. Χατζηδάκη, Αδ. Γεωργιάδη και Ν. Κεραμέως. Δηλαδή για τους Ζ. Ράπτη, Δ. Καιρίδη, Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Κουμουτσάκο.

Από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μιλώντας στη συνάντηση του ΕΛΚ στην Κρήτη ότι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, η αγωνία για την έδρα είναι βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση δυναμικής στο εσωτερικό της ΝΔ και ο φόβος ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποκαραμανλοποιήσει και να αποσαμαροποιήσει την κοινοβουλευτική ομάδα είναι κυρίαρχος.