Με μία παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα και δυο διαρροές εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που αφορά την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια. Η παραίτηση έρχεται από τη ΝΔ με τον Ανδρέα Ψυχάρη να υπερψηφίζει μεν αλλά κατόπιν να αποχωρεί παραδίδοντας την έδρα του. Οι διαρροές έρχονται από το ΠΑΣΟΚ αφού Απόστολος Κακλαμάνης και Μιχάλης Κασσής  ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία για τις 100 δόσεις.
 

Ads

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 261 βουλευτές. Ειδικότερα, για την τροπολογία 1988 που αφορά την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο υπήρξαν: 147 «ναι», 112 «όχι» και δύο «παρών». Για την τροπολογία 1955 που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια υπήρξαν: 165 «ναι», 83 «όχι», 13 «παρών».
 
Υπέρ ψήφισαν και για τις δύο τροπολογίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ καταψήφισαν και τις δύο. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε όχι στην τροπολογία για τις εξαιρέσεις από τις 100 δόσεις και ναι στην τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, εκτός από τον Γιώργο Κυρίτση που είπε παρών. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε όχι στην 1988 και παρών στην 1955.
 
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε τον λόγο αλλά ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης δεν του τον έδωσε λέγοντας ότι στην παρούσα διαδικασία δεν προβλέπονται τοποθετήσεις βουλευτών. 

Την ονομαστική ψηφοφορία επί της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας τα κόμματα της συμπολίτευσης ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων.
 
Η παραίτηση Ψυχάρη 

Την παραίτηση του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλε ο Ανδρέας Ψυχάρης, αφού πρώτα όμως υπερψήφισε τις δυο τροπολογίες.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «έπειτα από προβληματισμό μηνών διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετείς ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και για τα αυτονόητα». 

Ads

«Όταν εισήλθα για πρώτη φορά στη Βουλή τον Μάιο του 2012 πίστευα ότι εντάσσομαι σε μια ομάδα πολιτικών στελεχών που μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας με σεβασμό του ενός προς τον άλλο και που εργάζονται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας. Έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπίστωσα ότι είμαι απλώς ρομαντικός», σημείωσε. 

Ο  Ανδρέας Ψυχάρης παρέδωσε την έδρα του στον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, που τον διαδέχεται διατηρώντας τις 155 έδρες της κυβέρνησης. Η παραίτηση Ψυχάρη έρχεται μετά από σειρά αντιδράσεων που ξέσπασαν με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τη διάταξη που όριζε ότι ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος θα μπορούσαν να ρυθμιστούν  μέσω των 100 δόσεων. Οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν από την αντιπολίτευση, σύντομα ενισχύθηκαν με αυτές από το συγκυβερνησιακό στρατόπεδο.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε δηλώσει  από χθες ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, ενοχλημένη  δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, παραιτήσεις ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ενώ την άποψη ότι η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της διατύπωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.