Νευρική κρίση έχει προκαλέσει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η άτακτη υποχώρηση στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και της εξαίρεσής του, όπως και του φόρου εισοδήματος, από την ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Παραιτήσεις ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν αναφέρεται στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, για τον οποίο είπε απλά πως θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές και να εξηγήσει τι συνέβη. «Πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας. Αναρωτιέμαι αν έχει κανείς ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο Γιάννης Μιχελάκης. Την ρύθμιση υπερασπίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον δεύτερο να υποστηρίζει πως η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων της τρόικας. «Δεν μας πίεσε η τρόικα. Ουδέν ψευδέστερο τούτου. Μια κακή διατύπωση του νόμου προκάλεσε αυτή την ασυνεννοησία», είπε.

Ads

Η τροπολογία για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ κατατέθηκε στη Βουλή. Για κίνηση που ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον χορό των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων άνοιξε ο Απόστολος Κακλαμάνης, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία. Ενοχλημένη με το θέμα εμφανίζεται και η Ντόρα Μπακογιάννη. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. 

«Μεταξύ όλων των περίφημων τροπολογιών υπάρχει μία ξεχωριστή που αναδεικνύει τον μεγάλο πανικό της κυβέρνησης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία «δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει». «Οι βουλευτές της πλειοψηφίας με ονομαστική ψηφοφορία και με ομιλίες τους στη Βουλή είχαν επιχειρηματολογήσει αναφορικά με τη μάχη που έδιναν για να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και είχαν εξαγγείλει ότι είναι η αρχή της άρσης των αδικιών. Η κυβέρνηση είναι μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και γι’ αυτό οργάνωσε την προβοκάτσια στη Νομική», υπενθύμισε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, «να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και να εξηγήσει τι έγινε». «Επιτέλους κάποιος να πάει σπίτι του. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Κανείς δεν ανέδειξε το θέμα. Κανείς δεν μίλησε για χρέη που θα προκύψουν το 2015. Ολοι θέσαμε το ζήτημα των ληξιπόθεσμων οφειλών» είπε.

«Υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση και πρέπει να μεταφέρετε στον υπουργό ότι ο τρόπος που νομοθετεί η Βουλή δεν είναι όπως νομίζει ο καθένας. Με δική σας ευθύνη αναδείξατε τις βεβαιωμένες οφειλές. Εμείς δεν το ζητήσαμε, καθώς λέγαμε μόνο για τα ληξιπρόθεσμα. Χάσαμε επικοινωνιακά το θέμα και η ευθύνη είναι δική σας», πρόσθεσε. Στη συνέχεια μιλώντας σε δημοσιογράφους διευκρίνισε πως δεν μίλησε για παραίτηση του υπουργού «αλλά για εκείνους που τον παραπλάνησα», αναφερόμενος έμμεσα στην Κατερίνα Σαββαϊδου. Σημείωσε ακόμη πως ο Γκίκας Χαρδούβελης θα πρέπει να μιλήσει στη Βουλή και «να μας πει ποιος πρέπει να πάει σπίτι του».

Ads

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά όχι και της εξαίρεσης του φόρου εισοδήματος και των άλλων οφειλών. «Ο νόμος είναι πάρα πολύ καλός, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δεχθώ να αποσυρθεί η β’ υποπαράγραφος», είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Το θέμα του ΕΝΦΙΑ μπορώ να το δεχτώ, αλλά όχι την κατάργηση όλων των άλλων».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, καθώς είχε ενημερωθεί πως το νομοσχέδιο θα περιελάμβανε και τον ΕΝΦΙΑ. Αν και εμφανίζεται να νιώθει εκτεθειμένη, μέσω συνεργατών της διεμήνυσε πως «η ΓΓΔΕ θα εφαρμόζει το νόμο όπως σε κάθε περίπτωση αυτός έχει». Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων φέρεται να έφτασε στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση. Για τη στάση ενημερώθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου και τελικά παρενέβη ο Γκίκας Χαρδούβελης σε ρόλο πυροσβέστη μεταπείθοντάς την. Σε αυτό το πλαίσιο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν πως η κυρία Σαββαΐδου χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.