Τις ταυτόχρονες παραιτήσεις τους υπέβαλαν όλοι οι εντατικολόγοι γιατροί της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς όπως δηλώνουν είναι εξουθενωμένοι σωματικά, κι έχοντας εξαντλήσει κάθε μέσο για να λυθεί το πρόβλημα της ΜΕΘ και μπροστά στην διαρκή απειλή της διοίκησης να εργάζονται με άκρως επισφαλείς συνθήκες, έτσι εξαναγκάζονται στην έσχατη κίνηση μήπως κάποιος αρμόδιος κινητοποιηθεί.

Ads

Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: Το ΕΣΥ σε κίνδυνο, οι γιατροί στα «κάγκελα»

Όπως λένε χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή τους, «το σύνολο των γιατρών της ΜΕΘ δηλώνουμε οτι εξωθούμαστε να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας διότι η διοίκηση του νοσοκομείου μας αναγκάζει κλιμακούμενα εδώ και μεγάλο διάστημα να αναλάβουμε καθήκοντα πέραν των αρμοδιοτήτων μας και της επιστήμης μας, καθιστώντας την ήδη πιεσμένη δουλειά μας που είναι εντός της μονάδας δευτερεύουσα και επισφαλή, τόσο για τους νοσηλευόμενους της ΜΕΘ όσο και για τους γιατρούς της».

Οι γιατροί, Χαράλαμπος Μαρκάκης (συντονιστής διευθυντής), Ηλίας Σαμιώτης (διευθυντής), Δέσποινα Καμπουράκη (διευθύντρια), Αναστασία Πεντάρη (επιμελήτρια Α΄) και Αικατερίνη Κυρίτση (επιμελήτρια Β΄), συμπληρώνουν πως έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με πολλαπλά υπομνήματα εδώ και πολύ καιρό, αλλά η διοίκηση όχι μόνο μας αγνοεί παντελώς, αλλά επιπλέον μας επιφορτώνει καθημερινά με επιπλέον καθήκοντα, με αποκορύφωμα το “εντέλλεσθε” για τις διακομιδές των ασθενών οποιουδήποτε τμήματος του νοσοκομείου και του ΤΕΠ».

Ads

image

Ανδρέας Ξανθός: Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο «χείλος του γκρεμού»

Ηχηρό μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του ΕΣΥ χαρακτήρισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξάνθος τις ταυτόχρονες παραιτήσεις όλων των γιατρών της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

«Οι ταυτόχρονες παραιτήσεις όλων των γιατρών της ΜΕΘ δεν είναι απλώς μια «κραυγή αγωνίας», δεν είναι ένα «καμπανάκι κινδύνου», είναι ένα ηχηρό μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου» τόνισε ο Ανδρέας Ξάνθος.

Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως όπως πρόκειται από την περίπτωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, «πόσο άστοχη και υπονομευτική για την προοπτική του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ήταν η εξαίρεση του από την ενίσχυση των ΜΕΘ (με κλίνες και προσωπικό) που σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας».

«Αντί για έμπρακτη αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς  της ΜΕΘ στην αξιόπιστη  λειτουργία του νοσοκομείου και στην ποιότητα και της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και της  7η ΥΠΕ αποφάσισαν να την υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο, υποχρεώνοντας τους γιατρούς της να αναλάβουν, πέραν της φροντίδας των νοσηλευόμενων ασθενών, και την ευθύνη της διασωλήνωσης βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ και τις διακομιδές σοβαρών περιστατικών από οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου! Αυτό είναι μια πρωτοφανής για τα χρονικά του ΕΣΥ απαίτηση,  η οποία  ακυρώνει το ρόλο εξειδικευμένων εντατικολόγων και υποβαθμίζει το ιατρικό έργο σε ένα τμήμα ζωτικής σημασίας όπως η ΜΕΘ. Και μάλιστα στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος και της αυξημένης ζήτησης κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα» σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός. 

Καταλήγει ότι «είναι προφανές λοιπόν οι γιατροί της ΜΕΘ εξωθήθηκαν  σε παραίτηση. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο «χείλος του γκρεμού».