Νέα ενδοκυβερνητική ένταση προκλήθηκε την Τρίτη αυτή τη φορά σχετικά με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών είχε αρνηθεί την παρουσία του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Ωστόσο στη συνάντηση συμμετείχε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως την Τρίτη αναβλήθηκε εκ νέου η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με θέμα τον έλεγχο της τρόικας, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. 

Ads

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ενοχλήθηκε με την παρουσία Λαζαρίδη και σύμφωνα με τις πληροφορίες ενημέρωσε ο ίδιος τηλεφωνικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ρώτησε αν επιθυμεί να στείλει και αυτός κάποιον εκπρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ. Πηγές του Μέγαρου Μαξίμου υποστήριξαν πως ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ενημερωθεί για την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη και πως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει συμμετάσχει και σε άλλες συναντήσεις. 

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως η καθυστέρηση στην έναρξη των συζητήσεων με την τρόικα την Τρίτη οφείλεται στην παρουσία του γαλάζιου εκπρόσωπου. Επιπλέον σημειώνουν πως ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει ενοχληθεί και από τις διάφορες κυβερνητικές διαρροές στα ΜΜΕ σχετικά με τις συζητήσεις με την τρόικα, καθώς διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Το ζήτημα τέθηκε και στη συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει στον πρωθυπουργό πως η πληροφόρηση για τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ίδιο.

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε επικοινωνία του με τον Γκίκα Χαρδούβελη τάχθηκε υπέρ της άποψης πως «κάθε υπουργός θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο του». Για το θέμα του Χρύσανθού Λαζαρίδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να τόνισε στον Γκίκα Χαρδούβελη πως θα πρέπει να εκφράσει την ενόχλησή του και να συζητήσει το θέμα με τη ΝΔ.

Ads

«Τα όσα συνέβησαν στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν αλλά κυρίως χρεώνονται στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος παρ’ ολίγον να τινάξει στον αέρα τα πάντα εξαιτίας της ανασφάλειάς του και των «παιχνιδιών» που θέλησε να παίξει με τον Βενιζέλο», σχολιάζει το «γαλάζιο» Antinews, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και μάλιστα χωρίς προστατευτικό δίχτυ αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις ασυνεννοησίες που υπάρχουν, δυστυχώς παρουσία της τρόικας».

Εν τω μεταξύ τις τελευταίες ώρες ήρθαν στο προσκήνιο σενάρια για διορθωτικό ανασχηματισμό αλλά και φήμες για παραίτηση της Σοφίας Βούλτεψη, τις οποίες διέψευσε η ίδια ως «γελοίες». Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να συνδυάσει την αποχώρηση Βούλτεψη με διορθωτικό ανασχηματισμό, στα πλαίσια του οποίου θα προτείνει σε βουλευτές της τάσης του Σπύρου Λυκούδη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε ανεξάρτητους βουλευτές, να πάρουν μέρος στην κυβέρνηση. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι χωρίς κάποιες παρόμοιες κινήσεις αλλαγής του κλίματος, έστω και αν έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να αποδώσουν, θα είναι πολύ δύσκολο για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να συντηρήσουν την κυβέρνηση μέχρι τον Ιανούαριο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός τους.

image
 
Σε ό,τι αφορά τη Σοφία Βούλτεψη, πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ανέφεραν πως το θέμα της παραίτησης τέθηκε σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Ωστόσο η ίδια διέψευσε τις φημές κάνοντας λόγο για προβοκάτσιες που «ξεπερνούν τα όρια του γελοίου». «Ενημερώνουμε τους διασπορείς ψευδών ειδήσεων ότι το μέτωπο είναι αρραγές και κάθε προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι διαφωνίες των συνιστωσών θα πέσουν στο κενό», συνεχίζει η Σ. Βούλτεψη, η οποία τα βάζει με την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει», είπε. 

* Φωτογραφία: Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης περιστοιχισμένος από δημοσιογράφους