Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον, μεταξύ άλλων, και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ads

Αναφερόμενος στο κλίμα, την πανδημία, την κοινή αγορά και τη φτώχεια, τόνισε πως «είναι προκλήσεις που απαιτούν μια συγκεκριμένη και δραστική συνεργασία. Τις έχει ανάγκη η διεθνής κοινωνία, για να ανοίξει οδούς ειρήνης μέσω μιας πολυπλευρικότητας που δεν θα καταπνιγεί από υπέρμετρες εθνικιστικές αξιώσεις. Τις έχει ανάγκη η πολιτική, για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Πιθανόν να θεωρηθεί ουτοπία, ένα ταξίδι χωρίς ελπίδα μέσα σε μια τρικυμισμένη θάλασσα, μια οδύσσεια μακρινή και μη πραγματοποιήσιμη» επισήμανε ο Ποντίφικας.

Όπως σημείωσε «το ταξίδι σε μια ταραγμένη θάλασσα, όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, είναι συχνά η μόνη οδός. Και φθάνει στον σκοπό του αν εμψυχώνεται από την ελπίδα της οικίας, από την αναζήτηση να προχωρήσει ομαδικά».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη «Συμφωνία των Πρεσπών» λέγοντας χαρακτηριστικά «Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για την όχι εύκολη διαδρομή που οδήγησε στη «Συμφωνία των Πρεσπών», που υπογράφηκε από αυτή τη Δημοκρατία και εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας».

Ads