«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», επανέλαβε, μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για «καλοθελητές», όπως τους χαρακτήρισε, που διαδίδουν το αντίθετο.

Ads

«Η Ελλάδα έχει και ισχυρή κυβέρνηση και λαό θαρραλέο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στις επαφές του στο εξωτερικό, υπογράμμισε ότι «έχουμε πείσει ότι δεν είμαστε επαίτες».

«Δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας χρέη. Τα λάθη μας θα τα διορθώσουμε μόνοι μας. Το αποδεικνύουμε με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε παντού», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σε αυτό το μέτωπο δεν είμαστε μόνοι, αλλά χτίζουμε συμμαχίες, εντός κι εκτός της Ευρωπαϊκή Ένωσης».

Ads

Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα και ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι γίνεται ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αναδιανομή των εισοδημάτων: Φορολογούμε όλους τους πολίτες, με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Χτυπάμε αλύπητα τη φοροδιαφυγή. Τελειώνει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας.

«Ιδιαίτερα δύσκολη» και «αποφασιστική» χαρακτήρισε τη συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κινήματος Σ. Ξυνίδης, καθώς, όπως εξήγησε, αφενός πρέπει να ξεφύγουμε από τη δίνη της χρεοκοπίας και αφετέρου «η έξοδος να έχει τη σφραγίδα των δημοκρατικών αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι η ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση έχει δύο παραμέτρους: το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και την κερδοσκοπική επίθεση. Εξαπέλυσε, επίσης, επίθεση κατά της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «Όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι η κρίση έχει τη σφραγίδα της».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως «θα βρουν το θάρρος να κάνουν αυτοκριτική, σήμερα στο συνέδριο».

Η χώρα θα πρέπει να έχει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες επίλυσης των οικονομικών της προβλημάτων, περιλαμβανομένης και εκείνης του ΔΝΤ ανέφερε στη δευτερολογία του ο Σ. Ξυνίδης. Υπογράμμισε πάντως, ότι η προτίμηση και η επιδίωξη της χώρας είναι η λύση να υπάρξει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερθείς σε εσωτερικά ζητήματα του κόμματος, είπε, μεταξύ άλλων, πως «το πεδίο είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να συνεισφέρει τις δυνάμεις του μέσα στο Κίνημα».

Ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι δεν έχει «τίποτα προσωπικό» με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο αλλά «ούτε και τίποτα πολιτικό». «Αρνούμαι ότι έδειξα έξοδο και ότι μίλησα προσωπικά», σημείωσε και τόνισε ότι τιμά τις θέσεις και τις απόψεις του κ. Παναγιωτακόπουλου.

«Κανείς στο σύνολο της χώρας δεν αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικά και κοινωνικά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης.

«Το σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» αποδείχτηκε από τις εξελίξεις εξαιρετικά εύστοχο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ραγκούσης.

«Ξέρουμε ότι εάν δεν σταματήσουμε τις φαύλες πελατειακές λειτουργίες, όσες θυσίες και να βγαίνουν υπάρχει ορατός κίνδυνος να ξαναβρεθούμε στην ίδια προβληματική αφετηρία», ανέφερε και διαβεβαίωσε: «θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβρούμε την Ελλάδα στην κατάσταση που τη βρήκαμε στις 5 Οκτωβρίου».

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα το Κίνημα της Αυτοδιοίκησης και πως «ο Καλλικράτης δεν είναι τίποτε άλλο από το διαχρονικό ιστορικό ηθικό και πολιτικό χρέος μας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι πολιτικά η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι «κυρίως μόνοι» σε αυτή την προσπάθεια και ότι «είναι μια πολύ χαρακτηριστική δυνατότητα για να κρίνει κανείς και να αποκωδικοποιήσει τα περί «αυτοκάθαρσης» της ΝΔ.

Για την οικονομική αυτοδυναμία του Κινήματος, που «ουσιαστικά την καταφέραμε», μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Ρ. Σπυρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στο Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πιο σύγχρονη δομή καταγραφής και παρακράτησης εισφορών από όλα τα κόμματα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην ΕΕ, αναφέροντας ότι ήδη 150.000 μέλη έχουν την κάρτα μέλους, και πως στα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να φτάσουν στα 250.000.

«Έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με βάση τις δικές μας δυνάμεις και θέλουμε λογικά επιτόκια, εύλογα και όχι εκβιαστικά ή κερδοσκοπικά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση βασισμένη στις δικές τις δυνάμεις και θέλει να είναι ενεργό και αποφασιστικό μέλος της Ευρωζώνης. «Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να το σεβαστεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής αγορά», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, χθες, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος, ότι «Δεν υπάρχει κανένα θέμα χρεοκοπίας της χώρας και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε «άσχετους» όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να έρθουν την ερχόμενη Πέμπτη σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αντιδράσεις στην ομιλία Παπανδρέου

Την αντίθεσή του σε όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο ΣΥΝ. “Η κυβέρνηση μέσα από μια βαθιά αντικοινωνική, άδικη και αναποτελεσματική πολιτική σέρνει τη χώρα στο δρόμο της κοινωνικής χρεοκοπίας και της ύφεσης”, ανέφερε το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Καλωσορίζουμε τον κ. Παπανδρέου στο πατριωτικό κίνημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.