Η κυβέρνηση δεν επιμένει άλλο στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της θα απασχοληθούν σε αστυνομικά τμήματα που έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Εκπαιδεύτηκαν, προσλήφθηκαν, πήγαν έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους, μετά ανατέθηκε η προστασία τους στα ΜΑΤ και, τελικά, ο τραγέλαφος ολοκληρώνεται με μια σιωπηρή κατάργηση.

Ads

Οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είχαν αποτέλεσμα. ΄Οχι μόνο τα συλλαλητήρια αλλά και η απροθυμία των πρυτανικών αρχών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, να συνεργαστούν.

Παρά τις πομπώδεις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών και την προπαγανδιστική προσπάθεια να πλασαριστεί ως μεταρρύθμιση, η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας απέτυχε στην πράξη.

Η κυβέρνηση, για να ανακόψει διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά και να ικανοποιήσει τους πιο συντηρητικούς του ακροατηρίου της, είχε επενδύσει στην ατζέντα “νόμος και τάξη” στα ΑΕΙ και γι αυτό τροφοδοτούσε την ένταση στο ΑΠΘ με τη διάλυση κατάληψης.

Ads

Όμως γρήγορα φάνηκε ότι οι περιπολίες ειδικών φρουρών έξω από πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις γελοιοποιούσαν την αποστολή τους, πολύ περισσότερο όταν έγινε γνωστό ότι θα τους φυλούσαν ένστολοι με κράνη και κλομπ.

Περισσότερο εκτεθειμένοι είναι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος και η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως. Ο πρώην υπουργός ΠροΠο Μ. Χρυσοχοϊδης που υπήρξε αρχιτέκτονας του σχεδίου δεν ακούγεται.

Ωστόσο, η αποτυχία αγγίζει ευθέως και τον πρωθυπουργό γιατί θέλησε να μπει σ αυτό το κάδρο όταν πίστευε ότι οι εντυπώσεις θα είναι υπέρ του.

Η ήττα, ως συνήθως, είναι ορφανή και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόθεση είναι να μη δηλωθεί αναδίπλωση αλλά η απόσυρση να γίνει αθόρυβα και να ξεχαστεί αφού η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι στο “πακέτο μεταρρυθμίσεων” που θα προβληθεί προεκλογικά από τον Κ. Μητσοτάκη η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα έχει θέση. Όνειρο ήταν και πάει…